Toysdaily 玩具日報

孟獲,祝融,大笨象上色85%sic kiva同gloomy...

我唔夠creative去諗topic啦~:59: 有咩寫咩啦~

有2張photoshop既圖,其實我真係完全唔識photoshop~想學好d希望各位大大指點~仲有好多function唔識用...:79: 另外...小弟無攝影器材(就算有都唔識用)所以有d圖片較暗唔好見怪:80:

先黎2張ps左既相同原圖比較:73:
sic kiva原圖

ps後

另一張就係祝融加劍氣原圖(劍氣其實是hg既死神高達既廉刀):62:

ps改圖後

講返今次油模型既經歷∼試左一個自己新玩既油法,可能對大大們黎講好普通,就係金色個d位呢係先油金色底,再噴透明黃光油,之後先再係高光位度加透明橙色,營造多層次既光暗效果∼尚算滿意!不過因為其他位置係用遮蓋法去噴色的,呢2隻野都幾難遮...所以有d位出哂界好dirty...:55: 係隻大象清脆利落d:45:

太多圖,2樓繼續:58:

sic kiva同gloomy

:43: gloomy其實真係好可愛∼我覺得最岩用作係辦公室擺設:43: 不過其實我係唔會點玩佢既pose...:45: 同takaratomy既電單車都尚算match!

好啦到kiva啦∼咁樣睇又唔覺得得刈幾sic化∼同原作差唔多:76:

真係幾有味道呀∼可能係古加棄稿,所以我都幾鍾意kiva,算係平成年代我覺得比較好既一隻∼:61:

相信大家都睇到厭,但都循例要有既拉小提琴pose(低抄)

拉小提琴pose(高抄)

特別嗚謝影月先生借出土炮皇座一張∼

∼Fin∼
點解次次我D POST都落得無人回既下場?:56: 唔同真係差到無朋友?
剛剛冇咩人係屋企姐 ~ 先出得 2 個鐘 !
唔好成日咁心急想睇到自己做o既野有成效
咁樣對來將來做事有幫助呀
暴力熊絕對係非入之品:$
我都好想學Photoshop,但唔知點開始?:(
原帖由 華偉度諾艾德嘉 於 31-8-2009 04:21 PM 發表
剛剛冇咩人係屋企姐 ~ 先出得 2 個鐘 !
唔好成日咁心急想睇到自己做o既野有成效
咁樣對來將來做事有幫助呀

也對∼但數據證實人是看貼不回的∼:34:
原帖由 kaihins 於 31-8-2009 04:40 PM 發表
暴力熊絕對係非入之品:$
我都好想學Photoshop,但唔知點開始?:(

其實我都一樣唔知點開始,但以前有人係呢度POST過D教學...我都係從中偷師,基本上玩玩具的話,退地,加光效呢2樣應該要學先∼:73:
自頂一下:52:
你係咪白底上紅油呀? 禁忌o黎嫁... 下次上隻黃色or橙色先上紅, 咁隻紅就會靚仔好多~