Toysdaily 玩具日報

查看: 11279|回復: 9

我是嘍囉~SHF ZECTROOPER~

嘍囉,主要負責被主角一腳踢出鏡頭之外,然後起身再行入鏡頭等被主角再一次踢出去….感覺上同上班時的自己有點相似,只是主角由老闆扮演
所以對於嘍囉角色有一份奇怪的好感.
而又可能因為負責設計,生產的朋友在工作上都有著差不多的感覺,所以嘍囉角色的玩具一般都有著不差的質素,甚至有時比主角更好!!
不過凡事總有例外的,今次就介紹一隻確實只有嘍囉質素的嘍囉了,他是ZECTROOPER.

他是KABUTO故事中ZECT組織為了對付[宇蟲]而開發的汎用戰鬥服,特色是不見有什麼實際戰鬥能力,很少看到ZECTROOPER能擊倒宇蟲,這多數由一眾RIDER負責的,不過幸運的是也很少見ZECTROOPER被宇蟲擊倒,看來保護能力也不錯.(不過這也多少是嘍囉本身的特性之一,功績無佢份,揹鑊一定多,但多數死唔去…)這戰鬥服除了供給嘍囉穿著之外,勉強算是配角的加賀美新及比加賀有性格一點的影山瞬都曾經穿上.
講回玩具好了,一般嘍囉角色的玩具有一個特點是配件多,但這一款是完全的例外
除了幾對手之外就只右手的機槍,回看之前兒童向的那一套齊整的配件,真的頗不是味兒!而且竟然連機槍下的刺刀也沒有,真的有點過份!
活動能力在系列中算是稍稍差一點,股關節阻礙較多而且有點鬆,肩膀位動的時候那片有時不太貼服,看起來怪怪的.其他問題不大.
這傢伙我本身是喜歡這角色的,盡管是嘍囉,不過玩具的質素及配件太少卻真的叫我有點失望
最後還是花了點時間加上了一些舊化,多點實戰的感覺看起來也比較有點個性.
!我真的認為嘍囉也有個性的!!因為我都係嘍囉!!!

這傢伙也留下一個小小的問題,就是之前曇花一現的SHF昭和系超人設計上跟這傢伙很相似,可能都是衣服多盔甲少,如果到時一眾昭和系超人真的用下這設計那會變我很雞肋
作為嘍囉比主角"抽水"是理所當然的...
舊化好靚,產品一般…
呢款係咪已經係「影子」部隊…
比較強既嘍囉?

有條黃邊既?
咁最下位既嘍囉會唔會出呢?
蟻兵又出唔出呢?

唔通d配件留返出係佢地度?:ice:
:71: 多謝大大的介紹同d相影得好好:71: 不過我最愛的角色還是dark kabuto:43:
原帖由 原罪 於 20-11-2009 12:24 AM 發表
舊化好靚,產品一般…
呢款係咪已經係「影子」部隊…
比較強既嘍囉?

有條黃邊既?
咁最下位既嘍囉會唔會出呢?
蟻兵又出唔出呢?

唔通d配件留返出係佢地度?:ice:

有兩款蟻兵會係二月推出~~~:78:
http://p-bandai.jp/tamashiiwebshouten/item-1000003965/
http://p-bandai.jp/tamashiiwebshouten/item-1000003966/

Warxv兄~你真係每次都畀到好大驚喜我:$
啲位[執]得好靚,如果我有入到佢我都要向你學習執執佢(^^)
大大D相次次都咁好睇 :73:
就係呢隻嘍囉令到我買多左SHF....... :67:
舊化左好靚:71:
之後會出兩隻限定, 嘍囉已經不再是嘍囉了~
very nice 舊化  :71:
i still haven't unpacked mine  :62:
罪兄:
舊化做得唔好,太耐無攪了,隻手硬晒!不過用左D舊化粉,一粉遮三醜,勉強可以"扼"下人.
呢隻無影子部隊的了.
其他兵好似在限定那邊出...

MARCO+POLO:
THX!我都是喜歡DARK KABUTO多D.

Somebody_Ex:
呢隻真係限量有理,咁的質素應該唔多賣得的.

chemfung,insomniac:
THANK YOU!

kaihins:
執得唔好的,只是可能"扼"下人吧了.
不過試下到不錯,幾簡單的.

dragonman:
下,你入左幾多隻??
令我跌入SHF深淵的是DARK KABUTO...

henryliuch:
嘍囉限定之後都是嘍囉,只是高級一點吧了...你睇下公司D經理.

zombie:
開左來玩下先啦.雖然我唔覺出得太好.