Toysdaily 玩具日報

查看: 19084|回復: 9

SPAWN的駐日代表~SIC KIVA~

不驚不覺的SIC已經出到第50款了,而第50款就是他SPAWN的駐日代表......KIVA!!
之前介紹裝著變身時也已經講過KIVASPAWN很像,當時已經在想如果KIVA SIC化會是怎樣的,果然SIC化後就跟SPAWN更相似了,就只是欠了一件披風.
玩具的活動能力不錯,但有SIC的傳統問題~~!!可能是個別問題,不過我的一隻就除了右腳關節比較緊之外其他的都是偏向鬆軟.而且這傢伙因為身上的合金件不少是頗為重手的特別是上半身,所以要站好也有點麻煩.
大大件的肩甲的設計算是KIVA的特色之一,但對活動能力是有點影響.今次SIC的設計是不錯的,比之前的裝著活動能力是差了但外觀卻好得多.
配件有幾款手掌,兩個形態的KIVA BAT III及腰間的笛,跟之前的電王系列比較起來就算少了,不過故事是這樣也沒法.
KIVA BAT III出來的效果幾精緻,口部可動,可以重現咬著笛的形態.
右腳能換件變成解開封印形態是今次的主要gimmick(其實不可能沒有吧…).封印形態時護甲是合金件,上面的花紋雕刻尚算細緻.換成解開封印形態的配件就是全膠的了,不過那銀色塗層效果很有金屬感.
整體來說是自己頗為喜歡的一隻SIC(當然如果關節能緊一點就變成好喜歡了…),但就價格上4700YENKIVA應該是SIC史上數一數二的貴價品了,相對於電王一般是7000YEN左右一對,KIVA的價格貴了超過30%!!而且KIVA不計魔王也有5個形態,按理一對對出也無不可,今次卻來個高價單發
究竟BANDAI你在攪乜鬼呢?
看了小王子的介紹後覺得KIVA握劍很有騎士風格,所以也找來一把擺擺POST.
拉小提琴的幪面超人多了一份古典味.
上一次史迪仔亂入幾有趣,今次再來多幾張.
真假疑雲??
頭像被屏蔽
我都試ha用裝著擺呢d正正造型先:36:

原帖由 dragoncorner 於 9-9-2009 09:41 AM 發表 我都試ha用裝著擺呢d正正造型先:36:
裝著活動能力我覺得還好一點,這些姿勢應該沒有問題啦.

Warxv兄~介紹得好好,相更加唔駛講啦~:DD
好鍾意呢張相後面啲效果(^^)
有[史迪仔蝙蝠]以嘉賓身份友情客串,絕對係一絕:71:
原帖由 kaihins 於 9-9-2009 10:01 AM 發表 http://f20.yahoofs.com/hkblog/0dwaMIaFEQWVVra9wQ--_48/blog/ap_20090908125006581.jpg?ib_____D27jWRxj5Warxv兄~介紹得好好,相更加唔駛講啦~:DD好鍾意呢張相後面啲效果(^^)有[史迪仔蝙蝠]以嘉賓身份 ...
THX!
張相的效果唔難的,慢快門就可以搵支電筒"畫"了,不過要畫得靚就睇你天份了...我就看來沒有這天份了.
Warxv bro's pic!! i'm a fan of you!
thanks for the sharing :71:
GOOD AR>>>:52: :52:
Kiva
…算係平城年代中,自己幾喜歡的造型。(後來的強化就免了…)
你睇decade一班拉打一齊時,佢係幾出既!
睇落特別健碩!
sic化後…真係幾正。
fktuen:
thank you!!

xoxokin,罪兄:
如果當spawn睇真係唔錯.
而sic之後就更加係啦.
:x 笑左