Toysdaily 玩具日報

查看: 25742|回復: 19

超合金魂 龍卷小評

好多人話龍卷ok, 但我反而覺得佢高不成低不就...

身肥, 腳短兼頭細...

為左變型, 太大欺生!

人型於我完全唔合格!

一泊埋大贊卡, 外型輸哂!

可動性嗎....不過不失! 合金魂級基本可動性!

腳可向後移動, 但, 又如何?

幸好, detail 都ok!

本人真係對完全變型真係無乜好感, 每次所謂"完全變型"都一定欺生我最愛既可動性! 就算半變型, 玩拆件如他, 亦不見得好!

"完全變型"既效果!

換件後可觀/可動性大大上昇!

佢件"坡"用喺大贊卡身上, 真係型到爆!

起初都擔心唔夠力...

但, 笨大呢part做得唔錯! 例如: 腳板有扣位作穩定!

件"披"都有穩定裝置!

連坐位亦如是!

"彈起"都唔怕!

咁多parts多左出嚟, 好彩有個坐!

全set!

好定唔好, 各人有各人定義, 為乜要開火? 要complain都send mail complain bandai啦!
大大既分享好正:71:
佢既"完全變形"真係有d雞肋feel
好似話之後 笨大都會出機戰 0既 超合金魂
到時下一隻 機體希望會更好囉:shy:
大大d 圖都影得好靚啦:$
其實已經出得好正

平返小小就好喇 :35:
原帖由 分手勿語仔 於 29-6-2009 02:00 PM 發表

係咪原創果d先?萬能俠呀果d都係機戰果喎
如果係原創既srx有機啦
原帖由 hathaway 於 29-6-2009 01:48 PM 發表
....要complain都send mail complain bandai啦!

咁讚都要 send 返封 email 俾 bandai 喎。
原帖由 分手勿語仔 於 29-6-2009 14:00 發表

真的嗎?:handshake:

我想要風之魔裝機神 cybaster呀~~~:help:
继深受大众喜爱的六神和天威后,又一堕马合金魂~~~:80:
其實龍卷除左太膠外, 我都無咩ban kla
但變形果時好驚會整爛佢:79:
原帖由 hathaway 於 29-6-2009 01:48 PM 發表
好定唔好, 各人有各人定義, 為乜要開火? 要complain都send mail complain bandai啦!

呢句真。
依家個完全變形甘雞肋, 我寧願笨大唔做變形淨做隻馬算數了:67:
只有我覺得龍卷的完全變型係GOOD嗎?
要將呢隻龍卷做到盡可能完全可變, 呢個唔係先係呢盒GX-46最大的賣點/技術嗎?
(機體比例就冇計的. 不過我覺得佢都只係衰在下半身巨大化only)

睇了好多版友的貼圖, 個個都係擺同一個騎馬動作
(其實game中根本冇出現過呢個動作, 只係好多年前一隻fix pose首辦先係呢個動作)
咁....點解唔買壽屋版? 計埋油錢都仲平過合金魂, 又大隻過合金魂
模型大贊卡可動性又好過合金魂...
當日幫朋友砌的, 隻馬的確係冇跟game設定的比例
但擺出黎的確係好威吧~

還有, 所謂的"合金魂級基本可動"?
.............
(看一看家中的超獸機神, 天威, 六神) (連GX-46, 只有這4隻合金魂)
隻隻都冇乜大可動性可言...:ice:
合金魂series中, 有做到可變型/合體
但又同時可以照顧到可動性的款式
應只有大武士, gunbuster吧 (還有將來的GX-45R)

其實以笨大的技術, 可唔可以再出得好d?
話唔得都冇人信啦
但呢個世界, 就係一分錢一分貨
唔係話笨大有幾多料都要show哂出來
整到可以與S.H.E.匹敵的水平, 但收成十萬yen一隻
賣得唔好, 最後咪又係搵自己笨:cool:

最後不得不說
原PO的相好正! 我都想學下:die:

:71: nice photo
:71:
其實要完全變型都外形兩者兼顧都好難o既,