Toysdaily 玩具日報

Flicker圖問題

關閉 [複製鏈接]
原帖由 goahead 於 22-12-2009 20:12 發表 經過幾個Email 聯絡之後, 我將係  TD 遇到o既問題表達o左比Flickr Customer Care 知, 得到呢個回覆, 都幾大路, 我亦都跟過佢個方法係TD出圖, 結果都係出唔到. 如果TD 無事, Flickr 又話唔關佢事, 成個問題就咁 loop  ...

謝謝 goahead 大大 !
Flickr的回覆只是當你唔識貼相,根本和我們出的問題是兩碼子的是. ..
現在只好等TC管理員好處理,我先到其他討論區分享相片了 !
Good luck !
原帖由 Coffeefee 於 22-12-2009 09:53 PM 發表
You can try Photobucket.

THANKS, 無辦法下, 我而家都係用緊 Photobucket, 不過佢有個唔好地方, 佢會將你upload o既圖 resize, 質素下降了. :56:
原帖由 goahead 於 23-12-2009 11:00 AM 發表

THANKS, 無辦法下, 我而家都係用緊 Photobucket, 不過佢有個唔好地方, 佢會將你upload o既圖 resize, 質素下降了. :56:

Photobucket 其實我都唔 suggest 大家用, 因為佢會有 流量限制. 如果係一 d HOT item, 佢一定好快會死. 暫時黎講, 用 yahoo blog, facebook, 同 msn 都 好小小 ...

頭先再試貼, 本身自己, 屋企人部電腦都得,

看到幅相

點知一過左一陣就唔得啦....

http://www.flickr.com/help/forum/zh-hk/115892/

TD工作人員麻煩儘快跟FLICKR聯絡~
原帖由 ramius 於 29-12-2009 02:26 PM 發表
http://www.flickr.com/help/forum/zh-hk/115892/

TD工作人員麻煩儘快跟FLICKR聯絡~

我們好多 版主 已經同他們 聯絡 ... 係他們未有 正面 回復:59:
我都係付費帳戶黎,今次真係灰左:cool:
原帖由 Vince 於 29-12-2009 14:41 發表

我們好多 版主 已經同他們 聯絡 ... 係他們未有 正面 回復:59:

eMiLy @_@                                                        says:                                                                                                                        Wayne Lam (Ramius):到現時為止我們亦未收到Toysdaily的工作人員與我們聯絡。                                                               
                                                                                                                                        Posted 14 hours ago.                                                                         ( permalink                                                                        )                                                                         

I have contacted them many many many times.
The answer is often..................................not answer at all.:70::70:

We will send a formal complaint letter to them in these few days.
我用國內嘅「巴巴變」post 嘅圖都出唔到, 好似唔單純係 flickr 嘅問題.

p.s. 同樣嘅圖 (by flickr) 喺 uwantx 嗰度 post 又完全冇問題噃.
原帖由 h9317784 於 29-12-2009 20:43 發表
我用國內嘅「巴巴變」post 嘅圖都出唔到, 好似唔單純係 flickr 嘅問題.

p.s. 同樣嘅圖 (by flickr) 喺 uwantx 嗰度 post 又完全冇問題噃.

Mainland China's photo sharing service may not always work in our website.
For flickr, it is actually blocking our domain.:26:
原帖由 genesicgaogaiga 於 29-12-2009 10:51 PM 發表 Mainland China's photo sharing service may not always work in our website.For flickr, it is actually blocking our domain.:26:
我可以幫大家寫一篇正確使用FLICKR貼圖的教學,請問該貼到哪一版呢?
原帖由 ramius 於 30-12-2009 06:13 PM 發表 我可以幫大家寫一篇正確使用FLICKR貼圖的教學,請問該貼到哪一版呢?
係咪用完你嘅方法,就可顯示到圖片(不是叉包圖案或沒有顯示)。:)
原帖由 ramius 於 30-12-2009 18:13 發表 我可以幫大家寫一篇正確使用FLICKR貼圖的教學,請問該貼到哪一版呢?

你貼大區(即係第一版),  之後版主會幫你留一段時間再移去適當區域。
但係我驚你會比人插, 因為好多人用了Flickr好耐,係現在突然在TD出現問題,其他討論網也沒有發生問題的。
你最好先試了可行才出帖,順便在這裡也貼一下吧,謝謝這位熱心的大大 !
原帖由 ramius 於 30-12-2009 06:13 PM 發表 我可以幫大家寫一篇正確使用FLICKR貼圖的教學,請問該貼到哪一版呢?
大大你可以係依個Post用Flickr上傳一幅圖片來睇睇先,咪知得唔得囉。
原帖由 Kuuga_iwsp 於 30-12-2009 07:16 PM 發表 你貼大區(即係第一版),  之後版主會幫你留一段時間再移去適當區域。但係我驚你會比人插, 因為好多人用了Flickr好耐,係現在突然在TD出現問題,其他討論網也沒有發生問題的。你最好先試了可行才出帖,順便在 ...
我的教學只是一個簡單快捷,並且符合flickr規定的貼圖方法,有在其他論壇貼過。但現階段即使用了我教的方式去貼圖,在TD還是不能顯示的,這要等TD站方跟flickr達成共識,flickr對TD解禁之後才能恢復正常。但為了避免再次被封鎖,使用符合flickr規定的貼圖方法還是有必要的。

以下是flickr工作人員的回應:
這次的事件在某程度上和xuite類似外,而且亦有大部份的TD用戶違犯了我們的社群指南﹐把大量的圖形元素、圖示、表情符號、大頭貼、討論區 Avatar、徽章以及外部網站上的其他非攝影元素上傳到Flickr。

flickr對外連圖片都有回連的規定,而且嚴禁用作大頭貼,這是我在TD上看到普遍有違規的地方。