Toysdaily 玩具日報

查看: 38617|回復: 69

我最喜愛的 聖鬥士物品

很久沒出相片post了, 今次與各位分享一下 我最喜愛的二十件聖鬥士物品, 未必是罕有, 完全個人之選 (排名絕對分先後):

1) 刊載於少年Jump的第一回聖鬥士漫畫, 萬千聖鬥士物品由佢開始, 無佢就未必有聖鬥士.

2) 聖鬥士聖衣大系 黃金聖鬥士射手座, 不單只是自已星座, 更是聖鬥士故事內最具代表性的人氣聖衣.

3) 聖鬥士麻雀暨戰棋, 很特別的玩具, 加上自已第一次日本遊時買回來, 別具意義.

4) Jump Gold Selection 1-3 冊, 資料豐富, 當年的TV版、劇場版、玩具、等等資訊差不多通通落齊.

5) TV版元祖青銅五子 黃金版 模型, 也是自已某次於日遊時買到的心頭好.

6) 黃金傳說及黃金傳說完結篇 電視遊戲, 當年捽到手指都痛的閃避方式, 大家還記得嗎?

7) Eternal Edition File 01-10 Song and OST CD, 差不多全部聖鬥士歌曲及配樂都落齊, 百聽不厭.

8) 黃金神話 300 Pieces 砌圖, 因物料透光, 使砌圖仿似教堂的七彩玻璃窗, 靚極了.

9) 魂Nation 教皇薜安 日版Boxset, 除左顏色及多件新外袍之外,  其實跟量產版差不多, 入選十大完全是角色的情意結而已.

10) 聖鬥士聖衣神話 海皇 波賽冬 ROE Version, 製作精細、質素甚高, 完全將海皇果種神級氣勢表現到出黎,  我覺得係聖衣神話至今最高質素之作!

11) 冥王哈德斯十二宮篇 特刊, 彩圖精美、資料人設滿載.

12) 聖鬥士聖衣大系 黃金聖鬥士 天秤座, 人氣謹次於射手座的聖衣, 我最喜愛的聖衣之一.

13) Excellent Model 最終天龍座 紫龍, 一字記之曰: 型!

14) 聖鬥士劇場版 DVD Boxset, 聲靚畫正, 其中的 真紅之少年傳說, 我覺得是最好看的聖鬥士劇場版動畫.

15) 聖鬥士聖衣神話 睡神 希潑諾斯, 又一製作精細、質素甚高的聖衣神話, 與海皇ROE不遑多讓.

16) 魂Web商店限定 神聖衣 天馬座 星矢 (Original Color Edition), 個人始終覺得金色神聖衣至係最靚的.

17) Blue Forever情景, 以TV版片尾一段製作的景品, 型神區似.

18) Mini Big Head Figure, 取角色神髓再Q版化, 恰到好處.

19) 限量三千隻 射手座浮雕形火機, 有幸於今年日本遊時在秋葉原買到, 豪華貴麗、質感十足.

20) 黃道十二宮 火時計 時鐘, Q版設計應記一功, 我的至愛家品之一, 如今仍掛在書房中.

大家又有乜心水, 會點揀呢?  謝謝觀看.  :77:
My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/danny_seiya

:handshake:
強呀, 果然係個星矢迷!
:65:大大太利害了,佩服佩服∼:64:

請問大大會不會買"魂"秋季展的的限定品~:64:

勁~~好多我都無........好想要@@
頭像被屏蔽
:71:
我只有黃金傳說及黃金傳說完結篇紅白機帶, 前年去日本買既.
好似係處賣廣告咁 :58:
好多珍品...:58:
:71: 又一神人級收藏!
佩服:71:
那刊於少年 Jump  的第一期聖鬥士星矢漫畫,真係很有紀念價值!

Jump Gold Selection 1 - 3 冊亦係珍藏品,擁有的一定要好好保存下去啊!

那黃金神話 300 Pieces 的砌圖,真係幾靚喎,不知現在可以到那裡買到呢?

海皇特別版,無錯,真係出得幾好,唯一不太喜歡的,是跟漫畫的黃色頭髮,樓主相中的藍色頭髮會否是普通版的頭呢?

冥王 12 宮編特刊的圖片的確精美,在書店見到時,就最喜歡那附送的卡片。

至於聖鬥士星矢的劇場版,就算計埋最新的天界編序章,我都仍然是最喜歡真紅少年傳說,就算在現在來講,都覺得構圖好,故事好,一些情節上亦表現得好!!

天馬座的神聖衣,我都覺得金色比起普通版的色水是最靚的,普通版點睇都似白銀聖衣多些,唯獨金色才比較似神聖衣,而它的金色,亦不是一般的金色啊。

那黃道 12 宮的火時計,真係靚,但可惜亦真係貴,我最終都無買到啊...

樓主可以擁有咁多珍藏,雖未必件件名貴,但也實在很好啊!!! :handshake:
我睇唔到图:79:

大大可以pm翻d图比我吗?