Toysdaily 玩具日報

查看: 50208|回復: 43

[劇場創作] SHF劇場 -- 新年習俗之由來

年尾,幾個老鬼又聚埋車大炮。
1號:「你地知唔知點解新年要著紅色衫同燒炮仗?等我話過你兩個聽...」

V3:(心諗:又黎?!自從昭和年間,不知聽過幾多次...)

2號:(心諗:老大又唔記得佢講過喇...  剩係記得陳年舊事唔記得最近既事係咩病話?明明今朝先睇報紙有講...)

1號:「... 每365日就有隻年獸出現肆虐...  有人話,呢隻既隻冇腳既大雀...  有人話係隻有手有腳既怪鳥...  有人話佢係個頭有兩隻角既巨人,,,」

「我!堂堂天才機師比人背後叫我做年獸??」

1號:「每次年獸到訪,一班蟻民同金粉餅都會遭殃...猶如人間煉獄... 呼爹喊娘...」

「直至有一次...」
麥斯捉倒一隻金粉餅後,忽然身後響起連串機關槍射擊聲...

原來係其太座米娜向天開槍示警!
「衰公!年年annual sales叫你黎陪我shopping,你就黎捉蜢玩!」

(死狗狀)麥斯:「老婆大人明鑒:呢度d外星金蜢好罕有架!」
米娜:「再唔行就送你去褔卡度!」
...  於是條村就得以太平。

雖然得到暫時既太平...  但村中最睿智既長老都要搵出長遠既解決方法...

「我明白喇!」

村長:「隻年獸一見隻紅色野就怕,佢一定係怕紅色既!」
於是,過年大家都要著紅色

村長:「隻年獸一聽見啪啪聲就怕,佢一定係怕呢d聲既!仲有,佢聽到咩福加就怕,我地要將個褔字掛到週圍都係!」
於是,過年大家都要燒炮仗

Agito:「幫我黯住對耳仔呀唔該」

村長:「為左逼真d,我地要扮埋d子彈殼」
於是,過年大家都要會食瓜子

從此以後,條村得享太平。

多謝觀看

======= 完 =======

祝大家虎年進步,身體健康!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
好多shf :handshake: 連限定紅kuuga都有
:71::34:
有心機 ~ Nice !
:35:比起Dshf,細佬更加喜歡道D枱啊,凳啊,不知道樓主大大可不可以PM一下系么系列同邊度買既呢?謝謝
好有趣, 好得意, 好有心思, 好有創意的劇場, 超+激讚, 十卜!:71::71::71:
好正:66:
:71: 有創意!! 有心機!! 正!!!
D 枱凳好正 樓主大大在哪找的 thx~
hahaha~~~~~:71: :71: :71:
非賞好~~~俾個讚你~~~:71:
蟻民:DD
:71:
:71::71::71:新年快樂
年尾,幾個老鬼又聚埋車大炮。
1號:「你地知唔知點解新年要著紅色衫同燒炮仗?等我話過你兩個聽...」

...
呂品器 發表於 13-2-2010 10:20 PM

WTF... Max 1J is the 年獸?! :34:
Wishing you a Happy New Year & SHF becoming a new endless hole for you :43: