Toysdaily 玩具日報

查看: 13217|回復: 5

[詢問] Liquid latex 倒模 vs (cast)首辦膠 倒模

在外國網頁經常看到用 Liquid latex 倒模,請問跟香港常用的(cast) 首辦膠倒模相比的話,優點及缺點在哪裡? 謝謝﹗
Liquid latex 液態乳膠 通常都係做道具用。
有彈性~例如做怪獸、恐龍、喪屍D表皮。
cast係模型用或原型用硬身。
我說得不清楚,如果是用Liquid latex造模及首辦膠造模有甚麼分別?如http://www.jamescornette.com/_site_be/gallery.html
http://www.delviesplastics.com/mold_builder.htm
呢種方法一般都倒D比較單線條同比較細件既野<6"或者15cm左右>,
如果作品原件太多扣位太過覆雜、
倒好左之後好難係個模到另返件野出黎會有扯爛模既情況發生。
如果件野太大亦有變型既可能,
因為個模四周係無承托只係用上面既框架頂住好易因注入物料太重拉扯做成而變型,
如果想用呢種才料倒比較大既模需要用石膏做一個外模<AB模>承托。
呢類Liquid latex造模物料即使用黎倒PU<即係cast,PU係統稱>都無問題,
佢受到混合時化學效應做成既高溫,
適合簡單外型既原型複制。
不過由於佢要一層乾左再塗一層上去返複多次比較煩複,
同埋唔能夠太厚會返唔返個模出黎<當做好個模之後要好似除鞋咁除出黎,太厚就好似綁注鞋帶除鞋一樣,太過緊除唔到>
所以一般都係手工勞作或者要粗糙感既野上面用。
好小係精密度高既作品用。
謝謝太歲:64:
唔駛客氣~
如果有作品做左post上黎分享下~謝謝。