Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 古物新入:壽屋 The Wings of Rean 麟光之翼盒蛋

最近小弟好似迷上咗做古物發掘員,今日出鰂魚涌想揾書搵唔到,點知又比我發現咗呢套獸屋多年前嘅盒蛋: :34:  :34:  :34:

呢套 Rean 之翼其實係富野大神(悠由季)多年之前作嘅小說,係幾年之前出咗網上動畫。小說同動畫都係採用咗
聖戰士昆霸嘅世界觀:係大地同海洋之間,存在住一個名叫「拜士頓淵洞」(Byston Well)嘅地方,據說佢係人類
係死後靈魂輪迴之前修練嘅地方;佢唔係我地一般以為嘅陰曹地府,而係一個好似歐洲中世紀咁嘅地方,仲有仙人
同埋各種巨獸出沒。「聖戰士」我諗好多人都知道內容啦,而 Rean 之翼小說係發生係二次大戰末期,而動畫版就
係小說之後七十年嘅故事。

英語維基:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wings_of_Rean (只載咗動畫版內容,小說版可參考日語版)

獸屋呢套應該係三年多前嘅出品,但係自從係肥脆見到有得抽之外就好少見,今次有幸比小弟揾到全套六隻加一隻特別版
今晚小弟只係開咗三隻黎影,原因係獸屋呢套嘢水準雖然同早前買入嘅鐵之紋章一樣高,但係就有一個特別之處,就係佢
有部份關節可以活動,能夠有限度改變 pose,但係因為佢嘅 ball joint 同本體一樣係 PVC,所以好難安裝,而且十分
脆弱,小弟已經整斷咗兩隻手關節,所以被迫要用快乾膠固定。

主角鈴本駕駛嘅 Nanajin 「七神」:

主角嘅外父(?)「北條之國」國王「迫水真次郎」駕駛嘅 boss 機 Oukaou 「櫻花王」:

「北條之國」嘅 AB Raiden 「雷電」:

Rean 之翼嘅 AB 比「聖戰士」出現嘅更有昆蟲嘅外觀,而且劇中更有「唔似人」嘅動作

今晚拆盒安裝做到手軟,下次再影埋其餘四隻。多謝觀看。 :64:
手工都唔錯~~~~~~~~~:handshake:
good stuff~~
頭像被屏蔽
:71:
最尾果張型~~~~~~~~~~~~
我覺得佢地嘅概念有d似人馬兵,將個人嘅上半身安係隻蝴蝶同甲蟲嘅軀體上面
:71::71: