Toysdaily 玩具日報

查看: 203653|回復: 82

[玩具報告] [玩具介紹] 十年人事幾番新— GX-50 COM-BATTLER V 超力電磁俠新舊對決!!

真係人生有幾多個十年....
1999年買入GX03既你又有冇腍過十年後(真係已經十年!!)自己會買同一件超合金多一次?
記得十年前剛開始玩玩具(由勇者王開始)自己第一隻過千!!
既合金就係GX-03B(果時GX-03炒到癲只能買黑版頂引...
當時來說對於冇玩過舊合金既朋友GX-03已經好滿足!!
不過隨著歲月流逝.....BANDAI既技術都越來越進步(人都老0左10年...)
有新版既你直頭可以掉0左舊版佢啦.....
新版改革最大既就係1號機,
可打開的透明機窗,新增的起落架和機槍令戰機完成度更高!!
2號機改良了雙肩關節,新增可變噴射器變形唔洗拆件。
機翼加大了,令重型轟炸機外形更似飛機。
3號機改良了推土機部份,加入"夾"狀機關。
加入透明窗及新武器大炮令可玩性更高!!
4號機機頭加透明窗及加入新膝蓋起落架
終於都可以正常降落...
腳部新增關節可令人型擺POST更自然。
5號機加透明窗及加大鑽頭,
接合位亦改良為磁力結合,終於成為電磁俠啦..
整體人型比舊版更巨大及結實。
1號2號結合位新增機關令外形更一體化,
2號3號結合位甩油情況有改善(舊版一合就花)。
下半身可動範圍加大,腳部新增關節令八字腳更自然。
新增的開手非常精美比拳頭更有型。
盒大0左佩件自然多0左...
好多武器都比舊版出色得多!!
帶電既超力搖搖,大搖搖都非常巨大同"界"手,電光PVC造型氣勢一流!!
因為新版肩關節改良的關係,今次多0左好多可雙手合一武器如大夾大鎚同火炎發射器等..
而經典既超力電磁鑽亦因可動關節增加而更顯自然。
雙短劍外型更SHARP!!可以結合成一支矛。
個人比較鍾意腳眼既新武器,好有舊玩具感覺...
最後戰車模式類似V型加入佩件令外型更美觀,
尤其新增膝蓋起落架更有舊合金感覺!!
10年買一個玩具記念,新技術新改變。
下一個10年...唔知世界會變成點呢(重有你和我...)
人生有幾多個十年,請好好珍惜光陰。
:$

再次多謝大家支持!!

:77:

咁正既post緊要比返個:71: 你啦~~~ :DD
好型啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊:71::71::71::71:
:$ :$ :$
最尾個張最有意思........
絕贊專輯∼:$
俾個:71: 你!!!
抵讚!!
good, very good review~~~ :71:
有幾多金屬成份?
7成左右啦
絕對重手!!:$
詳盡,靚,型!超毒....不過我都仲忍到!:43: :43:
:71:
:71: :71: very detailed report and comparison
原帖由 MSW55 於 25-12-2009 05:49 PM 發表
絕贊專輯∼:$

x2; 支持毒的報告:71: ;不過毒我晤到:x