Toysdaily 玩具日報

樓主: WalkerMachine

[分享] 1980s TAKARA 1:144 太陽之牙DOUGRAM合金系列 ( ...與我的成長點滴 )

:71: :71: :71:  your collection is very expensive!
原帖由 太陽之牙 於 17-10-2009 02:00 AM 發表

Walker大大所講果個網小弟當年都成日上,
那時好興甚麼甚麼.com, 小弟於是貪得意打網址dougram.com,點知真係有!個網仲真係講「太陽之牙」!:Q
(當日那dougram.com已摺,現在域名已被唔知乜野網所用)

記得 ...

大大同步行機械不愧係太陽之牙o既fans~~~:p
師兄個collection 勁正,請問通常一隻大約bid 幾多$?:65:
Your review is always the best! I still remember my mother mentioned Golion one day. I was surprised!
推一推

舊簽名檔~ :43:
原帖由 MJ2009 於 16-10-2009 09:12 PM 發表
真係好正...thank you:73:
原帖由 狂四郎 於 16-10-2009 11:24 PM 發表
:71:
原帖由 tom0083 於 16-10-2009 08:36 PM 發表
雖然當年只買過一合烏蠅頭模型(其餘d錢全部買奉獻比哂高達,邊重有錢買太陽之牙?),但一樓張全家幅真係只可以用'何其壯觀'嚟形容!:71:

THX ! 就是想做出"檢閱"的感覺 ^_^;

原帖由 phillee321 於 18-10-2009 09:29 AM 發表
師兄個collection 勁正,請問通常一隻大約bid 幾多$?:65:
原帖由 aakohk 於 17-10-2009 02:23 AM 發表
:71: :71: :71:  your collection is very expensive!

OK 平的, 我沒有心急去儲, 這些年遇到好價 ( 2百樓下) 才入手, 有運輸車/直升機的兩款boxset約4百中, 我覺得拖長來儲較好玩呢!
原帖由 joseph_chong 於 16-10-2009 06:51 PM 發表
看到這POST也讓我想起了很多小時候的點滴呢!:)

看來也可能曾經在那小小的少年廊(真的很小)遇見過WALKER大也說不定!:66:
小弟也在那裏買過一盒1/48的BLOCKHEAD T10-B,砌好後一直放床頭直至般屋!

現在最希望T ...

原來係同鄉 !
原帖由 中弓 於 18-10-2009 09:38 AM 發表
Your review is always the best! I still remember my mother mentioned Golion one day. I was surprised!

謝~~其實有些父母都在意孩子的喜好,只是不說出口。
原帖由 黑色三連敗 於 17-10-2009 12:02 PM 發表

大大同步行機械不愧係太陽之牙o既fans~~~:p

還有Raider大俠!

原帖由 太陽之牙 於 17-10-2009 02:00 AM 發表

Walker大大所講果個網小弟當年都成日上,
那時好興甚麼甚麼.com, 小弟於是貪得意打網址dougram.com,點知真係有!個網仲真係講「太陽之牙」!:Q
(當日那dougram.com已摺,現在域名已被唔知乜野網所用)

記得 ...

想不到你有keep圖 !!! 太好了!
當年我也有幫手介紹Dual Model的,這些相片不知你有沒有印象?當年我沒有digi cam,是用菲林機影完再scan相...:(  

再貼一些以前由其他網keep落的好圖

:x 還有:
多謝版主詳細介紹...:64:
p.s.trailer truck/Dougram都係我童年至愛之一
細個個時唔知係咩~~不過個時我阿哥有個太陽之牙模型
不過就一定唔比我玩......唔知係咪咁~~個時覺得呢隻野特別型
Post 一些本人近兩三年入的Dougram 東西.

喚起童年回憶, 加添生活趣味, 每天早上為我morning call 迫我起床有此Dougram 25 週年鬧鐘.
鈴聲有4種主角的對白可選:

CM's 近年出的小盒蛋(共兩set):

Takara 1:48 & 1:72 舊合金(自行翻新):
原帖由 WalkerMachine 於 19-10-2009 06:07 PM 發表

還有Raider大俠!

係喎~~~呢期真係老人痴呆 :sad:
原帖由 Raider 於 19-10-2009 11:06 PM 發表
Post 一些本人近兩三年入的Dougram 東西.

喚起童年回憶, 加添生活趣味, 每天早上為我morning call 迫我起床有此Dougram 25 週年鬧鐘.
鈴聲有4種主角的對白可選:
http://i257.photobucket.com/albums/hh213/exoi ...

嘩~~~大開眼界~~~:shiny:
Wish Takara will redo the series in the 30th anniversary.:36:
各位!剛發現一個不容錯過嘅site,太陽之牙fans唔入後悔!!
http://xnebula.blogspot.com/