Toysdaily 玩具日報

查看: 23103|回復: 30

藍色的三一~REVO. NEO GETTER~

GETTER DRAGON比人氣比較低落的一款,為什麼這樣說?
因為好些人還會將[NEO GETTER][GETTER]混為一談……可能因為兩者都是藍色的三一萬能俠吧.
玩具結構上同之前一款GETTER DRAGON一模一樣,沒有什麼好說了.
不過就造功上NEO GETTER卻好一點,上色出界少一點,注塑變形少一點,雕刻利落一點
配件上NEO就豐富得多了,除了幾隻手之外還有P.90機關槍,軍刀,左右手連著拳頭的鎖鏈形零件及必殺技PLASMA THUNDER的透明件,玩起來較多花樣.那兩件鎖鏈形零件因為不是真的鎖鏈擺姿勢就簡單得多,但易斷!留意!!
PLASMA THUNDER是全透明件效果不錯,設有管位可以安穩的裝在右手上,擺起姿勢時方便多了.
NEO的另一必殺技是背部的飛彈,今次特別地用設計了機關變出來,不用換零件.算是系列少有的心思.
這一款配件多而且都是可以拿上手玩的不像那些[視覺系]的配件只用來看,所以雖然對NEO GETTER的感情比不上GETTER DREGON但還是覺得是一件不錯的玩具.

日本海洋堂的官方定價是由之前的1,998YEN提高至2,400YEN,大約是20%左右的加幅.

至於那20%的加幅是否帶來了改善??肯定有改變,但是否向善的方面就難說了!
個盒大了,吸塑又大了這肯定增加了成本,不過對我全無意義.盒我接近是即棄的.
新設那個小膠盒反而有點用途,特別是在掉了盒之後.
那個膠硬幣看來香港都無福消受了.
其他生產質素時好時差,即是跟以前一樣.
配件時多時少,那多少受角色本身影響,但即是跟以前沒有什麼分別.不過跟著來的超獸機神得一劍五手,無翼無槍就真的有點問題了!
玩具本身的設計,分件是有少少改善,但應該未有至於到了要提高價格的程度.
所以在一個客人的角度我只會覺得是單純的價格調整,當中並無牽涉質素改善的成份.就當作是通貨膨脹好了
但作為一個處身製造業當中的人,看著這兩年的種種改變,這個幅度的提高應該是很難避免的了
減少無用的包裝咪仲好、平D:74:

盒我是即棄的 X 2 :78:
原帖由 taken 於 23-9-2009 05:51 PM 發表 減少無用的包裝咪仲好、平D:74: 盒我是即棄的 X 2 :78:
[減少無用的包裝咪仲好]
道理上就係.
不過再一次引用香港一個玩具界名人的說話:玩具個盒幾時都要大,賣空氣都係錢.
現在看來確實好多廠都跟著咁做.
唔環保又貴:die:
我比較唔鍾意E+D盒面"YAMAGUCHI"個字型, 好核突
個盒唔見靚左, 都係以前順眼D

質素嘛, 我也覺得無大改變,
但不知是否因為價貴了, 真的覺得不及以前好/抵玩
taken:
絕對係!
不過現在D售價佢地係要大大盒先夠吸引力的,你睇睇ES個幾隻?個盒細D都可能出事.

herrickwok:
我都唔多LIKE現在個盒又大但又放唔到幾多野,有1/3都是空氣來的.
真係貴左,不過可能佢係定額月供的關係較為明顯,其實陰D陰D加的更厲害的有SIC,合金魂,轉個名換個包裝內涵都係差不多的有ROBOT魂,SHF...
原帖由 warxv 於 24-9-2009 09:31 AM 發表
我都唔多LIKE現在個盒又大但又放唔到幾多野,有1/3都是空氣來的.
真係貴左,不過可能佢係定額月供的關 ...

應該最多得1/3是貨, 2/3以上是空氣

題外話, ES是什麼?

原帖由 redfish 於 24-9-2009 09:38 AM 發表 應該最多得1/3是貨, 2/3以上是空氣題外話, ES是什麼?
你啱!2/3是空氣才對.
ES合金,之前出左Q版大贊卡,剛剛出左古鐵,今個月應該出戰國魔神那系列的,我唔知有沒有記錯名呢?
原帖由 herrickwok 於 23-9-2009 06:55 PM 發表
我比較唔鍾意E+D盒面"YAMAGUCHI"個字型, 好核突
個盒唔見靚左, 都係以前順眼D

質素嘛, 我也覺得無大改變,
但不知是否因為價貴了, 真的覺得不及以前好/抵玩
X2
我都係鍾意佢用返漢字"山口式"多d,"YAMAGUCHI"好奇怪

不過~
可能海洋堂想話比人知,Revoltech唔係山口式,"YAMAGUCHI"先係山口式
所以先咁大隻字寫住YAMAGUCH

原帖由 warxv 於 24-9-2009 09:42 AM 發表
你岩!2/3是空氣才對.
ES合金,之前出左Q版大贊卡,剛剛出左古鐵,今個月應該出戰國魔神那系列的,我唔知有沒有記錯名呢?
SD大贊卡同古鐵果個系列唔係ES合金!:(
原帖由 warxv 於 24-9-2009 09:42 AM 發表
你啱!2/3是空氣才對.

那兩套是MEGAHOUSE出的, 不是FEWTURE TOYS出, 全膠製品
而且不是可能出事, 根本出左事, 兩套都跳到:sad:
現在D玩具太大盒, 死得反而更快, 尤其是成人向玩具, 經過十多年的洗禮, 大部份COLLECTOR屋企都冇晒位.
SHOCKER:
你一講起這問題我又想起叮噹同多拉A夢...
在我心中叮噹永遠都是叮噹.

redfish:
咁價位,跳係有D理由的,不過如果盒細D我想成千蚊買兩隻SDX咁上大的盒的東西可能死得更快.
無位係事實,我災情嚴重得很!不過無還無比錢個下細鈿盒5~600蚊係有D心理關口的.呢D做開玩具的老公式來的.
係喇,個盒大到死,真係買空氣,其實新呢批商業味道重D,著重包裝,價錢都高左,反而以前細細盒好D,好有神話FEEL,同埋NEO有個架係咁用,即係銀色細細個原來放係後面要黎放刀仔,我睇過盒又無講過,咁樣放又幾型。
原帖由 warxv 於 24-9-2009 10:02 AM 發表
SHOCKER:
你一講起這問題我又想起叮噹同多拉A夢...
在我心中叮噹永遠都是叮噹.

redfish:
咁價位,跳係有D理由的,不過如果盒細D我想成千蚊買兩隻SDX咁上大的盒的東西可能死得更快.
無位係事實,我災情嚴重得很!不 ...

根本連生產商都覺得物非所值, 先會出賣空氣呢招.
如果真材實料的, 又邊需要靠賣空氣.
原帖由 redfish 於 24-9-2009 09:51 AM 發表

那兩套是MEGAHOUSE出的, 不是FEWTURE TOYS出, 全膠製品
而且不是可能出事, 根本出左事, 兩套都跳到:sad:
現在D玩具太大盒, 死得反而更快, 尤其是成人向玩具, 經過十多年的洗禮, 大部份COLLECTOR屋企都冇晒位.

講出我心聲~~~:79: 雖然我逢盒都掉,不過一樣冇位~~~~:56:

其實呢隻幾多野玩架~~~:61: