Toysdaily 玩具日報

查看: 66980|回復: 57

[玩具分享]超力Robot(P1),仿超攻速玩具(P4)

搬了倉後影玩具都方面D.. (至少影相時冇老婆煩住晒XD)
趁假期又分享下一些舊玩具...

今次為大家介紹是1984年的動畫超力robot卡拉特
三個卡拉特機械人是用膨脹超合金制成。平時與人身高相同,但變身成無敵機械人時就能倍大4倍。
根据當時的"全兵器類廢棄處分法案",持有攻擊機械人會受重罰,所以主角們以暗中活動方式進行戰鬥。

背景係得咁多,不如介紹下剛摷出黎的超力robot玩具~~
有合金一set及扭蛋~

扭蛋不可變形,只得夏恩普卡拉特,及3個小機人的模型~

到逐隻機械人合金介紹啦~~
夏恩普係3隻之中最重的一隻,亦係最多街貨的一隻...,變形時收埋個頭,手變腳、腳變手,幾得意。

粉紅橙色的帕迪克小機械人時好Q..玩具只得腳關節是合金,吹脹~~都好,玩時唔驚整花D玩具。變形是仲簡單,縮起個頭,反轉,手變腳、腳變手,攪掂!

3個機械人中最罕有當然是這個加米克,但亦是最少合金,得肚位的少少...好得意變形後成隻差不多變了色,因變形時是後面的背包反過來成小機械人的身体。

來大合照先~~

不是我的年代的東西
classic:he:
I remember them,esp. the first one with the "G" on his chest, but not remember clearly about the full cartoon series...
lo c 你唔影埋佢地 d 武器 ?:80:
我都好想儲佢d產品,但係香港好難找佢的產品
Kinda bring back memories... anyways thanks for sharing. Always nice to see these rare toys.
I missed them! :79:
幾得意WOR~...:D

不過我個年代唔係佢:ar:
我有玩過佢主角機,不過好似係模型之類~~~:78:

其實好覺得呢隻好得意,希望一些唔係大熱o既玩具,好似呢套或超攻速之類都可以番出合金啦~~~:)
唔錯..多謝老師推介:64:
原帖由 黑色三連敗 於 22-7-2009 12:38 PM 發表
我有玩過佢主角機,不過好似係模型之類~~~:78:

其實好覺得呢隻好得意,希望一些唔係大熱o既玩具,好似呢套或超攻速之類都可以番出合金啦~~~:)

for 大家 information ... 三連敗兄 ... 講既 超攻速 係 d 套

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-51557-1-12.html (圖片係 from williamhychan兄 的)

不過老老實實 ... d 2套 作品 都真係有點 難道 反出合金 ... :67:
原帖由 Vince 於 22-7-2009 12:57 PM 發表

for 大家 information ... 三連敗兄 ... 講既 超攻速 係 d 套

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-51557-1-12.html (圖片係 from williamhyc ...

Vince兄真厲害,真係講邊套動畫都識.呢隻係好耐之前係超市買過佢d模型玩,唔錯架~~~希望有廠出啦~~~:79:
原來係叫超力robot~!!
我好細個果陣睇過報攤賣o既卡通書仔~
好想得到佢地o既product~
可惜一直都未見過實物, 死左條心架喇~
宜家又重燃返慾望~呵呵~
依~個設計咁似無記之前播果套機甲露寶ge !?