Toysdaily 玩具日報

查看: 4596|回復: 17

[新聞] ● 千億爭產案結果 (2-feb,10:00am)

龔如心爭產案華懋基金勝訴 (10:04)
已故華懋集團主席龔如心的遺產爭奪戰高院揭盅,由華懋慈善基金獲勝。
相信基金除可得到遺產外,也有可能追討陳振聰曾收下的禮物及巨款。有擅長打爭產案的大律師解釋﹕「只要判辭中指出他收下的禮物及上十億元金錢乃從不正當手段得來,基金便有權追討禮物及要求賠償,稅局亦有可能向他追討稅款,唔係佢一句話係贈送就可了事。」

(即時新聞)

http://inews.mingpao.com/htm/INews/20100202/gb21004p.htm
「只要判辭中指出他收下的禮物及上十億元金錢乃從不正當手段得來,基金便有權追討禮物及要求賠償,稅局亦有可能向他追討稅款,唔係佢一句話係贈送就可了事。」

咁陳生主動主門爭產咪有可能偷雞唔到蝕埋米?:58:
E幾D日新聞真係令人唔開心,好彩有返D GOOD NEWS
真係想睇下陳公公點死 :66:
陳生一輸, 唔單止係攞唔到1千億,

仲要立刻肯係『偽造遺囑』, criminal,要坐架......肯定大把手尾跟..

不過, 我相信佢一定會上訴到終院架喇, 仲有排玩
陳生一輸, 唔單止係攞唔到1千億,

仲要立刻肯係『偽造遺囑』, criminal,要坐架......肯定大把手尾跟 ...
happytogether99 發表於 2-2-2010 10:44 AM

佢仲邊有錢打官司:66:
回復 5# K動戰士渣古

佢點會冇錢, 除非法庭立刻凍結哂佢所有 asset , 不過, 佢都係聰明人, 點會將所有錢放哂o係香港..............
回復  K動戰士渣古

佢點會冇錢, 除非法庭立刻凍結哂佢所有 asset , 不過, 佢都係聰明人, 點會將所有錢放 ...
happytogether99 發表於 2-2-2010 10:51 AM

好似有報紙話過D錢已俾佢蝕咗唔少...
anyway佢最好快揾地方走,呢D人如果入到監實有排俾人玩。
回復  K動戰士渣古

佢點會冇錢, 除非法庭立刻凍結哂佢所有 asset , 不過, 佢都係聰明人, 點會將所有錢放 ...
happytogether99 發表於 2-2-2010 10:51 AM

法庭唔追佢佢都周身蟻
佢身家大約有5~1X億左右
律師費都幾傯,炒股仲欠銀行幾傯,佢由爭遺產果刻大把人追查晒佢D錢,想轉移D錢都難
佢拖累4叔蝕左十幾億,幾多有錢佬想佢死~佢盤數根本無得走~
此案應該會是日後法律系學生必讀的案例呢... 不過此案這麼有娛樂性... 相信讀時也不悶呢...

話薯話... 不要說到街數... 就審詞說陳手上的遺屬是假的... 就警方已經可以起訴他了... 不過還有兩次上訴機會... 又是鬥長命呢...

何時會有人用這故事出套電視劇或者電影呢?...

呵呵呵...

小櫻上
至死也不公開關係....
華懋慈善基金中午開記者會

http://hk.news.yahoo.com/article/100202/4/geuh.html
華懋慈善基金中午開記者會
K動戰士渣古 發表於 2-2-2010 11:57 AM

"判詞指出,陳振聰和龔如心的關係,只是風水師和客人之間的關係。"
"法官林文瀚認為,龔如心希望與陳振聰的關係,到死都不公開。"
.
.. 只是風水師和客人間的關係怕咩公開...?
It is like after you call chicken, the chicken ask to devoice and share half of your asset!  non-sense! but very entertaining:38:
貪得無厭.....:53:
當初判決未出時,陳振聰仲話"平常心"對待,而家就死咬唔放......