Toysdaily 玩具日報

查看: 19515|回復: 28

平凡的殺手~Figma 殺手13~

西裝是男人的戰衣,而戰衣有沒有靈魂就看其剪裁今次明顯是欠缺了一點靈魂
殺手13(GOLGO13)傳說中的超級狙擊手,任務成功率是100%!!
他的傳說除了存在在故事中還包括在現實世界,他的故事由68年開始連載至今,單行本過百卷還有一些單行本中沒有的幻之名作.要講關於他的故事我想寫一,兩千字應該沒什麼問題.不過今次長話短說,直接看看玩具好了.
作為一個殺手應該是好踏實,不會吸引人的注目,今次玩具的風格亦一樣,即是完全沒有驚喜再直接點講就是平淡.(除了那個摺到叫救命的場景之外…)
可動性跟同系列的差不多.配件是多一款表情,幾款手掌,雪茄,.38左輪手槍,M16,收藏M16的公事喼及地台,跟同系列沒有什麼分別.
開首說了件西裝的問題,在這款外形簡單的玩具中這件西裝有著重要點睛作用.單就外形上其實是處理得不錯,有點原著的感覺,可惜的是領位唔夠貼,衣袖的衫紋唔自然,衫袋像貼上去一樣,還有在上腹部的管位令衣服無端端有兩個凹痕是更大的敗筆……我確實是有點雞蛋裡挑骨頭,不過這一款玩具要看手功就真的只有是看這些地方了.

角色沒什麼好說了,說一說那個摺出來的地台.
摺的過程真的花了點時間,幸好有老婆大人出手相助,否則可能我要個多小時才能完成.有了這場景影相時多了一些變化,而且平時放在枱上也好看一點.加上一些如漫畫中的對話框,準星之類東西就影相是多了很多變化,不過那天入手太晚沒有時間去嘗試了.之後看看能不能弄一些小故事出來.
如果作為額外的增值物品上面的東西我是喜歡的,但對於一些朋友來說這些東西可能沒什麼意義,如果可以像REVOLTECH那樣讓玩家自己DOWLOAD,變成真正的額外可能更好...

最後說回角色本身,作為一個超A級狙擊手使用的狙擊槍竟然是M16,我想很多人不是認為作者思想過時就是他跟本不認識槍械.但在故事中殺手13是有回應過這問題的,他大意是說:”我只是需要一支泛用性高的槍械,其他的問題我的技術會補救.”我想真正高手確實應該在這境界的.
至於這款玩具好不好玩?我會說: ”我只是需要可動性高的公仔,其他的問題我的想像力會補救.”哈哈哈哈哈
無睇過套漫畫, 但係人物造型唔錯
買唔到HT 12吋的可以買呢個頂住先
Anyway, nice report, carry on:34:

p.s. M16改唔係狙擊槍咩?
great review:71:
頭像被屏蔽
雖然唔知佢係邊個,但都覺得佢好型:67:
我對此君確係一知半解........樣一定認得因為佢未必只會在漫畫出現(可能做過某某產品代言人);細個果陣只聽過佢漫畫中文名譯作"辣手13"而呢個亦係角色既名?.....等等等等
原本都想買黎玩下不過見幾貴又唔算係必買款式...:oh:
但某程度上我絕對同意樓主同佢非常相像.....都係高手:71:
"我只是需要一支泛用性高的槍械,其他的問題我的技術會補救", 我鍾意依句,我相信馬沙會好認同:34:
頭像被屏蔽
冇睇開呢套漫畫都覺得佢出得幾正
原帖由 巴武藏 於 3-9-2009 10:36 AM 發表
"我只是需要一支泛用性高的槍械,其他的問題我的技術會補救", 我鍾意依句,我相信馬沙會好認同:34:

:34: 馬沙專用機全部都係高出力
印象中有1節劇情剩箸條under食事後煙:58:
如果有買埋隻billy就可以換個頭落去....:76:
”我只是需要可動性高的公仔,其他的問題我的想像力會補救.” Kakakaa 吹漲:x
我最接受唔到係"加拿大"前方嘅剪位, 好唔自然~
場景相嘅燈光一流啊 !
:71: 窗口幾幅超正
大大既report仍然高水準:71:
NAVIgator:
THX!
M16改算是狙擊槍,不過口碑一般,美軍都用M21多過佢好多.
講多一點故事中講M16A2是殺手13比意見改的.

passerby:
THANK YOU!!

vc06561:
日本名人是也!連載的時間比我年紀更大.

SARU:
我個句只是戲言,想攪下氣氛,高手有排都未到小弟.
角色在日本漫畫界很有名氣的,連載超過40年至今,產品都唔少,不過玩具反而相對的少呢.

巴武藏:
哈哈哈!
所以我覺得馬沙係勁D的,佢紅色有角就可以了,亞寶就正日話部機跟唔上佢...

Avan:
佢應該是FIGMA至今出得最MAN的角色了.

joveinhk:
佢只係喜歡開快車,哈哈哈.

7星俠:
隻BILLY仲貴過佢呢,還有膚色淺左D.

WalkerMachine:
寫個句只是攪下氣氛,我仲未到個境界.
你講個位真的好礙眼,可以說是最礙眼的地方,不過就活動性考慮我想唔到其他較好做法,所以不說.
D相第一次用兩枝燈去影,其實都未試到點用先好.

Borbor:
THANK YOU!試下新的打光方式,不過未用得好.

fatcheong:
THANK YOU!
原帖由 7星俠 於 3-9-2009 11:46 AM 發表
印象中有1節劇情剩箸條under食事後煙:58:
如果有買埋隻billy就可以換個頭落去....:76:

直頭可以用scope黎偷窺Billy沖涼添:34:
原帖由 Kingsley 於 3-9-2009 03:41 PM 發表 直頭可以用scope黎偷窺Billy沖涼添:34:

咁不如順便射死埋佢好了.....