Toysdaily 玩具日報

[玩具分享] Takara Robotman系列(P2變形金剛歷史討論)

原帖由 jimmy 於 19-7-2009 04:25 AM 發表
老師:71:
今次借黎玩下:34:

Jimmy................ Is it my first time to see your reply................ :50: :50: :50:
原帖由 大姐姐 於 19-7-2009 07:43 PM 發表 唔好咁講, 剛三張的大大,對Robotman無印象是正常的。因為當年MEGO(美高)在本港推出美版微星系列玩具是約1977-78年。  當年的電視廣告:「百變金剛,惡人見到就心慌慌,無敵機械人, 想變果樣, 就變果樣,打到o的壞 ...

:)小弟拜服....謝謝大姐姐的講解
我都無印象~~~可能細個個時無咩玩具玩,剩係識得電視播個d
lo c ... 你要既 Micoman Robotman 既 CM ar ... 找得好辛苦 ga ... :79:
http://www.youtube.com/watch?v=hmluvXqzMY0
http://www.youtube.com/watch?v=XDD3SkOrfEE
原帖由 323 於 19-7-2009 04:43 AM 發表
:handshake: 經典呀............

x2~~~:handshake:
值得一看再看的 post.:71:
原帖由 garykctse 於 19-7-2009 08:30 PM 發表
「OT 少少: 另外小弟當年都好迷同樣係「癱夾爛」嘅 Diaclone (ダイクロン)系列模型 ...

其實我都好想知多d Diaclone與微星及變形金剛既關係, 有無大大可以講解下呢? :shy:
:44: 第一次見識神物~~唔知有無30年歷史?
原帖由 玩具Joe 於 21-7-2009 11:58 PM 發表

其實我都好想知多d Diaclone與微星及變形金剛既關係, 有無大大可以講解下呢? :shy:

想當年.........柯柏文只係咖喱啡一名
http://www.youtube.com/watch?v=_590CkmWJ7I&feature=related

原帖由 玩具Joe 於 21-7-2009 11:58 PM 發表

小弟試試答...

1970年,Takara公司從美國孩之寶(Hasbro)買下了孩之寶當家產品CombatJoe人形的使用權。由於當時日本的孩子們不喜歡軍人士兵一類的玩具,Takara公司把CombatJoe改頭換面變成了「變身改造人」(HenshinCyborg)系列。在1974年,Takara公司原本打算推出一個微縮版的「變身改造人」,但最終把名字定為「微星小超人」(Microman)。「微星小超人」是一批透明身體,鍍銀腦袋,高約10厘米的可動小人形。之後再以縮細人形,推出一系列的變形玩具,名字定為 Diaclone...由於這兩個系列太受歡迎,以致歐美亦推出多款歐美版。1984年開始,Takara公司和美國孩之寶合作,把Diaclone及部份Microman出過的變形機械人改頭換面,串成動畫故事,而成變形金剛G1系列。本系列作品在玩家之間習慣取「TransFormers」而簡稱為「TF」。

To DoDoDog兄: 有30多年歷史啦~

回覆 1# 的文章

太感動了~:$

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E8%AE%8A%E5%BD%A2%E9%87%91%E5%89%9B&variant=zh-hk
Me also 三張 as well, still 無印像:56:
原帖由 AWAN 於 22-7-2009 12:13 AM 發表

想當年.........柯柏文只係咖喱啡一名
http://www.youtube.com/watch?v=_590CkmWJ7I&feature=related

:34::34::34:

豈能錯過:43:

其實...有Diaclone個陣我都未出世:79:

不過,呢個年代既玩具真係好好玩:71:

原帖由 lowbcousin 於 22-7-2009 01:52 PM 發表

:34::34::34:

豈能錯過:43:

其實...有Diaclone個陣我都未出世:79:

不過,呢個年代既玩具真係好 ...

:71: 好新好靚!!正!!小弟只有Diaclone版馬格斯..