Toysdaily 玩具日報

查看: 15833|回復: 33

宇宙的傳奇.男人的浪漫~哥布拉~

自由航行於無盡的星海的海盜,可能就是成長於80年代的男孩對宇宙的憧憬,對浪漫的憧憬.
コブラ哥布拉,左手擁有魔幻槍的男人,宇宙最傳奇的海盜.
寺澤武一先生1978~1984年的漫畫作品,之後斷斷續續有漫畫,OVA,動畫等有關作品連載至今天.有些人對於哥布拉印象最深的可能是他的魔幻槍,可能是他接近無敵的戰績,可能是他的超人體能,但對我來說對他印象最深的是他的那一份從容不迫,是他那一份風度,不只是對女性,他對敵人也是一樣.

玩具方面,公仔的樣貌我覺得脂粉味重了一點,欠缺了一點哥布拉應有的男人味,不過實物已經比官圖好一點,而且某些角度看來也頗為神似,所以勉強一點還是接受了.
另一點令我一再考慮就是今次MEDICOM連他的左輪也沒有附上這一點真的叫我有點氣餒.現在只有自己動手了,請各方好友如果見到合用的左輪及MEDICOM的握槍右手請通知小弟,感激!
衫用上彈性材料處理所以很貼身,而且擺起姿勢時的衫紋很好看,很有質感.雖然有可能這種材料過幾年有的可能,這問題就到時自己縫一件或換一套黑色的皮衫給他好了.要說我不滿意地方應該是皮鞋的部份,MEDICOM的處理真的太馬虎了吧!!買的時候已經預備自己動手再縫一帶的了,怎知原來是釘死在緊身衫上的,這手術可真的沒有把握……
活動能力跟一貫的MEDICOM素體沒有什麼分別,如果不去擔心衣服可能提早破裂的問題是可以大膽的擺出不同的姿勢.

說起來好像沒有什麼優點,不過他就是一款單單站在那裡都已經很不錯的玩具,樣貌是稍有不足,但新的身體真的有點哥布拉的神韻.對於喜歡哥布拉的朋友應該是值得考慮的一款.當然如果負擔得來就應該加上之後的未整容前的版本,因為那版本是極少出玩具的.
這傢伙說怎有什麼缺點也好,回定後連影連玩差不多花了4個小時,現在還放在床頭.想加強哥布拉的剛強魅力,下面的相片改變了一點打燈的方式,希望帶點寺澤老師的風格,出來的效果自己就極之喜歡了,希望大家都喜歡.
下面一張是當中最喜歡的,亦差不多可以說是影了這麼久玩具相片中最滿意的一張.
"宇宙的海盜"就是"男人的浪漫"夢幻的海盜二人組!!
今年的最喜歡玩具難選擇了,單是他們已經佔了兩位...
沒有可換的表情,沒有細膩的雕刻,沒有可動的眼珠,沒有他的招牌麥林左輪,沒有保持了MEDICOM的一貫百無特色,好少有一件玩具我要再三考慮買不買的,而且18,690YEN的價錢真的不能說便宜,但買玩具有時就是這樣,客觀的條件再好也可能買不下手,而條件有時盡管是不理想但遇上了合心水的還是乖乖的帶了回家.
影哥布拉的玩具沒有女性就未免太單調了,家中又沒有合襯的公仔,唯有在網上合成一些吧.
下一篇又是採購清單...太恐怖了!!
:71: :71: :71:
熱血 POST !!! 哥布拉係集合左好多男人嘅"夢想" :52:
不論係身材, 體力, 腦筋, 挑花, ....... 重要係 "唔靚仔" :34:
:handshake: 超經典呢
:shiny:
揾翻D書出來睇.其實係吾同樣.我估係宜家ova,將來卡通樣.推一推先
樓主d相好毒...:53: :time: :no:
搞到我都好想入返隻,可惜無銀紙...:die: :sad: :cool:
哥布拉d產品咁少:(
哩隻整得算幾好:he:
樓主影得好靚,由其係電腦合成相,有創意。:71:
SEXY Gisele....:46:

我同你相反,我買野幾理智, 個角色幾鍾意都好, 覺得唔值就唔會買. 隻Cobra插到6魚我先會考慮.

Medicom幾年來一直冇進步, 人地係幾年間已經發展到包膠肌肉body, 可動眼珠, 玻璃眼珠, 發光led眼, 真人頭雕....
佢仍然可以"我行我素"甘原地踏步, 我真係服左佢:80:
我都好鍾意Cobra, 我亦間唔中買1隻半隻12"
係mk到睇到呢隻Cobra, 老實講真係好心動, 想即刻拎wallet出呢
但係...會唔會太貴呀...好似咩都無咁, 簡單得o黎又無配件...(事實上Cobra又真係咁嫁喎...)
相比之下, HT的12"同樣價錢但係detail好多, 好似抵d...(雖然唔同角色)
所以...我最後入o左HT o既P仔

Cobra...我真係鍾意你嫁......8舊, 8舊我帶你返屋企同P仔玩~~
如果D圖可以再大D就更好喇..............:handshake:
:71: :71: :71:
:$ 好似隻古迦咁!越簡單越有味道
大大的相十分毒!! :71:
你的最愛亦是我的最愛 (張相)
看罷真有入手的衝動!!

在玩具店看過實物後,覺得這是一件令人動心的玩具.
不論相貌、身型都忠於原著,充份把我們熟識的哥布拉實體化.
:71: :71:
惟一美中不足是頸的顏色與頭不同....可能是我太挑了...(有怪寞怪)
(其實很多 12" 都有同樣問題....能有改善就好了...)
車佬K:
確實唔靚仔係佢成為經典的主要因素之一.
仲要係由好靚仔整容整到唔靚仔.

狂四郎,3fire:
THX!

7星俠:
樣真係有D勉強,後生左D.
不過神態還可以的.

DVD迷:
錢就唔好講了,我都重傷中.

cybster:
哥布拉係產品比較少,呢隻算是水準以上.

jedi07,whkvictor:
合成的很簡單,下面條LINK你都可以試下:
http://www.photofunia.com/

fallout8:
我買玩具講感覺的,哈哈哈.
買呢件玩具有個咁的插曲.
在外面我看著BATMAN VER2.0之後同老婆講呢隻正!
佢話:你想買?不過又唔似又肥他,唔好啦.
之後入到超人又望住隻哥布拉講,呢隻太靚仔了唔多似.
佢話:其實都OK,你想買就買啦.
我當然相信佢的非專業眼光,買左哥布拉.
對於我自己來說HT的出品兩年來都係同一句評語,形似神不似.至今我只是訂過一隻JOKER,因為是難得的形神皆似的.
包膠BODY我是最抗拒的...因為太多問題了.

NAVIgator:hi
我想我都明白你的感受,HT的確是較吸引,不過至今HT能要我打開銀包就只得一隻JOKER...原因可以看上面.

MAX:
可惜放大相的ACCOUNT已經爆了...

大舊金:
有時仲越簡單越難造.

fktuen:
我就主要覺得個樣比較後生左D.
頸同頭唔夾色係真的有點難解決的,除非兩邊都噴色.
因為兩種原料及處理上的分別表面密度會有不同,如果唔噴油怎樣調也會有少許的差異.