Toysdaily 玩具日報

永遠唔會完既漫畫...

原帖由 side3net 於 28-7-2009 10:57 AM 發表

龍虎門一開五..又加上本本書都要落自己名話自己有份.
實情佢本本書都無份做. 我對呢D行為係好反感下.

咁蒙面超人 輯輯都會出 石森個名  ~     你又反唔反感?
原帖由 joveinhk 於 28-7-2009 09:22 PM 發表

咁蒙面超人 輯輯都會出 石森個名  ~     你又反唔反感?

我諗你有小小唔係好明...

石森出名係-----原作..果個LOGO係佢既.
黃玉郎出親名, 唔係總監, 就係監製, 自己N年前寫既事,
主筆鉤頭駁身人設都已經無佢份, 都仍然係--黃玉郎作品...
如果佢都可以係封面上邊出名.
我覺得袁家寶果班真係做左本書九成既人, 更加要係封面上邊印名囉.

我諗你要攪清楚, "原作"同"作品". 係中文字面上邊既分別.

原帖由 side3net 於 28-7-2009 11:18 PM 發表

我諗你有小小唔係好明...

石森出名係-----原作..果個LOGO係佢既.
黃玉郎出親名, 唔係總監, 就係監製, 自己N年前寫既事,
主筆鉤頭駁身人設都已經無佢份, 都仍然係--黃玉郎作品...
如果佢都可以係封面上邊出 ...

:! 這是商業決定, 亦係市場因素, 唔登黃生牌頭, 買唔到咁多書...
其实大部分港漫都似美漫咁5完
例如小弟体开既《火红年代黑骨棠》同埋《火武耀扬》
都已经去到几百回了。。。
:73:  
第一神拳
原帖由 香港人 於 28-7-2009 11:44 PM 發表

:! 這是商業決定, 亦係市場因素, 唔登黃生牌頭, 買唔到咁多書...

係架咩?
好似登左亞玉帝牌頭既街頭霸王, 15期就摺左...
我覺得家下讀者好聰明既,
唔會再睇"黃玉郎"三字就一定係信心保證.
係唔好係睇, 幾期見真章啦.

其實, 你登埋名做出品人無問題.
不過, 真係請比D機會其他人
做晒成本書既人, 而封面居然無名.
實在好慘.
原帖由 tommy@SIC之魂 於 29-7-2009 12:23 AM 發表
其实大部分港漫都似美漫咁5完
例如小弟体开既《火红年代黑骨棠》同埋《火武耀扬》
都已经去到几百回了。。。

古惑仔打交出到"神兵利器"既書你都有買..!!!
一個字--------------- 勁...

香港D古惑仔大部份槍都無支, 都係揸把國產生锈二尺四乍, 陰功.
仲要十幾人通常先分得兩把....
某程度應該係版權問題...

就好似被翻拍不下數十次的《射鵰英雄傳》、《神雕俠侶》... 每集出OP/ED果陣都有寫明「原著:金庸」...

所以就算當年《龍虎門》在黃生服刑的時候繼續出版... 但書面都有寫著「原著:黃玉郎」... 雖然黃生一筆都沒有畫過...

Kamen Rider 一樣... 由於「kamen Rider」這個「品牌」是石森章太郎先生的... 所以雖然所有平成系列都不是他的但製作公司都會登出他是原著的... 同樣... 打著《機動戰士Gundam》這品牌的所有作品都會寫著原著是富野由悠季的...

唔知有無九唔答八... 呵呵呵...

小櫻上
原帖由 side3net 於 29-7-2009 10:36 AM 發表

係架咩?
好似登左亞玉帝牌頭既街頭霸王, 15期就摺左...
我覺得家下讀者好聰明既,
唔會再睇"黃玉郎"三字就一定係信心保證.
係唔好係睇, 幾期見真章啦.

其實, 你登埋名做出品人無問題.
不過, 真係請比D機 ...

:67: 街霸, 黃生只係出品人, 並唔係寫係黃玉郎作品...
:38: 同埋市場因素係一樣野, 到最後本書題材, 市場需求又係另一樣野...
原帖由 香港人 於 29-7-2009 01:24 PM 發表

:67: 街霸, 黃生只係出品人, 並唔係寫係黃玉郎作品...
:38: 同埋市場因素係一樣野, 到最後本書題材, 市場需求又係另一樣野...

我米就係講緊呢樣野囉。。
本本書都要加佢個名, 真係有少少過份.
咁德間書店出既書, 本本書封面米要雞鬼那咁大個字打住--德間康快個名?
係人都知玉皇朝係佢檔野啦, 唔駛咁HARDSELL姐

玩左幾十年, 到頭來, 米又係變返龍虎門一開五, 如來神掌同醉拳, 唉.....唉..唉...
其實, 成日都用市場需求做籍口.
香港真係做唔到其他題材咩? 我覺得未必囉.
你睇下, 香港日本漫畫一樣好賣得, 買日本漫畫既米一樣係香港人.
而係, 你根本無人去研究點解人WORK你唔WORK既問題
你根本寫唔出較為有深度既故仔, 咁一同日本比較, 你一定失敗架.
但係, 就次次都賴係市場問題.....
結果, 幾廿年後, 又係一式, 二式, 三式., 起手式, 你識我唔識.
5成, 7成, 9成, 18成功力, 週天, 重天咁既野.
原帖由 小櫻 於 29-7-2009 10:51 AM 發表

就好似被翻拍不下數十次的《射鵰英雄傳》、《神雕俠侶》... 每集出OP/ED果陣都有寫明「原著:金庸」...

所以就算當年《龍虎門》在黃生服刑的時候繼續出版... 但書面都有寫著「原著: ...

唔駛講到佢坐監果時,
佢好早都已經無畫啦.
龍虎門好早已經係張萬有一個人負責晒.
果時本書仲係打住黃玉郎三個大字.
係賣左盤開始, 先變成左黃玉郎原著, 張萬有主編.
原帖由 side3net 於 29-7-2009 01:42 PM 發表

咁德間書店出既書, 本本書封面米要雞鬼那咁大個字打住--德間康快個名?

玩左幾十年, 到頭來,  ...

:52: 你話hard sell都無計, 的確加左佢個大名係賣書保證, 不過而家除左黃生個名, 仲有鄺志德個名...
:45: 但玉皇朝並唔係黃玉郎檔野喇己經, 佢只係股東之一...
原帖由 side3net 於 29-7-2009 01:42 PM 發表

玩左幾十年, 到頭來,  ...

大家輕輕鬆鬆吹下啦:71:

正如英皇電影,字幕果part一樣有揚受成,咁又可以代表d咩呢?
如果要講一本漫畫製作,投資,劇本,構圖,實線,背景,風位,字粒等仲有成堆人...........
馬榮成本天下都大把人畫啦,咪又只係出馬榮成個名.
黃玉郎有冇份呢?
投資係佢,故事大鋼可能佢又有份.......仲有其它.......

咁不如問下老兄你丫,你覺得香港有冇邊個漫畫家係好丫:)
原帖由 路人丙 於 29-7-2009 02:15 PM 發表

大家輕輕鬆鬆吹下啦:71:

正如英皇電影,字幕果part一樣有揚受成,咁又可以代表d咩呢?
如果要講一本漫畫製作,投資,劇本,構圖,實線,背景,風位,字粒等仲有成堆人...........
馬榮成本天下都大把人畫啦,咪又只係出 ...

馬榮成仲有負責起稿既, 兄弟.
公仔點模仿都得, 但係分鏡呢樣野係好個人風格化.
一睇就知究竟份稿係出自邊個手既
龍虎門, 一睇就知好多時份野都係條龍起架啦.

你可能覺得黃玉郎無問題, 又或者問題不大.
不過我睇到既係, 幾廿年啦, 香港漫畫仍然係果幾個人.
但係係米真係得果幾個呢..原來唔係囉..
咁我最反感既係, 口口聲聲成日話咩野動漫巨人, 咩鬼造福業界.
你剩係發掘新人呢一方面都未做到啦....
鄺志德出個名又係攪野架, 係人都知佢根本係做行政既.
以集英社既架構黎講, 佢可以話等同總篇, 即係責任編輯既亞頭.
你幾時見集英社出既漫畫, 會打埋佢地總編個名係個封面處.
不過, 講返, 黃玉郎都算唔係太差.
起碼本書後邊會印晒所有工作人員既名.
你睇天下, 邊個有份做本書你都未知...

xxx xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

我好似講過呢樣野...
目前最欣賞既本地漫畫家, 係鄭健和同鄧志輝
鄧志輝只負責繪畫, 即行內所謂鉤頭, 黑稿, 加上為人低調, 所以無咩好講.
但負責起稿分鏡既和仔就好多野好值得欣賞.

理由一, 佢係用得最少旁白既. 漫畫始終係以畫面表達
你睇日本漫畫係好少旁白既, 太多旁白好易變成輕小說.
有睇"爆漫"既讀者會更加明白呢樣野既重要性
要用旁白講大一輪野去形容你個構圖同畫面, 其實某程度上亦表示左, 你用畫面講故仔既功力有限囉..

理由二, 和仔係真正脫離左果d咩招物招, 十九幾重天既打鬥方式.
起碼你係感受到殺道既戰鬥真係拳來拳往, 而唔係飛天氣功鐳射死光V雲雲..
(唔會無啦啦鬼殺咁叫個招名出黎, 但係畫面上都仍然係一個普通到唔普通既--直拳)
而且故事亦比較新派, 雖然仲係打鬥, 但係其實已經進步左好多.
至於劉雲果d我就唔講啦, 因為佢實在一年出唔到一本單行本.

原帖由 小櫻 於 29-7-2009 10:51 AM 發表

所以就算當年《龍虎門》在黃生服刑的時候繼續出版... 但書面都有寫著「原著: ...

就係呢個道理   係版權問題

既然個原本概念  裡面既主要人物 都係 該人原創
咁出:原著:   有咩問題!?:?     

你應該係勞氣 點解 有分出力既每一個人
都唔好似電影D片尾咁show晒出黎係封面  

一個人對業界有無貢獻唔係淨係話有無致力於整個文化發展
單係佢出一本書都比到唔少人賺到錢  佢公司 ..印刷業.. 運輸業.. 報販 ..

你可以話佢做得未夠好  
但係唔好抹殺晒人做既野既效果