Toysdaily 玩具日報

查看: 9409|回復: 14

(不斷更新) 玩物壯志 . 樂亦生機 . 祈福心村 [Clifford's Village]

特別一提, 以後我所有玩具介紹的帖都會集中在這個post入面, 不會再另開post.
這個post只會介紹玩具, 其他外影, 劇場等無關玩具本身主旨不會在此出現, 見諒~~

以下介紹的玩具, 有出色的設計造功, 你亦可能經常見到 (但不會買), 價錢又便宜,
當你玩過後, 不要再說平沒有好玩具了.

這個是mega bloks出的 neo shifter, 中文叫變形戰士,
你可以說是lego的生化戰士和變形金剛的混合體,
但當你玩過後, 一定覺得比前者有趣.

這是組合式的玩具,
可以令機械人變成球體,
robot mode有點像生化戰士, 或是變形金剛的電影版部份角色.
但是人體結構很好,
素體可動甚佳,
穿上外殼後亦不失可動性,

組合式的玩具最怕關節易鬆脫,
可是這個部份關節部份一早已裝好,
而且結構緊密,
無論多次變形或擺pose都不易變鬆.

雖然只是廉宜貨式,
但是仍用上不同物質的膠料及分件,
而且頭部更有發光效果.

變形方面, 除了是完全變形沒有取考之外,
更捨易取難, 裝上橡根及按鈕後可以一鍵變形為最大驚喜.
武器及小機械人更可收納在變形之內, 亦能一鍵發射.
球體有點像科幻星球, 不失可觀性.

同類還有其他款式, 可是千篇一律, 只買其中一款就夠了.

如果你接受到它的外貌的話, 這是一個很好的廉宜玩具.
:71: :71:
我都有一隻~
綠色既,初出個幾隻黎,所以冇得彈珠珠
原帖由 白騎士 於 10-11-2009 06:17 PM 發表
我都有一隻~
綠色既,初出個幾隻黎,所以冇得彈珠珠

對出的合靚d, 塊數少d, 但貴一倍有多~~
這傢伙有趣!我都有留意過,只是買玩具要有點取捨,唔開新LINE了.同系有D小朋友向的,結構再簡單D可以變成好似醫生的,那系列我更有興趣.
原帖由 warxv 於 11-11-2009 03:40 PM 發表
這傢伙有趣!我都有留意過,只是買玩具要有點取捨,唔開新LINE了.同系有D小朋友向的,結構再簡單D可以變成好似醫生的,那系列我更有興趣.

對呢, 這個玩具的確係兒童向的.
幸好價錢也是大眾化, 自己玩完也可送給小朋友~~
大大你所講變醫生的, 又是那個系列?
聽落又幾得意wo~~
都係MEGA BLOCK的我在反斗城見到DISPLAY的,粉色系列幾可愛的,我係比老婆拉住先無買的.其實MEGA BLOCK係有D創意的,我有時都會被吸引買下的,不過近來慳錢呢D非主力系列就放棄了.
原帖由 warxv 於 11-11-2009 04:39 PM 發表
都係MEGA BLOCK的我在反斗城見到DISPLAY的,粉色系列幾可愛的,我係比老婆拉住先無買的.其實MEGA BLOCK係有D創意的,我有時都會被吸引買下的,不過近來慳錢呢D非主力系列就放棄了.

經大大一提, 一看MEGA BLOK的官網, 原來佢有出唔少有創意的玩具,
可是很多香港都不見有得賣~~
我以前都好喜歡乜野種類的玩具都玩的,基本上反斗城之內唔同分類玩具我都有興趣亦接觸過.只是現在金錢有限,玩具太多所以集中在一部份.期待你之後的分享!
看似簡單,但其實幾值得入一隻黎研究研究
請問qc如何?會唔會玩多幾下會易爛?
一田斗記有吧?
原帖由 warxv 於 12-11-2009 11:04 AM 發表
我以前都好喜歡乜野種類的玩具都玩的,基本上反斗城之內唔同分類玩具我都有興趣亦接觸過.只是現在金錢有限,玩具太多所以集中在一部份.期待你之後的分享!

但係睇過你的blog發覺你好多玩具都仲有玩wo~~:58:
原帖由 紫月葵 於 12-11-2009 11:41 AM 發表
看似簡單,但其實幾值得入一隻黎研究研究
請問qc如何?會唔會玩多幾下會易爛?
一田斗記有吧?

大大放心, qc很好, 很緊很實很硬, 絶對適合研究~~
但千萬不要去一田, 因為賣得很貴~~
原帖由 cliffordchan107 於 12-11-2009 05:05 PM 發表 但係睇過你的blog發覺你好多玩具都仲有玩wo~~:58:
少好多了,未寫BLOG之前我三歲的玩具都貫來玩的:(.仲有搖控車,氣槍,甚至毛公仔.....
原帖由 warxv 於 12-11-2009 06:32 PM 發表
少好多了,未寫BLOG之前我三歲的玩具都貫來玩的:(.仲有搖控車,氣槍,甚至毛公仔.....

haha, 玩玩具唔多唔少需要多點童真的~~