Toysdaily 玩具日報

查看: 18537|回復: 14

[玩具報告] 分身合體之門派~~~~高迪安 vs 無敵鐵甲人

高迪安~~~~分身合體祖師,首現江湖於1979,傳聞師承俄羅斯娃娃:34: ,

首創多重分身合體之技,配合各式武器,劍/斧/槍/彈...等等

成為當今分身合體傳奇人物

無敵鐵甲人~~~~分身合體之技發揚光大者,現身江湖於1986,

同樣使用劍作武器,但以創新的拳腳武藝而打響名堂

合體之技比前輩更厲害,直接透入機械之內,

成為另一位分身合體傳奇人物

論玩具兩者各有優點缺點

高迪安

優點:武器多種類,真正內藏機械人,頭部可以左右扭動角度大,腳部外觀需然畢直,但無象腿情況

缺點:機械人手腳關節用料 & 設計較弱,驚易斷不敢太大力扭動,大小機械人比例相差大,有點怪

無敵鐵甲人

優點:用料較實淨,手腳活動較大,

缺點:不能真正內藏機械人,狹逢間露出內藏機械,另一致命傷就是象腿,腳部小腿短少,

攪到似~~上身黃宗澤,下身王祖藍:DD

多謝大大既report, 呢隻高狄安唔知係CMS '咸魚返生' 定係 '鯉魚反身' 之作?!
頭像被屏蔽
Good!
:71:
之前都好擔心成品, 一見到有大大pose相, 第日二話不說出去買了
十字縣垂.:$
想問下限定果隻個頭有D唔同是否另一角色?
想問下限定果隻個頭有D唔同是否另一角色?
ROBINMASK 發表於 23-2-2010 12:47 AM

動畫後期設定
動畫後期設定
tonyakc 發表於 23-2-2010 12:59 AM

謝,即是作者畫風上的改變?限定版玩具是否只是換頭?
謝,即是作者畫風上的改變?限定版玩具是否只是換頭?
ROBINMASK 發表於 23-2-2010 01:11 AM

跟劇情, 好似3個機械人頭都唔同, 其他唔太清楚...
頭像被屏蔽
其實這隻合金好有懷舊feel,我是70後,所以很喜歡,但80,90後未必接受。
以前都有一隻....都幾令人懷念
(我係80後既)
估唔到可以用埋裙甲, 增加可動度
http://robogeki.sakura.ne.jp/1970/brave30_2.html
:71:
Thx for sharing, Nic report!:71:
各大大的正斗報告, 令不小15/16的大大勇敢入貨; 可惜我晤中:p
終於出報告啦~~~~:p 就咁對比高廸安都唔差得過無敵鐵甲人~~~~:55: