Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[原創][玩具劇場]身為香港人, 我唔明大家點解唔體諒一下我地GE特首...

原帖由 bad-aries 於 28-10-2009 11:02 AM 發表
而家香港, 得到最多既就係嘈得最大聲既人.:ice:

哈哈,真係十分認同,而且萬試萬靈,其實我覺得特首應該學下厚黑:x
:42: :42: :42: 做好份工真係唔易.....
:ar: 一味反對唔 work ? 無反對邊有改善 , 反對都可以係有用既意見, 只係人地覺得佢地係為反對而反對姐
原帖由 龍珠迷 於 28-10-2009 12:48 PM 發表
:ar: 一味反對唔 work ? 無反對邊有改善 , 反對都可以係有用既意見, 只係人地覺得佢地係為反對而反對姐

有反對唔係問題, 最重要係要有好意見
果D 只會THROW 香蕉, 有什麼好意見先?
為反對而反對.....亞特首食碗飯痾督屎佢地都出黎反一餐架la.......

最pk仲係d報紙.....頭版大大隻字又mug又7.....想同人洗腦咁..........:53:
我希望 Toysdaily 覺得特首無做錯野,兼且容忍佢發脾四仲反話人無中生有 gei 人,係佔全港市民 gei 極少數..我亦唔希望d 既得利益者撬埋隻手說三道四
如果唔係,香港真係好危險.

北面來 gei 勢力,唔單止蠶蝕我地gei 資源,仲不斷蠶蝕我地 gei 思想.
依家好興 gei 一個詞語,河蟹.

北面gei 人,佢地河蟹,我完全可以理解,有餐溫飽,仲求甚麼?

但我地唔同 (當然,我明白仲有一部份人o係貧窮線以下),但大部份人,飽暖過後,有無諗過作為市民,都有社會責任?

我都係納稅分子,當諗到我 gei 錢比人胡亂揮霍,養蝗蟲,貼錢比北面擦鞋,我仲火.

原復生曾經o係新君王論三狠批, "邊一個話無建議就唔可以反對?!" ,
我第一次睇,唔buy 呢點,因為我會覺得,你有更好gei idea 你至有資格 ban 我.

人大左,我明la. 縱使人家無更好gei idea, 你有錯,自然話得你.
發現錯誤,反對,唔駛資格 gei, 有對眼就得ga la.

另外有d 野想講講,討論時事絕對可以 (直至今日為止),
不過我覺得應該放o係 "閒聊區" ,此post 唔太可以歸類為 Toy sharing,

希望樓主 / 版主細仔考慮.Thanks

以前都唔覺泛民果邊GE人咁"麻煩"
自從愈來愈多掟蕉呀, "粗口"呀, 愈覺得某D人根本就係搏出位
呢兩單野我覺得特首根本就無錯, 就算係錯, 你只可以話佢錯在點解D屋企人"勢力範圍"咁廣
不如下次搵D無朋友、無親戚GE人黎做特首呀, 仲要唔好結婚TIM

D人根本就無理取鬧, 少少事都要搞大佢, 都唔知有咩用, 只係為出位
原帖由 wildpig 於 28-10-2009 10:49 AM 發表
特首完全沒錯
電燈膽果單野明切人生豬肉. 張Coupon明話可以買其他牌子, 飛利蒲又唔係只有他一家做香港Agent. 點能夠話利益輸送. 如果敢都可以話利益輸送,那請問特首D親朋戚友甚麼也不能做,連做客貨車司機也不能, 加 ...

大佬睇得真透徹,
小弟絕對讚同你既見地~~~
:handshake:

真係對果d食飽冇屎柯既人感到反感!
:what:
原帖由 Nekki-Basara 於 28-10-2009 03:57 PM 發表
我希望 Toysdaily 覺得特首無做錯野,兼且容忍佢發脾四仲反話人無中生有 gei 人,係佔全港市民 gei 極少數..我亦唔希望d 既得利益者撬埋隻手說三道四

北面來 gei 勢力,唔單止蠶蝕我 ...

小弟絕對贊成及支持. 雖有一小撮人言行過火, 但唔等於所有反對的聲音都是不正當的.

政治是非常黑暗,大家不會真的以為還會有無辜的政客嗎?

還有, 窮人亦是人, 希望樓主留意自已的言詞. 既然樓主係明事理的人, 都應該明白這類型的post不適合這裹.

原帖由 Nekki-Basara 於 28-10-2009 03:57 PM 發表

北面來 gei 勢力,唔單止蠶蝕我 ...

師兄, 我十分支持你既見解!

尤其係呢句"討論時事絕對可以 (直至今日為止)"好到肉!

無錯, 我寧願d 官員俾人砌生豬肉, 都好過一言堂
只要香港一日有言論自由同新聞自由, 我地就可以從唔同來源去判斷新聞材料既真偽
面對d 不實既報導或者指控, 我地只要俾小小耐心去思考同求證, 自然可以分辯
但係如果面對既係單一言論, 我地就無從分辯了

請教吓慳電膽有幾多個代理?塘水滾塘魚,冇明送都有暗送喇,人在其位,唔做ed嘢正傻仔,明,
不過唔好e頭話送燈膽,嗰頭話+電費利益輸送比電力公司咁犯眾憎,拎佢100蚊之後唔止比100蚊,
你火唔火?

我只係知道人人冇得賠,佢賠足,一個普通人有冇咁嘅能耐?唔駛講都明喇,駛咩1000幾百字解釋?

官迫民反

香港和諧?理想嚟架咋!咪咁天真喇

做特手大把利益你唔知!枱底枱面,之前之後,禮上往來,世界就係咁!哈
:67: :67: :67:
民主政制本為人人都可以發揮意見,共同改善民生
所謂眾志成城,社會廣納善言,民選政府可以從善如流

但係E+D傳媒只求喧嘩眾取寵,歪曲事實
政客大聲夾惡,只求出位,,只有反對,沒有提議

就算E+香港政府無能
唔通你班議員傳媒又做過D咩好事?

大多數人有錯唔會反省自己先,總之有咩問題就要找人遊街示眾
咁得閑審判人,點解唔好好解決問題,做下實事呢
E+政府有少少失誤,就要D人要生要死
唔通政府有錯,你D議員,傳媒,以致選民就無錯?
咁多年黎,你D議員話政府無效率,你又做過D咩好議案?西九唔批,數碼港左CALL右CALL
攪到D議案成舊屎咁~就算D議案再好,落入你手又有咩用,轉個頭又小9政府
D死人傳媒,話咩醫療失誤政府失職,唔通醫死人又關政府事?
世界上個個地方都有人為失誤,邊有得解決?
配錯藥幾小心都會發生,唔通D傳媒有方法可以解決?
就連上次內地婦難產都可以鬧,佢個CASE有4成死亡率,有人死好正常,有咩好嘈?
就算社會言論自由都只可以講事實,唔係順口雌黃

個社會有D咩都求其找個人鬧下先~邊有人做實事?
D選民咁多年都只係選多D人渣出黎~
E+就算真係有普選又有咩用~:42:
原帖由 靚次佰 於 28-10-2009 10:05 PM 發表
請教吓慳電膽有幾多個代理?塘水滾塘魚,冇明送都有暗送喇,人在其位,唔做ed嘢正傻仔,明,
不過唔好e頭話送燈膽,嗰頭話+電費利益輸送比電力公司咁犯眾憎,拎佢100蚊之後唔止比100蚊,
你火唔火?

我 ...

個副局長都離晒譜啦~:42:
頭像被屏蔽
好簡單, 如果E+普選。

比D 掟蕉, 粗口, 叫雞議員做左特首, 香港會好過咩?

我唔係左派, 亦都唔係咩咩黨人;只係想大家唔好本未倒置咁諗。

十年八載前, 香港係國定心中仲有地位/用途。依家大陸無論係經濟文化物流外交都"唔一定需要"香港; 香港人仲有咩籌碼同中央fight?

你地成日話D特首係奴材, 但如果比你地選左個過唔聽話的地方官, 有朝一日呀公頂唔住, 香港仲會有運行?