Toysdaily 玩具日報

[非專業, 純分享] 噴消光的注意事項

查實噴消光冇什麼技巧可言...不過既然有大大問到就share下:35:

1. 上yahoo check 下濕度<----非常重要
    以噴消光而言, 濕度是越低越好, 如果濕度over 80% 十有八九會出現白化

2. 我一般噴消光都是近距離噴的, 約15-20cm;
    如果over 30cm, 噴出來的效果多是消光不平均及表面粗糙多微粒...

3. 為了平衡件表面的消光效果, 細件的如一噴就可cover整件的, 我就直線噴;
    大件的一般會左右or上下平均大力按掃噴一次;

4. 另外因為是近距離噴, 所以一般一層就可以出到不錯的消光效果了

5. 如果要噴第多層的話, 最好噴完一層, 等乾了之後才好噴第二層

6. 如果不幸噴完出現白化, 而要清除的話
    一是用thinner清除, 再噴...不過thinner很有可能會把低色一同清除 or 損壞原件的膠質
    二是用光油再噴一層(最好用相同牌子的光油), 應該可以清除白化的

小弟不是專業人士, 以上只是小弟的一些經驗分享而已:43:
我噴消光一定開冷氣... 係又開窗又開冷氣咁噴, 其實噴油都應該乾燥和低溫下進行, 唔係要好凍果隻低溫, 至少係唔會噴到身水身汗果隻...
很實用的資訊喔~感謝
多謝分享!
良心分享
又學到野....thx :64:
除了開冷氣我仲開埋抽濕機
一路噴一路大脾痕

點解呢???
.
.
.
.
.