Toysdaily 玩具日報

查看: 17362|回復: 16

黑日危機??~SHF RX~

SHF系列中暫時最喜歡的一款,可惜自己一時多手
RX是緊接BLACK之後的幪面超人,應該是幪面超人系列中少見的續編,主角仍然是南光太郎.這不難想像他有多受歡迎了.
上一次裝著變身的RX實在……現在我們可以忘記他了,看看好多了的SHF版本.

上次同是SHF系列的BLACK因為手手腳腳因注塑過程而產生的水紋幾明顯的,今次就改善了.(當時我還說應該可以噴一次油去改善,結果…)
活動範圍保持系列一貫的水準.BLACK一樣手腳的關節有點偏緊,但腰就反過來偏鬆,於是又是用AA膠加工改良
配件就有不同姿勢的手掌3(另加拳頭一對)及劍一把.這一方面就之前的裝裝系列好一點了,那是有兩個版本的劍.
又是一款簡單但自己很喜的的公仔,可以說是系列中自己最喜歡的一隻,比之ANOTHER AGITO,零都更喜歡.

因為喜歡所以在其實本身已經沒什麼問題的公仔上又打主意,基本動作當然是滲線了,但本身黑色是沒什麼好油的,於是嘗試滲綠線.處理完幾隻手掌之後覺得效果幾好於是想連身體的部份都處理一下,如果一處理就…..結果就是有接觸開油水的部份變啞了,好像表面有一層很薄的光油被除去了一樣,原因未明,問過一些朋友都是弄不清楚
於是唯有噴啞油,結果又出多一次事睇相就應該好明顯了,白化!!
有時間或者重新油過,我想如果用回啞光的色系上色可能比現在的金屬色更好…(亦只有這樣安慰自己了.)

頭像被屏蔽
第一次睇 rider 就係睇佢 :$
支持 :$
原帖由 vc06561 於 16-8-2009 08:30 PM 發表
第一次睇 rider 就係睇佢 :$
支持 :$

咁我就老過你唔少了....:79:
頭像被屏蔽
原帖由 warxv 於 16-8-2009 08:47 PM 發表

咁我就老過你唔少了....:79:

大大你幾大:@
我 17 咋喎 :sad:
原帖由 vc06561 於 16-8-2009 08:50 PM 發表 大大你幾大:@我 17 咋喎 :sad:
..........唉....................咁就更唔好講了...:56:
頭像被屏蔽
原帖由 warxv 於 16-8-2009 08:51 PM 發表
..........唉....................咁就更唔好講了...:56:

我小學果陣睇亞視重播,先開始鐘意 Rider :^
最愛係 kuuga :love:

RX真係好正,我0甘耐冇買過shf都買左:43:
手部加左錄色線幾特別, 大大每次D相同POSE都好靚
我小學日日去人地屋企睇black 同 RX, 真係令人百感交集ge玩具:$
卜:52:
型呀:$
上色很漂亮, 但腰部活動能力受到限制, 無法做到大動作, 雖然就咁企係度已經好靚仔, 但我都係喜歡ANOTHER AGITO多些, 身體壯d有力量感

我都只係買了這兩隻。:$

手部加上綠線…正好多:handshake:
不過我只喜歡black~

你隻Rx幾靚都毒我唔到…真架…:x
第1套睇緊rider都係black..不過我唔係睇重播~~:34: