Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 玩具人本田

你留意過自己的父母嗎?

原文章由 熱血廢人 於 15-1-2007 09:10 PM 發表

佢想都係你父母
大大可以去睇"洛奇6"
洛奇對個仔講左一大輪後再話"你係上天比我最好禮物"
我睇到眼紅紅及明白父母偉大

我跟您 x2...一次咁多啦~
原文章由 原罪 於 15-1-2007 01:01 PM 發表
照顧長者和病患是需要好好的耐性.
而且是不輕的責任和負擔.

所以我不作義工.我那僅餘的關心和感覺要留來對身邊人.

所以我覺得做義工的人好值得尊敬.
有些人連親生父母都不想照顧.有些人還有餘力照顧其他人 ...

但好奇怪,有些人連親生父母都不照顧.反而去照顧其他人 ...
可以寬恕體諒朋友、教友,但鬧到個阿媽狗都不如......
叫個工人唔好照顧個姪(BB),擺個 BB 係隔離屋個師奶度,然後帶個工人去同佢隻狗做生日...........
原文章由 hk小文 於 15-1-2007 09:13 PM 發表

但好奇怪,有些人連親生父母都不照顧.反而去照顧其他人 ...
可以寬恕體諒朋友、教友,但鬧到個阿媽狗都不如......
叫個工人唔好照顧個姪(BB),擺個 BB 係隔離屋個師奶度,然後帶個工人去同佢隻狗做生日...... ...

簡單的說,有時人會對朋友比父母好.
我有一看法.....
因為父母無得選,所以可能不夾.
但朋友就是夾才會相聚.

不過請記住.父母都無得揀仔女.
佢地都照顧到你大.大到可上網話他們的不是.
原文章由 原罪 於 15-1-2007 11:00 PM 發表
簡單的說,有時人會對朋友比父母好.
我有一看法.....
因為父母無得選,所以可能不夾.
但朋友就是夾才會相聚.
不過請記住.父母都無得揀仔女.
佢地都照顧到你大.大到可上網話他們的不是.

所以來...聽一聽...:)
http://www.youtube.com/watch?v=GGT7xm6ul0Q
:sad:

[ 本文章最後由 HIT.gms 於 15-1-2007 11:14 PM 編輯 ]
真係講句: 孩兒出生一聲哭叫...
其實我都係在其他的論壇轉貼在此,看完後好想同大家分享.
幾年前看到這些文章,好可能都沒有什麼共鳴,但身為人父以後,真的有深深的體會.
原來照顧一個小孩子係需要付出好多好多的,不論時間,金錢,體力,精神......
希望各大大如父母尚健在的,請好好盡下孝道!!!
:$謝分享!!!
:handshake:好感人~~ 謝分享

特然想到呢機句歌詞:oh:

日夜做 見爸爸 剛好想呻
卻霎眼 看出他 多了皺紋
而他的蒼老感 是從來未覺 太內疚擔心
孝順家人:)
請關心家人由小處做起:)每天多少少.就好好了.
最怕唔做.