Toysdaily 玩具日報

查看: 18056|回復: 19

Manga Realization 夢戰士飛翼人 開盒報告 (31P)

2009年度最期待玩具之一。

星期四有幸在社團一次見到三個版本,稍為檢查下就執走一盒了,夢戰士實在太少商品化,所以已算不錯了,雖然Realization的技術仍有待改進。

=============================================================================================================

商品以SIC為藍本的新公司Realization,第一彈以漫畫Manga來開頭,由原型師 - 竹谷隆之 和 夢戰士作者 - 桂 正和 來一次合作,推出Realization第一款商品。

夢戰士.飛翼人
                                         WINGMAN

此商品以重現漫畫造型為目標,包裝分別有三款:Normal Ver, Animataion Ver及Takeya Ver.,小弟所執的是Normal Ver.

包裝也十分認真,特地找來攝影師Yuuzi Takase來拍攝封面,感覺華麗。

這就是由桂 正和重新設計的夢戰士原設定圖:

這次重新設計的另一重點就是加入太陽裝甲,讓夢戰士可進行換裝。

先來看玩具內容:

玩具配件共兩層,一貫SIC風格,用鐵線 - -

再來看夢戰士的本體:

肌肉化後的效果立刻帥了∼配件以透明件再上色的方法處理,做出了漸變透明的效果。上色還可以,不過某些地方明顯出界。。。。

配件還附送了隨心所寫的夢筆記和夢筆。

筆記裡寫上了秘密?不懂看日文 Orz

直接跳去重點 -太陽裝甲了∼
今次的裝甲被設定成換件式替換,的確,換得多會變鬆,不過暫時沒有這個問題,反而要小心,部件比較脆弱。。。。。

小弟就是被穿甲後的帥姿給殺死的。。。。穿上甲後,比較偏幼的四肢立刻變得粗壯。

細節上色一絲不苛,透明件運用豐富。

可動範圍挺闊 (圖中並非最盡可動)

附送ヒートレイバー劍兩把,可插在手臂上,重新必殺技「ヒートショック」

另外再有兩把長劍及短劍クロムレイバー可供替換,短劍設於腰間。

嘿嘿,附送這種手掌就喜歡做這個動作∼

裝甲的胸口部分設定成可發射砲彈(?)的模式,重現「ソーラーエネルギー全開」的場面。

如想重溫當年夢戰士動畫可到 酷6網站:
http://v.ku6.com/special/index_2564019.html

開盒報告暫告一段落,多謝收看∼

自己比較想買Takeya Ver多些
可惜近排買得太多野
12月又有shf x2,極魂 x3,figma x2 etc...
第一次睇lz咁詳細既report
可能是這隻比較多玩法吧~
真的不錯:71:
頭像被屏蔽
有 12"....唯有放棄呢隻 :die:
:71: :71:
請問一下, 乜夢戰士吾係出SHF咩? 而家係咪另一個系列呢?
跟SHF高度有差嗎?
看到裝甲MODE, 要換手換腳,又要換頭, 淨係要個身,
咁不如一盒兩個素體!! 好似SIC咁!!
真係俾佢吹脹!! D關節拆得多好易爛架!!
what's the difference between the different versions?
原帖由 uberrider 於 29-11-2009 09:56 PM 發表 what's the difference between the different versions?
just the different in boxart
原帖由 黃柑俠 於 29-11-2009 09:55 PM 發表 請問一下, 乜夢戰士吾係出SHF咩? 而家係咪另一個系列呢?跟SHF高度有差嗎?看到裝甲MODE, 要換手換腳,又要換頭, 淨係要個身,咁不如一盒兩個素體!! 好似SIC咁!!真係俾佢吹脹!! D關節拆得多好易爛架!!
有講過夢戰士出SHF咩?:?
SHF細過SIC

換件換得多當然知會爛,咁咪要小心d囉,如果唔gur佢咁出,唯有唔買了
順手玩埋拉打麻
我都記得夢戰士好似係會出SHF、不過太奈忘記邊到見過咁姐。:80:
好正呀:love: :love:
頭像被屏蔽
nice:71: :71:
nice!不過小弟仲未到手, 當初以為有三個款,所以三款都訂晒!!
原帖由 半田健人_555 於 29-11-2009 11:56 PM 發表 nice!不過小弟仲未到手, 當初以為有三個款,所以三款都訂晒!!

咁大煲三盒訂哂:(