Toysdaily 玩具日報

查看: 17160|回復: 37

你對網友有愛嗎?-[Halfeye Getter地獄黑血王 (變身/教學/劣作/多圖注意)

地獄的意思,唔係佢好型好殺,係我自己深陷地獄

地獄o既開頭,係自己不知天高地厚,亂o甘應承人:

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 08329&extra=&page=1

好啦,交咗俾我之後,一攤開洗件同打磨之後,就知超大鑊:

一褲…….nono.. 一檯都係…..

我第一日用咗6個鐘鑽o左三份之二o既窿,隻手已經甩咗皮啦

体息咗四日,仲發現咗一個驚喜

又玩多3粒鐘

當然,由於好多件本身都未必適合用AB模嚟開,所以D沙洞多到,夾口就更加唔使講

前期作業>50hrs

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-110435-1-1.html
哼!你條友,我砌得咁辛苦你走去買件原件玩,等我搞到你無得玩先

死未!
作業時問>20hrs

攞上手想玩,睇完本說明書,一滴都唔明,所以不如越俎代庖,試下用中文分享下

Getter.......Change!!!

三機聚集!

互拮Pat Pat!

首先係...Eagle
首先將小腿拉出

然後打開所有腳邊,盡量打平,以形成斗篷

右腳相同

然後到頭部,先反轉機身

將其中一邊膞頭拉低,將機頭180度轉去後面

打開噴射器

取出斧頭

打開兔仔耳

Eagle 準備完成

Jaguar Change!!

首先分開雙手

將上臂同前臂合番埋

推起前臂鐮刀

左右相同

反轉

拉直兩邊鏈帶

將鑽頭、鉗90度拉橫

打開灰色護翼

推高黑色胸板

將兩隻手拉番去前面

收起護翼,放低胸板

將鏈帶拉橫

180度掉轉頭部
拉低頭部,露出接合口

鏈帶推番埋

Jaguar準備完成

到Bear

Getter Change!!

準備完成

(其實只係拉直對腳無乜特別,發懶唔影啦)

組合!!!

若果你第一次未試過,等我教下你啦
首先係揾下下面,中間突出嘅野

放落人地兩隻腳之間既開口

好多人第一次未必入到,因為唔知道要細細力咁揭開有塊野

入咗之後再夾番住就得啦

唔好心邪
一、ニ號相同

完成

真係好大隻呀(圖為HG鐵人)

點知俾我見你玩得咁開心,我越諗越唔忿巢,我要你更加唔捨得攞嚟玩!
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-110612-1-1.html

首先參考下原件先:

用膠片、飼銅枝同發泡膠做底

然後再舖上原子灰,要注意幾件事:(sorry 我當時一手都係,無影相)
1.用來做利刃的膠片要先磨邊,才會有鋒利的感覺
2.原子灰同發泡膠會react,發泡膠會溶哂及釋出有毒氣体,要快手做造型同戴面罩
3.雖然想做raw D,但鋪上原子灰後要磨下D尖位以免界刀手
4.最後加上田宮畢地,乾印,係佢未透乾時用筆尾壓上花紋,記得畢地唔好開太稀,否則慢慢會攤平,變得平滑(我地明明鍾意粗D嘛 )
效果如下

最後用幾個廢鎖匙圈做鐵鏈,加上rx-78個流星鎚個尾

搞掂

Miss 拍埋鏡照照

整極都攞唔起,睇返D相,原來存原件都係咁

而且後重前輕,要企直都要搞好耐

玩完,封印俾人

最後俾我"呷"幾句
我相信好多人都會問:「咁花!點解唔打層GK resin呀?」
其實我初時都有揾兩件試過,不過有好多因素,都會令套件括花
1.首先係螺絲,由於翻模唔準同跟件螺絲大小的關係,螺絲出入位好易刮花

2.重量,每一件都好重,好易磨花

其實可能番件商己經好有心,但係呢套野真係只適合出色件成形,或者老實講,唔適合做GK

有D位一粒絲鑽三件件,玩多幾野一定死,唔上實又撐唔起

細件又多,開洞太大又驚鬆,太細又驚爆,真係苦不堪言

交到網友手上之後,D“真” 舊化果然越來越有味道:
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-114376-1-1.html

葵哥,你攞$9蚊買支珐瑯油,用D牙簽點下D位做舊化,包你話正

最後一齊懷愐下佢“真”舊化前o既樣

窗口用了有心人的閃貼,原來是半透明的,下次醒目

怕怕,下次咪搞

不日預告:

好正!多謝分亨
樓主好偉大!!
估唔到你連說明書都整埋,仲清晰過原本果本 and 辛苦晒

開左po啦,不過比人移左去市場區=.=
post 咗5次,終於出到啦..

點解我出唔到洋葱頭表情架?
原帖由 marxistneo 於 15-11-2009 09:28 PM 發表

你指d表情符號?放心,我都用唔到
市場?
睇返真係會誤會^v^
莫講話你"石切"到怕怕,我同家父二人合力影相都有d怕怕,總之辛苦晒啦(嘆

另,玩過原件,實在都唔係太享受,halfeye野實在…夠晒皮啦orz
原帖由 marxistneo 於 15-11-2009 21:28 發表

Not big problem la~:DD

Your skill is really good~:)
太強la~:handshake:
頭像被屏蔽
大大好有心機, 謝了
點都支持下~~~~~~
勁呀~
估唔到仲有d甘有心的人
Must support you after seeing all the hard works!!!~~~