Toysdaily 玩具日報

[玩具分享]超力Robot(P1),仿超攻速玩具(P4)

依~個設計咁似無記之前播果套機甲露寶ge !?
香港好似無播過呢套卡通bor
希望會出合金魂la :)
細細個都有1&2款, 三就唔like無買...好懷念呀~:$
原帖由 sk9091 於 22-7-2009 13:16 發表
依~個設計咁似無記之前播果套機甲露寶ge !?

我諗閣下是講緊那套, 橙色甲蟲機械人特攝片集, 應該是「機甲小寶」,即重甲戰隊的第三輯。

「機甲露寶」, 是天威勇士的第三輯, 所以有些機械人的設計, 有點像第一輯。
超力機械, 當年只買過幾盒Q版回力車模型, 它的貨品在當時相當罕見。

舊版的玩具, 實在無興趣, 只期待Bandai日後會推出新版。
原帖由 大姐姐 於 22-7-2009 14:50 發表

我諗閣下是講緊那套, 橙色甲蟲機械人特攝片集, 應該是「機甲小寶」,即重甲戰隊的第三輯。

「機甲露寶」, 是天威勇士的第三輯, 所以有些機械人的設計, 有點像第一輯。

對呀,設計的確很相像,也是Q版變真人比例,也是倒轉身手變腳.
但是,超力ROBOT香港真係有播過嗎?只對模型有印像,卡通不太記得.
原帖由 K66 於 22-7-2009 14:55 發表

對呀,設計的確很相像,也是Q版變真人比例,也是倒轉身手變腳.
但是,超力ROBOT香港真係有播過嗎?只對模型有印像,卡通不太記得.

無錯, 本港的電視台, 沒有播映過超力Robot。
Thx 4 sharing~!:73:
有少少印象~

呢三款模型當年來貨已經好少,仲好似冇再版過。

在香港模型舖貨架上只係曇花一現,珍貴… :handshake:
我有中間紅色果隻,響保良局果頭間環球買,都成二十幾年囉...............
我只有呢套既扭蛋...:56:
:71: 多謝分享, 但係我完全唔識:34:
超力口木? 超攻速Galvion? 乜解究上世紀80年代啲野出返晒嚟?!:47:
勁:71:
:71: 最開心見到大家對玩具認真的討論及研究,謝謝!!

Yes...我都唔記得點樣識呢套野,只記得書睇過~~TV應該冇播過

To Vince....D武器電鍍好易脫落....唔捨得插上手上。