Toysdaily 玩具日報

查看: 11145|回復: 11

[詢問]原子灰+Super Sculpy 可以嗎?

近日嘗試製作人形1/5的figure. 頭部用了Super Sculpy造了,但身軀很大,請問可否用原子灰造身軀的core,然後在表面加上8mm厚的Super Sculpy 可以嗎?因為全用Super Sculpy很貴,有沒有其他更佳的方法?謝謝﹗:handshake:

Super Sculpy唔係太食得死係原子灰上面,
同埋乾左可能會爆裂或者成塊甩返出黎。
如果要用原子灰做底,
原子灰表面粗糙D會好小小,
可以等Super Sculpy 扣係D粗糙坑紋上面唔會成塊甩出黎。

謝謝太歲。:64:
我再用大量鐵線及Aluminium foil做core, 用少很多super Sculpy了。
不過內藏一些空氣,如果加熱有沒有問題呢?爆裂會嗎?
:64: 太歲兄 我平時都有用 原子灰 make下野

但想問下, 因發覺原子灰 要磨得平滑 有d 難度 其實是不是表面要用另一種物料, 還是真的要用沙紙慢慢磨呢:64:
原帖由 leochan 於 17-8-2009 11:06 PM 發表
我再用大量鐵線及Aluminium foil做core, 用少很多super Sculpy了。
不過內藏一些空氣,如果加熱有沒有問題呢?爆裂會嗎?

其實用你所講既方法係會有陶瓷過厚般爆裂既風險,
當裡面有空氣無位置比佢散發就會因膨脹迫爆表面而焗硬的super Sculpy。
好似中左北斗神拳一樣。
如果用錫紙呢類材料做心super Sculpy唔好太過厚,
同埋最好係背面插一D洞穴等佢可以散熱。
完成後先填補返D洞穴。
原帖由 亞煞玲 於 18-8-2009 08:54 AM 發表
:64: 太歲兄 我平時都有用 原子灰 make下野

但想問下, 因發覺原子灰 要磨得平滑 有d 難度 其實是不是表面要用另一種物料, 還是真的要用沙紙慢慢磨呢:64:

通常打磨唔平滑係用既力度唔大或者所用沙紙太幼細有關,
力度唔大所以唔係點磨到件野,
如果表面太過粗糙可以用錯錯一錯表面先再打磨,
一般用原子灰雕刻要另表面平滑第一輪的打磨係要用水磨沙220 / 280 /320 等粗沙紙 ,
之後就係隻中用水磨沙紙400處理打磨工序,
再噴畢地,
然後再用水磨沙紙400 / 600繼續打磨工序,
然後再噴畢地........
之後就係 水磨沙800 /1000泡光。
<呢段時間見議你聽無間道隻歌,你會有深切感受>
想問下太歲,例如用原子灰雕刻一個正方形,很多時因為用刀削時連正方形的其中一隻角崩左(很小很小的一隻角仔)
這時我常用原子灰加aa膠補回,再用刀雕刻返隻角仔出黎,但就算用了aa膠,都好大機會原隻角再甩
想問下有無更好的方法去補回這些角仔?:64:
原帖由 cgdragon 於 18-8-2009 10:50 PM 發表
想問下太歲,例如用原子灰雕刻一個正方形,很多時因為用刀削時連正方形的其中一隻角崩左(很小很小的一隻角仔)
這時我常用原子灰加aa膠補回,再用刀雕刻返隻角仔出黎,但就算用了aa膠,都好大機會原隻角再甩
想問下有無更 ...

通想呢個情況我地係會用"藥性爽身粉<藥房有>"媾"O-second aa超能膠<鴨療街有>"當原子灰用補上去。
原帖由 太歲 於 19-8-2009 12:16 AM 發表

通想呢個情況我地係會用"藥性爽身粉"媾"O-second aa超能膠"當原子灰用補上去。

唔該太歲先,這粘力會否如只靜落aa膠粘東西舨般穩陣,同乾了是否比原子灰硬些?:64:
原帖由 cgdragon 於 19-8-2009 05:05 AM 發表

唔該太歲先,這粘力會否如只靜落aa膠粘東西舨般穩陣,同乾了是否比原子灰硬些?:64:

其實有時原子灰甩左出黎應該用返原子灰做接合。
不過有時太過尖既野甩左出黎我地會用aa膠媾爽身粉從新做過。
aa+爽身粉既軟硬係透過兩者既份量控制。
如果要另aa<201型號>癡力穩固、
我地會係滴aa膠既地方加入一種叫 " 牙膠水"<化工鋪有>既補助液體、
不過牙膠水雖然叫膠水但佢其實係無癡力。
佢係趨化作用。
原帖由 太歲 於 19-8-2009 05:22 PM 發表

其實有時原子灰甩左出黎應該用返原子灰做接合。
不過有時太過尖既野甩左出黎我地會用aa膠媾爽身粉從新做過。
aa+爽身粉既軟硬係透過兩者既份量控制。
如果要另aa癡力穩固、
我地會係滴aa膠既地方加入一種叫  ...

唔該太歲先~~學到野了
要即刻去實踐:71: