Toysdaily 玩具日報

查看: 5576|回復: 10

有冇大大裝過LED 燈,光管,光條可以比意件

如題
小弟想裝LED 燈,光管 OR 光條落個飾櫃度
但唔明個D 咩T8/ T5 燈牛可以共用

有冇大大已經裝過比D 意件小弟
唔該晒:64:

原帖由 kim# 於 13-8-2009 11:24 AM 發表
如題
小弟想裝LED 燈,光管 OR 光條落個飾櫃度
但唔明個D 咩T8/ T5 燈牛可以共用

有冇大大已經裝過比D 意件小弟
唔該晒:64:

:43: YAHOO NEWS

T5 光管 同 T8 光管,最主要o既分別係 光管兩端o既各兩枝針距離唔同,(即插入光管架兩個小孔用來導電o個D針)
T5 光管 即係 兩枝針距離大約係 5分 (5/16寸),
T8 光管 即係 兩枝針距離大約係 8分 (8/16寸),

T5 光管管身 通常幼過 T8 光管, 至於邊仲光D就係睇 火數 (W),不過我覺得以相約火來睇,T8 係光D。
T5 光管架通常只有用電子火牛,(因體積細,易就位)

T8 光管架 電子火牛 或 傳統火牛,;兩種都有。

而光管長度 T5 或 T8 各自都有生產多種唔同長度。
原帖由 亞煞玲 於 13-8-2009 11:46 AM 發表

:43: YAHOO NEWS

T5 光管 同 T8 光管,最主要o既分別係 光管兩端o既各兩枝針距離唔同,(即插入光管架兩個小孔用來導電o個D針)
T5 光管 即係 兩枝針距離大約係 5分 (5/16寸),
T8 光管 即係 兩枝針距離大約係 ...

:64: thank you 玲叔
有冇人有現成用緊O既相呀
小弟仲考慮緊用邊類LED
射燈, 光管, 光條
萬分感激
頭像被屏蔽
[quote]原帖由 Avan 於 13-8-2009 11:56 AM 發表
我用緊光條(60cm)
插4針火牛 (IDE/SATA to USB 送既

:(完全唔知你講乜
亦答唔上咀
你睇我幾無知:31:
有冇相可以睇睇呀
thank you:64:
原帖由 kim# 於 13-8-2009 12:05 PM 發表
[quote]原帖由 Avan 於 13-8-2009 11:56 AM 發表
我用緊光條(60cm)
插4針火牛 (IDE/SATA to USB 送既

:(完全唔知你講乜
亦答唔上咀
你睇我幾無知 ...

右邊果個................
http://hk.image.auctions.yahoo.com/users/8/8/9/3/benson_kfleung-img600x450-1247791393_______3_5_3-5.jpg

上邊果個...........

http://hk.image.auctions.yahoo.com/users/8/3/0/6/saiyoca-img600x567-1208359798___019_2_p2-5.jpg

比d野引下你先:^ :p :p ......左上有地址:he: :he:

原帖由 交通博物館 於 13-8-2009 08:10 PM 發表

左邊果個................

http://hk.image.auctions.yahoo.com/users/8 ...

THANK YOU 交館兄
好耐冇見
唔好客氣...................

其實如果用led...........有無諗過用smd..............

唔會好似led咁一粒野突左出黎.............
原帖由 交通博物館 於 16-8-2009 03:08 AM 發表
唔好客氣...................

其實如果用led...........有無諗過用smd..............

唔會好似led咁一粒野突左出黎.............
http://hk.image.auctions.yahoo.com/users/9/9/8/7/mugen_stream2003-img600 ...

唔知呢
等製成品之後再睇睇
THANK YOU
原帖由 交通博物館 於 13-8-2009 08:10 PM 發表

右邊果個................

我見到安寧路有好多黄色招牌:x :x :x .....................
原帖由 貨車仔 於 16-8-2009 07:53 AM 發表
我見到安寧路有好多黄色招牌:x :x :x .....................
有無去賜教過先:p :p :72:

我都想整個飾櫃:42: :42: