Toysdaily 玩具日報

查看: 21770|回復: 17

[大遲到系列] 凌駕於一切的黃金龍 - SDX Superior Dragon 超越之龍 (+短評)

呢篇又係大遲到既figure review....:60::60:
足足遲左個幾星期...希望仲有人睇有人回啦...

Superior Dragon -
這個以S Gundam (Superior Gundam)為藍本設計既各色, 由細到大都好似無見過一個官方譯名...
數個月前再見到佢再出現, 實在唔知應該點稱呼底下,
就以Superior一詞翻譯, 打左個中文名出黎 - "超越之龍"

唔知之前大家係咪都係咁樣稱呼佢呢? 唔知中譯版既漫畫既稱呼又係點呢?
好似之前聽過下"光之聖龍", 光之騎士", "黃金龍"之類既譯法...

廢話太多...不如睇睇相先la...

Superior Dragon, 騎士高達世界守護神,
官方設定為武者駄無真悪参 (Mark III), 被雷電擊中而空間轉移到騎士高達世界.
真悪参雖然成為了守護神降臨的肉體, 但卻一分為二...
其善之心變成騎士高達, 惡之心成為撒旦高達; 其後兩者再度融合為一, 而再次醒覺...

SDX附送既黃金色parts, 就係重現騎士與撒旦剛合體為超越之龍, 仍在沉睡狀態既樣子...

醒覺!!! 超越之龍主要武裝 - 炎龍劍

多得横井孝二所畫既劍氣, 我地先有得玩初回特典~~~!!:$

以往無乜印像既短劍Dragon Fang

兩支短劍與光之盾合體可成為Dragon Lancer (汗....點解我會記得武器名?!):(

當然唔少得變龍型態!

本來好想搵返完祖超越之龍之龍出黎比較一下...
奈何反轉間屋到見唔到...睇黎好大機會去左"將軍澳" orz...:help:
唯有拎出第二型態既Superior Dragon EX出黎睇睇...

雖然係十多年前既出品, 望落亦唔算太差的說....水口位亦比SDX更少外露!!!!!

雖然我同大家一樣, 無法原諒Bandai極度求其是但既Mass Production
電鍍製成品竟然連隱藏水口都懶得去做, 剪口極不平滑而且補一補金油了事
手parts和素體竟然用"金到發黃"既黃膠去成型, 無上色亦無電鍍,
仲要搵幅貨不對版既完美官圖黎欺騙觀眾!!!!! 浪費左造型師既佳作!!!!

但係...其待已久既SDX版, 明知諸多缺點, 亦難以抗拒比錢購入...
希望以後推出新型態既超越之龍, 可以改善以上缺點啦...
謝謝觀賞.....

:71: 抵讚!我都有入!
頭像被屏蔽
超越之龍好野來的:$
雖然我對SD就...:(
但你影啲相實在太精湛啦,點都要支持支持:DD
寫得好~~~~:71:
頭像被屏蔽
:67: 影得幾靚
:66: D相好靚WOR.
:71:
閃閃生輝:43:
頭像被屏蔽
:$ 佳作~支持
好圖,當然支持啦!!

感謝樓主的分享!! :71:
乜係base on S gundam咩?

完全睇唔出
多謝各位支持:$:64::64:

原帖由 sdmiracle 於 3-11-2009 02:14 PM 發表 乜係base on S gundam咩? 完全睇唔出

係...好多人都話睇唔出的說....
騎士高達物語超越之龍登場時間為1989-90年,
當年的高達作品出到Gundam Sentinel / Gundam 0080...
check返時間都算吻合....

S Gundam 原是 "Superior Gundam" 既簡稱, 名字上和超越之龍一樣,
要數似唔似的話...大概就只有頭部側面既幾劃線(依家睇返反而似Wing呢),
同埋下身十字星既parts同EX-S的型狀一樣吧...

如有錯漏請指正:64:
一個字:掂
有心唔怕遲,
Thanks for sharing.