Toysdaily 玩具日報

查看: 23876|回復: 20

Yamato 1/60 YF-19 Bird of Prey (多圖) - P.2 加左新相

因為Bandwidth問題,p.1 舊相要9月先睇得返;新相係p.2:64:
前言:本身呢隻野係白底既...  但由於小弟懶,冇用白燈影...  加上細佬懷疑由於機身大量橙色,JPG壓縮時令到overall偏橙 -- 下次唔敢懶了:64:

飛機mode:唔知點解,機翼插落腳果個位,我呢隻個位好似唔係太fit。插入去一陣就甩...  我冇原色YF-19,但25週年版冇呢個問題...

變型開始:半Gerwalk mode

Gerwalk mode

Battroid mode:我覺得外型做得最好係呢個mode,甚至靚過設定:(

Closeup:

隻腳都屈得下:

同25週年版比翼齊飛~  

黑白天鵝:handshake:

黑白無常

同VF-11B合照

YF-19 Prototype 3作為試驗機,當然咩都要試下。試雙槍:

個人覺得其實YF-19支槍仔太細唔係幾好睇;用VF-0A果枝,細佬覺得幾fit:

講開個fold booster...  街價平Bandai MF果個超過一倍,但係又識發光又盛...  Bandai :53:

Aug 22 加返三幅天然光:(連FAST parts)

感想:

- 玩落查實同舊果隻一樣,冇咩唔同。Yamato都有少少改進,就係個膊實番d;以前有d不舉feel,而家舉槍冇咩問題

- 反而如前述機翼有問題...  我唔知係入盒時工友變得唔好所以個位唔fit定點...  得閒會研究下。

- 小弟幾得YF-19個機械人mode:shy:      Bird of Prey 隻色又幾醒目

- 價錢實在係唔平...  又相對VF-1 (或者VF-11B)個設計冇咁令人讚賞...  如果呢隻同Armored VF-25S比我揀,我會揀左後者先

多謝觀看!:64:

thx for report, very nice color scheme !
又相對VF-1 (或者VF-11B)個設計冇咁令人讚賞

I am curious .... VF-11B's design is that good ?
恭喜呂兄,終於等到:77:

不過我個人唔係咁鍾意 19 對翼(向前),所以今次毒我唔到:52:
:71: Thanks for the quick review, Brother!  The plane is whiter this time.:43:

原帖由 呂品器 於 22-8-2009 12:50 AM 發表
個人覺得其實YF-19支槍仔太細唔係幾好睇;用VF-0A果枝,細佬覺得幾fit ...

I think it's much much better than the "中華白海豚"槍 in Bandai's DX VF-25!:70:

The Blue one issued also? Cause I only want to buy blue vers. only!  :D
原帖由 WalkerMachine 於 22-8-2009 01:34 AM 發表
thx for report, very nice color scheme !

I am curious .... VF-11B's design is that good ?

老實講外型我就覺得VF-11B一般啦...

但個變型系統個人真係覺得好比心機  

設計聰明   又易明  易變   :64:
原帖由 Douglas.M.Saint 於 22-8-2009 08:38 AM 發表
The Blue one issued also? Cause I only want to buy blue vers. only!  :D

藍機都出左了:77:

回覆 1# 的文章

..sigh you guys are so damn rich !  :handshake:
But frankly speaking there's one thing that I don't like about YF-19... it's the diu diu fing issue in battroid mode.  That makes the piece not "player-friendly" unlike the VF-1, VF-11B, etc.
If the joints problem are fixed, I would consider the blue one. But the price is so high now, need to constraint myself this month.
:71: 橙色好 sharp:71:

回覆 1# 的文章

師兄 :64:  想問一問 battroid mode 時候機咀點hold得實. 我睇說明書就話扣機咀粒米仔. 但扣鬼得到咩:54: , 頂籠當定位用.
搞到依家郁兩下個心口會開口(塊擋板扣唔實),
此外, 師兄話機翼扣唔到大脾, 扣到又彈返出來, 可以嘗試在fighter mode 將"男人最痛" 果處的 join 位再壓埋d, 因為變完一次battroid mode 之後. 果度條間隙好寬.:30:
原帖由 無綾兩 於 22-8-2009 10:56 AM 發表
師兄 :64:  想問一問 battroid mode 時候機咀點hold得實. 我睇說明書就話扣機咀粒米仔. 但扣鬼得到咩:54: , 頂籠當定位用.
搞到依家郁兩下個心口會開口(塊擋板扣唔實),
此外, 師兄話機翼扣唔到大脾, 扣到又彈返出來, 可以嘗試在fighter mode 將"男人最痛" 果處的 join 位再壓埋d, 因為變完一次battroid mode 之後. 果度條間隙好寬

多謝師兄教路,我會再試下...  不過out of the box 已經扣唔實...  未研究衰咩...  因為黑機係OK的...

心口..  果個根本唔係扣位!我都唔明點解佢唔整個位係lock得實既 :80:
原帖由 呂品器 於 22-8-2009 11:52 AM 發表

多謝師兄教路,我會再試下...  不過out of the box 已經扣唔實...  未研究衰咩...  因為黑機係OK的...

心口..  果個根本唔係扣位!我都唔明點解佢唔整個位係lock得實既 :80:

Thx 呂兄 report!! :77:
我今日都見
好貴..... :60:
bop隻橙色真係好sharp好型:handshake:
但唔知有無ching入左dn?
隻色會唔會沉得滯唔夠出?
筆直有限.....宜家1516諗緊入邊部:(