Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 今日,係一位偉人逝去左既日子

no no,wrong
'man' is cho cho, 'mo' is cho pei
icyhugs 發表於 15-3-2010 12:18 PM

大大你記錯了

曹操(155年-220年3月15日),字孟德,一名吉利,小字阿瞞,沛國譙(今安徽省亳州市)人。中國東漢末年著名的軍事家、政治家和詩人,三国时代魏国的奠基人和主要缔造者,後為魏王。其子曹丕稱帝後,追尊為魏武帝。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%9B%B9%E6%93%8D
其實大家只系比三國演義騙倒
曹操其實都系一個傑出既人物
只系因為三國演義關系
大家以為劉備就是仁君, ...
Freedom911 發表於 15-3-2010 11:10 PM

只可惜劉備登上帝位幾年就因病而歿....:cool:
佢個仔仲係一件無能既廢物...:oh:
首先...想問有冇人覺得呢排玩報lag左?
我呢幾日上黎 禁一個post都要等成分鐘 有時仲上唔到
so尋日回唔到...
頭先都好lag 而家就好左d

回正文(因為lag 唔引用某d師兄= =)
1.有人話點解唔整棺材?影果d相 唔係話曹操係墓度?
我都有諗過,但整比三國傳用既,比較好怪,
一係就正方型咁...一係就好長但好多位)
至於d相...後果三張 係影佢生前個勢a_a

2.有人問...不論正史與小說 曹操都冇可能得一個仔!
其實成件事係咁,
某日我坐巴士,格隔有對兄弟,
兄既中三左右(見佢拎住本中三物理書)
弟既應該得小學
個細佬問左好多哥哥三國問題,其中就係問左
曹操有冇女?(佢哥哥話曹操冇女)
曹操有幾多個仔?(佢哥哥話得一個)
曹操有冇孫?(佢哥哥話冇孫,就算有都係死左先出世)
聽到呢到 果陣我忍唔住想駁佢...但發覺佢父母原來坐在係我前邊...
so我廢事啦....希望佢細佬將大搵到真答案...

曹操冇女?
曹操好似嫁左幾個女比獻帝,
何來冇女?而且仲有個女嫁左比何晏(何晏個呀媽何來做左曹操妾)

曹操的確點會得一個仔???
最少小學讀書有教過曹沖呢個人掛?個故事唔洗我講都知吧= ="
而且中學都應該有教曹值啦?歷史唔會冇教曹丕掛?...

至於冇孫....點會冇孫,
甚至點會死左先出世?
就算係...都係有孫...唔通你祖先又絕後咩

不過算啦...見佢拎住物理書 可能佢歷史差...

最後...好開心...見到一班真正講歷史既英雄
甚至原來好多人都認同曹操
唔知有幾多人曾經先認同劉備呢?
我同我女朋友既爸爸就係...
以前我地認為劉備係好人,
人越大 知既野越多...
慢慢開始...我覺得曹操先係王道

不過佢係唔係偉人!?
的確各花入各眼啦~
維基果度有講佢真正事跡
佢開創左咁多野...係我角度 佢已經係偉人
在私佢係我偶像
世界偉人定義係點?我唔知...
我知係覺得 佢係一個好偉大既人...

至於關羽先係偉人 因為好多人拜佢...
呢點的確...
不過正如上邊所講,我心中既偉人 係偉大既人

希望由今日開始 曹操係民心 能夠洗脫罪名吧!
至少呢個post 冇人用演義黎討論吧...
個人感想...發洩得太多tim= ="
曹操都係偉人,咁睇來痣暈都係播!
ps:齋睇個標題我仲以為係講痣暈添!
只可惜劉備登上帝位幾年就因病而歿....
佢個仔仲係一件無能既廢物...
gundamghost 發表於 16-3-2010 08:13 AM

幸好大臣們都無野心...
如果諸葛亮同其他人好似司馬一家咁有野心
劉禪就一早消失了....

三國演義都講過(疑似)
劉備臨死前同諸葛亮講
如果劉禪唔得就叫諸葛亮自取其位
只系諸葛亮忠於劉備而無咁做
(e段我好耐之前聽.....有錯既唔好話我...)
:(真係估你唔到
:(真係估你唔到

回復 33# 詠瑜

近來toysdaily很慢.....

小弟雖然不是精通中史(日本某段時期同歐洲可能好d...)
以下是小小愚見
“挾天子以令諸侯”不代表他不忠
如果他真的不忠
當他在官渡後幾年應該可以滅漢稱帝...
因為官渡後曹操已經變得不再需要漢獻帝的威信
曹操自己已經變得有毛有翼
但是他并沒有這麼做
雖然不可以稱上忠於漢室
但至少不可以稱他不忠
而且稱帝的可是他兒子做的好事  

曹操的作品亦能表現出他壯志雄心的一面
特別的主題...圖中的兵很豐富
咪就係, 無料到ge, 點玩到幾廿年?
下...  挾得天子  就無可能叫忠臣...

忠臣係佐天子   唔會挾天子既

曹操唔稱帝可以好多原因...  其一係民心問題,其二係佢已經位極人臣,聰明既佢冇必要為過舖皇帝癮take risks

曹丕一稱帝,孫權同劉備就借d意稱埋一份,查實冇咩著數
good effort, support  :73:
曹操乃亂世之奸雄,
以丞相之名, 挾天子以令諸侯,
平定北方, 讓受黃巾之亂影響的人民休養生息.
然而仍不將獻帝取而代之, 可能有種種原因.
頭像被屏蔽
回復 44# dogjumpjump

無錯...
佢疑心太重啦....
楊修咪都系比佢殺....