Toysdaily 玩具日報

查看: 13897|回復: 20

愛與夢的戰士~飛翼人~

夢戰士飛翼人1984年的作品,可算是作者桂正和的成名作,當中多少已經可以看到影響作者故事的主重要原素,正義,英雄,熱血及少少鹹多多趣的作畫風格.飛翼人故事中有混入了不少的特攝片的原素,如變身,必殺技,亦敵亦友的敵人幹部等,而同時故事中的一些原素亦影響了之後的特攝片,如強化裝甲(太陽裝甲)
因為漫畫版及TV版也曾經在香港播放,飛翼人可算是印象中特別深刻的一套作品了,而作者的少少鹹多多趣的作畫風格對於當時初中生的我來說更是魅力無窮,於是一直有追看他的作品至今(不過老實I,s之後的真的沒什麼吸引力了…).
飛翼人的人氣雖然高不過玩具卻一直不多,近年的有MICROMAN,12吋的版本,前者相對的太貴了一點,後者...貴時又唔想買,見平之後放著等...最後看到這一款推出的消息之後就專心的等待了.

今次玩具頗為特別的有三款盒面,而我選擇了原作者的版本(請原諒沒有影下盒面相).
玩具BANDAI是作為新MANGA REALIZATION系列的頭炮(之後的暫時資料是荒木飛呂彥的巴歐來訪者,即是又中…),雖然說是新系列不過簡單的當作是SIC的支線就可以了,基本設計一樣.

外形上是比較瘦削但充滿肌肉,相對於故事中的主角健太的形象是有點奇怪的,但還可以接受.活動能力基本上也是跟SIC差不多,不過那大大件的胸甲影響頗大.今次可以透過大量的換件成太陽裝甲形態,換件的範圍基本上是只留下胸部及腹部共用,你可以說是賣大包亦可以說是非常懶的設計.換上裝甲形態之後沒有了胸甲的阻礙活動力還比之前好一點.
上色這一款問題就頗多了,好可能是個別問題,不過我的一隻就真的很多問題滲線時有時無,有些滲了又未抹乾淨,好些銀色的部份都沾了一些塵點,出界飛油之類的問題接近無處不在還好配色簡單,現在近半銀色部份是磨去塵點之後重油,滲線的地方全部再做一次,現在算是還可以見人.還有這一款玩具的模具估計應該做得極之粗糙,夾口處理也很馬虎,如果有有心人想油靚仔一點要準備有大量前期工作處理的準備.其實模具的問題SIC一直也是時好時壞,不過SIC風格在大量的曲線之下問題並不明顯,但這一款一是線條簡單的基本形態,一是大量直線的太陽裝甲形態,兩者都是需要有一定要求的,遇上馬虎處理的模具小問題一定是一大堆的了.

雖然有點問題不過這仍然是一款自己很喜歡的玩具4,725YEN的價錢我覺得是可以接受的,當然如果模具處理上可以好一點就更好了.
究竟有無機會出埋小葵同電單車呢??
excellent & detailed report , :^

i wanna get 1 after reading this post.......Oh! No....:30:
:64: :64:
:71:
桂正san果d漫畫真係越黎越…=.=
DNA²、電影少女同呢套都唔錯,到而家zetman真係好想打佢,希望zetman唔會出玩具啦xd
講番呢隻野,真係幾靚,可惜裝甲係以更換手腳去變就爭左少少,睇下遲下會唔會減下價先再決定入唔入,而家比你毒下先xd
原帖由 紫月葵 於 14-12-2009 07:02 PM 發表
桂正san果d漫畫真係越黎越…=.=
DNA²、電影少女同呢套都唔錯,到而家zetman真係好想打佢,希望zetman唔會出玩具啦xd
講番呢隻野,真係幾靚,可惜裝甲係以更換手腳去變就爭左少少,睇下遲下會唔會減下價先再決 ...

ZETMAN 有咩問題?
呢只广州有的话一定收啊~
原帖由 as10111230 於 14-12-2009 08:34 PM 發表

ZETMAN 有咩問題?
都唔知佢邊個樣先係真,搞左咁耐原來都未變到完全體既,話唔定之後仲會有暴走形態什麼的,儲可能會儲死^^"
原帖由 紫月葵 於 14-12-2009 08:50 PM 發表
都唔知佢邊個樣先係真,搞左咁耐原來都未變到完全體既,話唔定之後仲會有暴走形態什麼的,儲可能會儲死^^"

變左啦,打犀牛同打蟑螂都變左做完全體(紅黑色),不過係未完全掌握
粒石只係幫佢掌握變做zet
暴走我覺得無咩可能
大大影得好靚!!!!夢戰士我都有入,真係唔錯:71:

ps:zetman都好正,月黎月好睇!
對佢既印象已經好模糊:o
原帖由 as10111230 於 14-12-2009 08:58 PM 發表

變左啦,打犀牛同打蟑螂都變左做完全體(紅黑色),不過係未完全掌握
粒石只係幫佢掌握變做zet
暴走我覺得無咩可能
其實睇到而家我都未知果個長陰男係咪真係奸既,又變變地態但又好似唔係真係咁衰果d角色…

話時話,dna2裡面果個有錢仔暴走時果個形態有冇出過玩具?
原帖由 Gackt 於 14-12-2009 09:00 PM 發表

ps:zetman都好正,月黎月好睇!
不過拖得長左d
原帖由 紫月葵 於 14-12-2009 09:03 PM 發表
其實睇到而家我都未知果個長陰男係咪真係奸既,又變變地態但又好似唔係真係咁衰果d角色…

話時話,dna2裡面果個有錢仔暴走時果個形態有冇出過玩具?

奸到出汁啊,研發掃除人抗劑
司馬昭之心,路人皆知

dna d 玩具我唔清楚
原帖由 warxv 於 14-12-2009 05:17 PM 發表
?ib_____DRAMZY6X5夢戰士飛翼人1984年的作品,可算是作者桂正和的成名作,當中多少已經可以看到影響作者故事的主重要原素,正義, ...

比起基本形態,個人更喜歡太陽裝甲形態!:love:(相對來說裝甲形態產品實在太少:unhappy: ) 夢戰士Fans不可錯過!:71:
今次QC方面主要問題在上色方面。 :no: