Toysdaily 玩具日報

查看: 10187|回復: 4

[個人收藏] 我的收藏 Part II - 呢度冇乜人儲嘅嘢

其實係老婆大人儲嘅, 呢度好似冇人儲,不過都希望大家支持吓!    :64:

Part I 請看:  http://www.toysdaily.com/discuz/thread-117945-1-1.html

大部份係搪膠公仔,喺香港大熱唔久十年。最高峰期本地設計百花齊放,當中街頭文化搪膠表表者劉米高嘅出品令買家要未天光就開始排隊搶購,亦吸引了一大群歐美、東南亞、同埋日本的玩家。後期發展到外國有自己嘅出品。近幾年熱力大減,但劉米高每年依然keep住有幾個exhibition比愛好者買佢嘅新作。

曾經令全球玩具界囑目的本地原創近年歸於平淡,可嘆!:42:

嚟張overview先

劉米高最受歡迎嘅系列 - 101 Gardener。不過出咗十九幾年都未出晒,有好多次exhibitions直頭冇出Gardener,令支持者大為失望!

林狗系列。 劉米高後期開始大玩別注版,亦係另一個令大家失望同覺得佢抽水冇誠意嘅原因。

ToFu + Bearbrick + 幾米扭蛋

兩隻Superman Toys 十週年天使搪膠,亦反映了當年搪膠大熱的情况。 買滿五百蚊一隻,深啡色版就只係送比熟客!:73:

少量牛奶妹 + 小飛俠 + 叮噹 + 怪物小王子

CiBoy + 小飛俠
Although few members here which collect this series, I still welcome you to share your great collection here!  Support!  :71:
Although few members here which collect this series, I still welcome you to share your great collect ...
Douglas.M.Saint 發表於 16-2-2010 12:17 PM

大大一直都好支持D brother!   Thanks!  :71::77:
:shiny:
michael lau d 係你老婆大人儲嘅:64: