Toysdaily 玩具日報

[詢問] 是否大廈天線問題??近日局部高清接收

本人小西灣地區,接收應該是西灣山發射站,

近幾天接收~~翡翠/明珠/本港/國際均不能,

但其餘J2/新聞台/高清翡翠/亞洲高清/南方衛視/中天亞洲,一切正常無問題

以小弟理解平時錄影接收應該是這樣

普通台~~翡翠/明珠/本港/國際~~佔一條Channel

TVB高清台~~J2/新聞台/高清翡翠~~佔一條

ATV高清台~~~亞洲高清/南方衛視/中天亞洲~~~佔一條
頭像被屏蔽
唔知同天氣潮濕有冇關係呢...?我屋企都係咁..但我住馬鞍山.

Ask management office for the problem first.  May be it is becasue of the amp's problem.  If no improvement after their fine tune, ask management office to issue a letter to OTFA for further inspection.  :)
唔知同天氣潮濕有冇關係呢...?我屋企都係咁..但我住馬鞍山.
verywai 發表於 26-2-2010 05:49 PM

都有可能...

試過電視無故自動轉台... 畫面爆格... 可能真的時潮濕天氣干擾電波令訊號出問題也說不定...

小櫻上
管理處還未有空詢問

星期六剛巧新電視到,裝機師傅順道Check埋,話訊號唔夠強,

天氣可能其一原因

其二部天線放大器可能到期,因為已用了廿年
吹漲!!今晚又正常番:ar: ,接收強度去到90%

不過都會轉個新放大器

煩了各位咁耐不好意思:64: