Toysdaily 玩具日報

查看: 41714|回復: 33

[玩具分享] Takara Robotman系列(P2變形金剛歷史討論)

最喜歡細過時的玩具,出得好有誠意。記得細過玩過一架玩具車,可爬上鐵閘來行,十分有誠意。可惜現今的玩具,只講求貴、華麗,可玩成份真較以前的少。

《微星小超人》(MICROMAN)於1974年出現,人形設定透明身體和鍍銀的頭腦,以漫畫故事形式推出,故事約說在一個名 MICRO EARTH 的星球上,住了一群微型人類,但後來MICRO EARTH 不幸地被彗星擊,微型人只好移民來到地球,但地球已被嚴重染,結果僥倖落在潔海洋的微型人變成正義的小超人而墮入染物的則變成可以巨大化的怪物 ACROYEAR。而 ROBOTMAN 就是microman的機械人
今日大家介紹一下Takara 70年代所出的robotman系列。這個系列勝在多野玩,可變形、可電動行走,又可與當時其他玩具結合,當時很受歡迎,又好玩又得意。

相信大家都記得2001年的死貨復刻版robotman,但在70年代時這隻玩具很受歡迎。復刻版的頭較原先的少,某些模是從新彫過。機械人胸口可放microman人仔,而入電蕊可行走,又可變戰車形態,當然戰車亦可行走。配合其他玩具可結合成不同戰車,十分好玩。

其後takararobotman改良,還有其他可發射的配件,而成robotman2。當然robotman2亦可電動行走及變形,而且市面都唔多可找到。

之後再出最終形態god fighter。頭、手都有改良,全身勁多配件,都幾型仔,尤其變成戰車形態,係幾正,筆者看喜歡這個系列,有時拿來玩都玩很久。

Takara還有一款類似robotman系列的玩具,亦可變形及電動行走,就是罕有的陰陽電磁俠玩具,有時間再會大家介紹...

大大真係勁!!!支持:D :handshake: :71:
嘩~~ classic呀!!!:71:

的確~ 以前d玩具可玩性真係大好多~
我覺得係因為以前d玩具多數係target小朋友
而而家d玩具就係target我地呢d大人玩家
相信多數大人都比較著重玩具既外形多過可玩性
而外形同可玩性好多時都好難並存
所以而家d玩具先無乜可玩性啦~~

不過其實而家d兒童向既玩具d可玩性都幾高丫應該~
只係唔o岩我地呢d大人玩, 所以我地先無留意o者~
陰陽果set好似勁難搵!!
第3隻有冇變形圖?
:56:  我輸了....
無印像....我都三張了....竟然唔知!!
:help:
老師:71:
今次借黎玩下:34:
I'm not familar with this series, but thanks for the detailed introduction. Always love to see these old toys! :handshake:
:handshake: 經典呀............
有印象!!!!!!!!!!!:71: :71:
To Dick: 由於全新,爭扎緊開唔開...

睇反應似乎唔多大佬識佢地:35:
:71:  老師出手, 確有一手
:71:  robotman ( microman ) 係列, 可以講係 Takara 男仔玩具系列之中嘅 "殿堂級" ...
淨係睇佢嘅 Logo 30年 不變就知啦
原帖由 fktuen 於 19-7-2009 02:42 發表
:56:  我輸了....
無印像....我都三張了....竟然唔知!!
:help:

唔好咁講, 剛三張的大大,對Robotman無印象是正常的。

因為當年MEGO(美高)在本港推出美版微星系列玩具是約1977-78年。  當年的電視廣告:「百變金剛,惡人見到就心慌慌,無敵機械人, 想變果樣, 就變果樣,打到o的壞人.........

第一代的Robotman ,被譯作為「百變金剛」。
「百變金剛」! 第一代 Robotman 小弟印象番哂黎啦 :66:

反而之後果 d 好似冇乜記憶 :26:

OT 少少: 另外小弟當年都好迷同樣係「癱夾爛」嘅 Diaclone (ダイクロン)系列模型, 果 d 裝甲服好有
裝甲騎兵 feel, 另外又有變型同埋大合體嘅, 聽講好似同老變有 d 關係 :66:
:50: :50: