Toysdaily 玩具日報

查看: 15683|回復: 18

[玩具報告] 另一種風格的電影版變形金剛∼雷震Bludgeon

本來唔太滿意其橙色膠部份,想等佢出別色版的∼
不過在一個機緣下得到一盒,玩到忍唔住放下笑笑團作品,立即重塗呢!

小王子的玩評:
http://hk.myblog.yahoo.com/isisrafale/article?mid=13811
在網上找到了一篇老變資深Blog友Kin兄好精彩的Bludgeon生評介紹呢!
http://www.tktf.net/logs/55955386.html
http://www.hk-tf.com/discuz/upload/redirect.php?fid=24&tid=15998&goto=nextnewset

↑機械人型真係唔錯,比例上都算順眼吧!

↑背後有一個大龜殼!

↑側身睇有點扁平啊!

↑砲咀上的劍可以像武士一樣扣在腰上呢!

↑和小王子所說一樣,沒手腕好多動作做得不太自然∼

↑但都可以雙手握劍啊!

↑唔好見佢咁大份,半跪姿勢都做到呢!

↑好多隱藏的地方都有好精細的構造,這也是本YA鐘意電影老變其中一個主要原因!

↑打開一個咁大的背包,竟然只收藏小刀?

↑不用深究∼只要有型就算了!

↑最喜歡變成坦克後,除了車頭一少部份燈色的地方未收藏好外,
大部份都是以綠色為主調∼保留了真實感呢!

↑背後更是無懈可擊呢!當然這有一大部份是要靠自己重塗的啊!

↑一翻龜底,武士的紅骨頭就露出來了!

小小重塗心得------------------------------------------------------------------
橙色部份實在太螢光太膠感...玩了幾日∼就忍不住花一晚時間重塗啊!

↑今次主要是想令膠感消失,保留大部份原色!但又想筆塗易上色一點∼
所以不以啞黑作底色,改噴一層消光!之後就在機械關節位上油61號燒鐵色了!

↑看完Ken兄的介紹,原來官方用橙色是有理由的啊!但電影版無理由咁膠吧!
所以用Gaia122金加郡氏47透明紅混合油上!

↑今次金和紅色是每一筆都隨心混合,
竟然得出了古時日本貴族用的布料錦布效果呢!

↑而坦克就簡單了,用圖中的琺瑯油洗塗一下,令那翠綠色調暗一點,那膠感就沒有那麼強了!
而最估到到的是,開始以為砲咀的軟膠會上不到顏色的!點知原來是可以用郡氏油性上色,仲好耐刮呢!這實在有點驚喜啊!