Toysdaily 玩具日報

查看: 17410|回復: 84

[改造交流] IRONMAN BD 簡易舊化法 (21,Mar,2010 加新相,完成收功)

昨日拿了IRONMAN BD
大部份問題其他師兄也講過了,今次同大家Share簡易舊化法

IRONMAN BD有些地方睇落好膠下,
其中膊頭裝甲就係一個例子

用GUNGUN MARKER加綿花棒
輕塗一下
輕重由大大決定
完成:64:

21 Mar 2010 完成Repaint
最後受唔住各大大引誘,花左小小時間
用左211黑鐵, 212銀色, mat black, mat grey 搞掂
並沒有把HT的舊化全去掉,因為覺得有部份是OK的
隨心加上磨損效果及所謂BD
盡量點到即止
其實佢活動性算唔錯
Head closeup
Different angle
唔知下一隻又有冇咁多野搞呢:38:
Thanks for Watching
頭像被屏蔽
面罩及明顯對稱傷痕會試用solvent(thinner)清除:36:
今晚得閒就會動手:43:
帥兄~~勁~~:71:
等你報告啊~~~~
面罩及明顯對稱傷痕會試用solvent(thinner)清除
今晚得閒就會動手
Oldcat 發表於 21-2-2010 02:38 PM

大大, 如果清得D面罩及對稱傷痕, 不如噴埋隻 IRONMAN 紅色 LA, 因為最"銀"眼係佢隻'法拉'紅, 就算你只 repaint 面罩和傷痕都冇用.
回復 5# skyline34

早十年可能有此勇氣,放且我接受到隻色:38:
重噴全身好係架,要拆散晒搞:72:
大大, 如果清得D面罩及對稱傷痕, 不如噴埋隻 IRONMAN 紅色 LA, 因為最"銀"眼係佢隻'法拉'紅, 就算你只  ...
skyline34 發表於 21-2-2010 03:24 PM

我相信把 呢隻野消光及做小小舊化,
個色就應該ok ga la~
我都覺得隻紅OK wor, 顏色既野各花入各眼既姐
其實有幾多人買過Mark 3,親眼,係用肉眼睇過BD版?
拿,佢既舊化係做得唔好,個底色係令左
但DB版隻紅色係先跟得更足電影,相反上一隻Mark 3係冇咁似

不是各花入各眼的問題,如果呢隻一開始話係DX Mark3,只搞少少舊化,唔以battle damage做主題,我覺得隻野就買得過。
但ht一開始已經畀隻另一種風格既mark 3畀人,唔怪得人會胡鬧
但DB版隻紅色 ...
K66 發表於 21/2/2010 19:56

我覺得舊版唯一好過 BD version o既地方,
最係個胸甲連腰位, 舊版靚 d, 唔知係唔係因為可以換甲,
依家正面睇好似條腰好幼, 有 d 怪.
我覺得舊版唯一好過 BD version o既地方,
最係個胸甲連腰位, 舊版靚 d, 唔知係唔係因為可以換甲,
依 ...
毓民MKII 發表於 21-2-2010 08:59 PM

YES~~
面罩及明顯對稱傷痕會試用solvent(thinner)清除
今晚得閒就會動手
Oldcat 發表於 21-2-2010 02:38 PM

試左Mr.Color 110係得嘅,用綿花棒快手

頭也執了

:30:
但DB版隻紅色 ...
K66 發表於 21-2-2010 19:56

我兩隻MK III都有...論色水, 呢隻BD係正好多, 忠於電影版.
只可以話, 呢隻BD最佳的展示狀態唔係BD甲, 而係用返原裝甲,
所以企出黎唔係BD VER.
Good try!
係勁啊