Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] "Guyver" Zoalord - Imakarum Mirabilis 獸神將 - 伊瑪卡拉姆

小弟突然間諗到0既,想問下大家~~~~!!!!
呢隻伊瑪卡姆都要咁貴8魚2蟹至4蟹~~~!!!!:70:
咁有可能會出0既阿卡菲爾一定貴過佢啦~~~!!!!:79:
如果佢出;各死士們仲會唔會入呢~~~~???
呢隻伊瑪卡姆都要咁貴8魚2蟹至4蟹~~~!!!!
咁有可能會出0既阿卡 ...
vampire125 發表於 19-2-2010 03:11 AM

I think 阿卡菲爾 will be cheaper cause less parts for it when compare with 伊瑪卡姆.

For me, all BFC are my must buy targets no matter how much is it.............. :(
Hi bigbig, i just did "transformation" again with this Zoalord, and luckily, the 長短腳 problem  ...
roundbun 發表於 18-2-2010 09:49 PM

麻煩晒師兄,又要經歷多一次咁痛苦既過程,真係一萬個唔該。。。。。
師兄真係好彩,可以用簡單方法去解決長短腳既問題,但我就無咁好彩喇。。。。。
尋晚夜返,所以只能用獸神將形態既腳試吓可否將小腿向上頂入一點,結果是"無效",依然長短,索性將兩隻小腿拆出,緊按檯面平排,小腿長短就變得十分明顯,反而腰部再細加調整下,發現脊柱側彎情況其實並非嚴重,而我隻卡拉姆雖則長短腳,但又無企唔穩既情況出現啵,一來今次腳掌用上與雷神不同的球形關節,可以更加緊貼地面,擘髀都無問題,另方面卡拉姆既體形纖瘦,上身沒有雷神般"大隻",重心更低,理應比雷神企得穩陣。。。。。等我今晚試吓補多幾張關於呢方面既相片供其他師兄參考參考。。。。。
我同師兄一樣,都只會用獸神將真身形態黎display,除咗因為裝著冑甲麻鬼煩之外,佢既獸神將外形極靚仔係主要原因,話晒我哋會咁鍾意都係因為佢呢個外形而非套甲嘛:58: 。。。。。

:66:
我聽日都搵個火坑跳, 8xx好甘!但鬼叫自己係死使咩@@。 大家有冇發覺所有神水晶係紅色,但村上由試作体 ...
fungkoei 發表於 19-2-2010 12:59 AM

師兄果然係心細如塵,而漫畫裏亦無解釋過呢方面既事,其中一個解釋既係,卡拉姆係唯一一個由試作體調制成正式獸神將既成員,所以為咗令佢同其他十一神獸有明顯分別,所以將佢既神水晶設定成有別其他神將既『綠』色。。。。。另一比較牽強既解釋個係,因為卡拉姆既精神係同亞卡菲爾直接聯繫一起,致令其神水晶會變成『綠』色而不是一般既『紅』色。。。。。啩:45:(呢個解釋其實我自己都唔接受:66:)
呢隻伊瑪卡姆都要咁貴8魚2蟹至4蟹~~~!!!!
咁有可能會出0既阿卡 ...
vampire125 發表於 19-2-2010 03:11 AM

其實卡拉姆同威龍既個案差不多,全"膠"或接近全"膠"既玩具要賣高價,除咗要有極佳既外型設計,可玩性多樣化及高品質外,忠心既死仕亦缺不可少,否則只會曲高和寡,變成蟹貨。。。。。坦白講,以強殖裝甲這個系列既玩具質素,卡拉姆既定價已經係超晒班,除非Max有更新令人驚喜既設計,否則要再賣貴啲根本無可能。。。。。睇番亞卡菲爾既設計,如果廠方能做到令亞卡菲爾可以換上漫畫中的華麗冑甲,其他人我唔知,但我自己就一定會買,就算係貴過卡拉姆都咁話。。。。。
漫畫中亞卡菲爾所穿著的華麗冑甲。。。。。

零七年頭官方相片。。。。。

零八年官方相片
I think 阿卡菲爾 will be cheaper cause less parts for it when compare with 伊瑪卡姆.

For me,  ...
Douglas.M.Saint 發表於 19-2-2010 07:48 AM

其實亞卡菲爾亦都有套好華麗既冑甲架,只係唔知Max會唔會做到可以俾佢替換,如果得既話,一定同佢死過:53:。。。。。
麻煩晒師兄,又要經歷多一次咁痛苦既過程,真係一萬個唔該。。。。。
師兄真係好彩,可以用簡單方法去 ...
加爾貓 發表於 19-2-2010 09:43 AM

re: 脊柱側彎情況... ironically I didn't find mine suffering from this defect. I have only encountered such problems with some of the old SIC from bandai.

Yeh, The golden armour doesn't look in scale with the human head anyways....
good report.
support:71:
其實呢隻伊瑪卡拉姆未出之前只睇官圖,我仲諗住一定會買,因為我都好鍾意村上呢個角色,但係上星期睇到實物之後,加埋呢個價錢,真係說服吾到自己買,比起以前既巨人殖裝,無改善不特止,感覺上好似質素愈黎愈差。

我好驚第二時亞卡菲爾出果陣又係官圖同實物質素有大差異,好吾想見到有咁既情況發生!:56:
很強大 ~~~
太有型的一隻 白黑色~~:71:
re: 脊柱側彎情況... ironically I didn't find mine suffering from this defect. I have only enco ...
roundbun 發表於 20-2-2010 01:57 PM

點都好,都恭喜師兄買倒隻靚貨:77:。。。。。
其實有無缺憾都好,我都係咁愛強殖系列入面既角式,當然,Max會有改善就最好啦。。。。。不過,其他角會唔會商品化都好成疑問,暫見有模出既都係得隻伊瑪卡姆同埋一隻上咗紅色既巨人殖裝,女加爾巴就更加唔使講,所有有無機會去改善都好難講得埋:31:。。。。。
今日終於都入左啦(加爾貓大大D相太毒),開盒玩時都怕換甲(因大大說很煩),但當換過甲後,發覺不是太難,胸甲也很易裝上,返而村上個死人頭就真係要好用力先裝得上,關節和從前有些不同(鬆),不過整體上我都好滿意:71:

今日終於都入左啦(加爾貓大大D相太毒),開盒玩時都怕換甲(因大大說很煩),但當換過甲後,發覺不是太難,胸甲也很 ...
takduck 發表於 24-2-2010 09:18 PM

上面呢張相証明咗師兄體內同小弟一樣中咗強殖生物既毒:36:,而且中毒程度絕對比我嚴重(小弟仲有好多隻未買"番"齊),所以毒發係遲早既事,絕對非小弟所能毒害師兄:38:。。。。。
講番胸甲既設計,小弟覺得係做得唔夠"user friendly",如果比起要裝上村上個"死人頭",確實係易得多:59:。。。。。
個人反而覺得"基奧"裝著起冑甲既外觀實在比"卡拉姆"有霸氣得多(基奧未裝著個款似碼頭古厘:66:,裝著咗先叫有番神將既威風同氣勢,同似番個師令),本來都想拎黎一齊影相,但小弟隻"基奧"斷咗盆骨關節位仲未整番,遲啲維修好再影。。。。。
呢隻"卡拉姆"既設計比起仲係"試作體"時既村上真係型N咁多(尤其係個樣),試作體嗰陣個樣似一個阿伯(商品化後),同變成獸神將後個樣真係無得比。。。。。
漫畫中既樣都仲可以。。。。。

但造成實物後就:31: ,俾我既感覺係好求其,同漫畫中既設定差得實在太遠,Max是唔是無心機整呢隻角式呢到底?!唔想出不如唔好做算把啦。。。。。所以到現時為止都無意欲買番。。。。。
其實呢隻伊瑪卡拉姆未出之前只睇官圖,我仲諗住一定會買,因為我都好鍾意村上呢個角色,但係上星期睇到實物 ...
pingpung 發表於 20-2-2010 03:00 PM

To certain extent you're right that  the overall "build" & "quality" of 巨人殖裝 seems to be better than this new Zoalord...