Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Gretzky99

[其他] 傳 說 中 的 古 天 樂 玩 具 收 藏

本書入面d圖 黑得太勁...好多都睇唔清...
佢真係唔靚唔食...呀唔係...唔玩先真...
heewing 發表於 3-3-2010 10:48 PM

:66:
:52:佢係好多大大既夢想
頭像被屏蔽
有錢真好 :42:
我冇玩歐美玩具,有冇大大知係咪全部都有版權的?邊間公司出過咁多等身大玩具呀?
:67:歎為觀止

唔係想掃大家興,只係勸大家唔需妄自菲薄~

我知TD都有唔少人玩等身大仿製道具,分別只係數量無相中人咁多啫~

我對等身嘢都好有興趣,可惜都係玩仿製道具,或等身玩具﹔朋友識得人有收藏真正電影道具,有幸傾過吓計,雖然只係小道具,都已經可以好貴~ 但收藏價值絕對係無限,因為你正將某經典電影中出現過嘅一個部份拿在手中~

如果真係可以攞超過幾百萬出嚟玩,如果又真係識玩嘅話,就唔應該買D只要有錢就隋時買得到嘅大玩具啦,貴精不貴多,係要集中買幾件有歴史價值嘅真道具,咁先致做到佢偶像 北原照久 嘅路向~  

其實幾千蚊都有得玩真道具,就係日本特攝片入面嗰D小道具,都係一個普通人可以玩嘅收藏品~
:50:
回復 1# Gretzky99

我比較喜歡佢個人多d.......:shiny:
  因為我同我女人都好鐘意古天樂~ :35:
  我想玩佢多d~:p
  當然佢本書我都有買啦~:love:
唔係想掃大家興,只係勸大家唔需妄自菲薄~

我知TD都有唔少人玩等身大仿製道具,分別只係數量無相中人咁 ...
Tasuku 發表於 7-3-2010 08:43 PM

1:1 道具通常已成為  電影公司, 導演, 制片 私人收藏, 有錢也未必買到.....:56:

而且 CGI 越來越多, 1:1 道具往往不再是完整 1 件.....:30:

1:1 玩具倒不少, 以 Star Wars 最多, 即使是像我這樣的窮人, 仍然有兩把 1:1 FX Lightsaber....:51:
好在我只好 Cybater & 響鬼, 及其他散的角色,而不是整系列的瘋狂...
否則我會以此為目標! haha~
1:1 道具通常已成為  電影公司, 導演, 制片 私人收藏, 有錢也未必買到.....

而且 CGI 越來越多, ...
Gretzky99 發表於 8-3-2010 02:19 AM

咁致之所以珍貴嘛~

其實一個超人,就會造好多套道具衫,有備用嘅、唔同拍攝需要用嘅,電影公司會保留嘅只係一部份,有唔少都會留出市場~

除非全套電影都CGI,否則真人演員都有戲服、手上嘅槍或用具都係實物道具,放心全CGI電影唔會代替真人電影~

要補充一句,等身大 唔一定係1/1,咸蛋超人戲服係人咁大啫,1/1就40米高喇~

注: 當年超人公司賣過一件 超人吉田戲服  賣6皮嘢,拍過嘢用嘅,我窮買唔起啫,相信有好多大大有哩個能力將真正嘅超人帶返屋企~
拍攝用嘅檬面超人變身咭幾干蚊就有交易,下一個問題係你識唔識分真假喇,
大衛高柏飛 買咗架電影中用過嘅蝙蝠車,點知係流嘅~
Referring to one of the newspaper today, we are going to have the chance of seeing Mr. Koo's figure collection at Taikoo Shing in coming April. Yeah......