Toysdaily 玩具日報

查看: 38532|回復: 36

[玩具報告] 魔王的新衣~SIC KIVA EMPEROR~

我喜歡吸血鬼,SPAWN,有劍的,有披風的,帶點中世紀的風格更好

試問集合了這一切的KIVA EMPEROR我有可能不喜歡嗎??

今次就看看這SIC史上最華麗的一款!

平成幪面超人中除了KUGA的終極形態之外最喜歡的就是這一個設定了,雖然有點浮誇…(更大問題是一點都不幪面超人,不過早在AGITO時我已經將幪面超人的形象打了包放在一邊,之後的當一般超人版看好了,所以一直都沒什麼心理負擔)
SIC化之後的KIVA EMPEROR外形上就更華麗了,用上金跟紅為主色也跟一貫SIC灰灰沉沉色調的風格截然不同.
玩具同時集可動與華麗於一身.活動性並沒有因為複雜的外甲而受到太大的影響,那可動式的披風就更使這本身已經出眾的傢伙更為搶眼了!!
關節還是有一點偏鬆,但佢可以接受.劍上的蝙蝠就真的太鬆了,完全是自由浮動,影相時要用寶貼固定,而且也想不到其他改善方式.

配件跟KIVA分別不大,幾款形態的手掌,,KIVA BAT III,魔龍,掛在腰上的笛.今次的腰上的笛換上了透明件,我覺得比之前KIVA的銀色效果好一點.

這款玩具最大問題之一是上色,又是可以用災難來形容!!大部份地方都油出界也有漏上色的地方,劍身上的花紋完全對不上,幾對手掌的上色就是抽像派風格……其實這傢伙的雕刻是算得上細緻的(SIC標準),但在糟透了的上色之下卻被掩蓋了不少.相中的傢伙跟玩具本身的分色是接近一樣的,不過細部大部份都重新上色及滲線,大約花了5小時.為什麼看來沒什麼分別都要這麼長時間??PVC這材料之累也!!不過在我自己來說這幾小時是值得的,因為感覺上更加華麗!!

劍上一個個蝙蝠花紋配上透明劍身本身就很好看的,不過原廠的上色就根本看不清.花了一點時間抹去重油之後就悅目多了.

問題之二限定品之謂也!!一限定價錢又翻了一翻,如果是一般通販品我想會多買一隻改黑色的.我不是想責難為什麼有那麼多限定品,我也相信BANDAI本身都未必願意見到這情況,只是現在玩具少人買了之下的無奈現象……(這款應該多人買了為什麼又限定??我想有人會這樣說,但說實在我都唔認為KIVA的東西在大眾市場上會有幾受歡迎,問心如果這傢伙要通販HK$499可能走不了,這樣價格又有幾多人會買呢當然有興趣的朋友會不少,但恐怕都要等到299時少出手吧.)這問題幾無奈,而且看來2010年有更多無奈的機會
除了上色這款KIVA EMPEROR我是非常滿意的,KIVA的故事雖然一般但當中的角色造形叫我喜歡的實在不少,不過玩具也接近沒有推出,希望之後的SHFSIC系列可以一一補回吧.(當然又難免是一堆限定品了不過有得揀好總過無得揀!!)

好東西真係百看不厭
在下都係上星期係香港用炒價入左>.<  
值: 就真係好小咁華麗的SIC 出過,而且仲係用咁SHARP 的金色做主....我好小玩SIC 係睇完KIVA 的碟之後都中哂毒。
不值: 真係做咩鬼成日左限定右限定.....隻野岩岩出真係OK平...可惜我係澳門人....要買都要等星期六先過得黎.....咁岩出果星期考試周....%$#%  過左一星期(即上星期) 去買就貴到P 係度~~~雖然YAHOO BID 有D 平D 的...不過我只係一天即日來回...約人交收哂我時間...因為仲要行街買野食野ga 嘛.......有點覺不值

總括黎講..今次唔買 下次我過香港(2月份先有時間) 都唔知會發生咩事了....有買貴冇買錯就係這隻sic 的評價
好野來的!!:52:
超讚~!!{:3_144:}
平定rider final form 最正拒同king form,期望sic出新電王同下一隻的kabuto!!!
:71:呢款sic真系好唔錯,無論從造型,雕工各個方面都好正,特別系加上披風,造型就好似上左一個臺階甘。:55:但系就系限定,個價實在系:70:,如果呢隻sic唔系限定,又怕好似555,劍果d甘俾d人炒起曬,漫天要價:53:所以真系有時好無奈:80:
天釋仔:
我都有同感.

BlackD:
價格方面我都唔知點講,不過呢隻真係靚,貴就貴D啦.

xoxokin,trumanso:
THANK YOU!

base:
就設定我都是喜歡KUGA的FINAL FORM,如果SIC就一定是這傢伙了.

bond123:
唔限定我想又未必咁多人會買了...
OT: 請教如何令貼圖不被強制縮小顯示~?
真係好正~~~~~~~~~~
雖然限定有好大的阻力,但當一見實物就都系忍唔住乖乖俾錢,不過真系造型無限好啊~~~~~~
希望同樓上大佬話頭,出新電就FIT啦~~~~
Really nice photos & report.:71:
Thanks for sharing!! :43:
人仔貓:
我都是由YAHOO BLOG COPY過來,所以都沒有研究這問題,SORRY..

G3-X,heishuntam:
THX!

愛超人的怪獸:
我就期待幽氣多D.

quan:
THANK YOU!
突然覺得呢只kiva&#22021;配色好有新年feel

OT: 請教如何令貼圖不被強制縮小顯示~?
人仔貓 發表於 14-1-2010 02:34 PM

試下換另一只瀏覽器?
不過呢隻真係靚,貴就貴D啦.

:71:  Me too. :35:
B.T.W.  Very good photos and title!