Toysdaily 玩具日報

查看: 18144|回復: 19

(遲到好過冇到) 歡呼聲下的倒喝采 - SHF魔童一評

SHF龍珠系列的第一彈 - 魔童
起初出魔童令我有點驚訝, 就算是龍珠系列也以為會出悟空先
而且第二彈也只是超孫悟空, 個人當然期望可以一盒換頭換超一二三, 但bandai邊有咁好心丫, 唔出多幾盒再加個限定都唔係bandai啦...
先來一張正面

斗篷始終是bandai可動figure的弊病,太阻礙可動性了
見下圖,手部可動性大減...頭也不能抬太高

全配件, 以shf的價格來說有這麼多的配件是非常合理

竟然不知擺什麼pose好...因為手的活動能力實在...

魔童是可脫的~~:46:

地台是寵物小精靈某系列的, 很合用:D

CAST OFF[!?]後的魔童活動能力終於有番SHF水準!甚至比RIDER們更佳~~ 手可動不用說
腳的引出關節用於這種褲型的腳是必需的,也做到了

最新奇的關節莫過於腰部關節, 因之前在官網睇可以屈得好前,
但渣上手玩扭兩下竟然發出 "支支"聲!
嚇到我丫, 唔敢扭得勁, 但今日終於鼓起勇氣拆出o黎研究!

原來是兩個ball joint, 只是下面的那個極極極極緊! (可能只有我這隻是這樣?)
我把它拿了出來慢慢轉鬆後才能做到預期的效果, 但現在卻覺得太鬆:cool:

表情可換,只有向右望的...真不明白為什麼要向右望?

原來是為了向右出魔貫光殺炮

我卻比較希望附一個魔童標準的"憤怒地擘大口出絕招"頭,而不是"咬牙切齒向右望"頭...
眼珠向上,也不能擺一個向下出波的型棍動作...

最後一張撟手的

總結這個魔童是出得不錯的, 但一渣上手個質感同新超戰士大全差唔多,
當然關節差好遠啦~~~配件方面也不算少, 但我更希望日後會出"表情補充包", 如果真係出應該只可能在魂商店賣吧...
但價錢同舊龍珠可動figure比亦差了一倍有多呢... 所以其實我覺得可以再平點的...
完:64:
好詳盡:71:
十卜:$
好有心機介紹同影相~~~:78: :78:
第6張相好正ar:71:
有動漫畫既神髓:71:
good:78:
介紹得很好
加油!
哩隻真係09年必入之品、希望到出少年悟飯時、包埋對魔童手刀、正面發惡的頭咁就正。

之前超龍傳悟空都係分普通、超西、所以SHF係咁出都唔奇。
呢隻魔童最大缺點係個頭可以向上"顎" 嘅幅度太細, 做唔到向上望同飛行時向前望 :56:
原帖由 taken 於 7-12-2009 09:42 PM 發表
哩隻真係09年必入之品、希望到出少年悟飯時、包埋對魔童手刀、正面發惡的頭咁就正。

之前超龍傳悟空都係分普通、超西、所以SHF係咁出都唔奇。

但係SHF o既價錢..:69:.唯有望佢唔好淨係換頭出啦,
最希望出娜美星同菲利決戰時的爛衫版悟空, 真係超正:61:
希望多D唔同配件、不過悟空我只入超西、普通、著西爾人戦鬥服己足夠了。:61:
雖然好多大大都話好正
但我自己對d表情同埋個褲襠有d保留
所以仲未入手:43:
我注重可動及換配件、手、頭、所以褲襠唔太介意。

始終DBZ 可動系列唔多、哩隻算ok啦、希望其他角色越出越好!
好玩過medicom個隻:71:
:$