Toysdaily 玩具日報

查看: 4940|回復: 34

[新品消息] POSE+ METAL 新系列 HEAT

POSE+ METAL HEAT系列 三一萬能俠

METAL HEAT系列 三一萬能俠一號 (世界最後之日ver.)
售價:27,500 yen (含稅) / HKD 1,180
發售日:2024年9月
材質:ダイキャスト・ABS・POM・PVC
全高約210㎜

【商品内容】
三一萬能俠1號 本體x1、三一斗篷(大)、三一斗篷、三一戰斧x2、三一戰斧部件x2、三一機關鎗x2、腹部交換用部件、肩部交換用部件、交換用左右手(張開)、交換用左右手(持武)、交換用左右手(三一機關鎗用)、三一死光特效部件 各種、三一死光特效連接部x8、三一死光PET特效部件、防滑墊、地台

甚麼是「HEAT」?
METAL HEAT系列的可能性
・Hybrid | 動畫造形x專用配件
考究原作設定、建構回憶中的動畫造形,並以獨有配件增潤故事性,力求重塑機械人偶在鏡頭下的最大魅力!
・Extended Action | 可動增幅
針對角色特徵的可動設計,於造形/可動性/把玩度之間尋求最大平衡!
・Team up | 全員集結
歹角配角,皆是主角!積極檢討劇中活躍機體商品化的可行性,一同成為系列控吧!

https://youtu.be/izaikUjtB7U

Hybrid | 動畫造形x專用配件 -- 設定篇
・機體全高約210mm,把玩、收藏及展示兼顧。
・慎重考量每個零件細節分割,務求傳承原作最大魅力!
・參照原設手稿斧柄形狀、子彈排莢細節等,以商品呈現動畫設定!
・提供豐富附屬手形及效果配件!

Hybrid | 動畫造形x專用配件 -- 斗篷篇
・一併附屬基本及巨大Getter Wing斗篷(直徑45cm!!) 共兩種!
・組裝三一死光 (Getter Beam) 效果及專用地台組件,重現流龍馬劇中獨有的三一死光散射場面 (Spiral Getter Beam)!
・布製斗篷內嵌銅線,輕鬆設定躍動姿勢,更可手持作武器使用,活現動畫場面!

Extended Action | 可動增幅 從頭到腳,渾身可動巧思!
・全身共12組跳齒關節,提供爽快到位的穩固手感!
・以延伸關節設計腿骨,釋放踢腿最大角度之餘兼顧股部無縫造形!
・胸及腰部多段式關節結構,自然擺出單膝跪地姿勢!
・頸關節以六組可動軸構成,解鎖劇中逼力動作!
・三重可動肩部關節,雙手持斧霸氣重現!

Team up | 全員集結!「熱血奔流、不屈不撓面對所有!」
致敬殿堂級機械人三一萬能俠50周年,超級系動畫作品《真三一萬能俠 世界最後之日》當中九大主角機體將於全新「METAL HEAT系列」悉數登場!首當其衝必然是主角流龍馬之愛機——三一萬能俠一號!
全趴集結,三一二號及三號同時銳意開發中!
三一小隊與早乙女博士的激戰即將展開!

沉寂了幾天,
玩具日報網站 終於可以連結上了。
呢隻睇下會唔會按時出先啦,一定唔會定,出左先算啦!
我見唔係好貴訂咗呀,但明明話唔再訂佢啲嘢……
Hawk 發表於 2-5-2024 09:40 AM
我見唔係好貴訂咗呀,但明明話唔再訂佢啲嘢……

今次無訂,睇吓點先。玩具的確唔貴,但香港從來最貴嘅係空間。

佢Sell team up,20幾cm一隻,輕則3隻,重則9隻....我會FOCUS 真三一系列,因為真三一2、3號機一直比較少產品。

不過見新三一佢攪咁耐都仲夠膽死係用3D print 做 promote,真三一應該要2026先有。到時都唔知咩世界。
ToyKnife 發表於 2-5-2024 11:32 AM
今次無訂,睇吓點先。玩具的確唔貴,但香港從來最貴嘅係空間。

佢Sell team up,20幾cm一隻, ...

好樂觀咁當佢1年出到1隻,9隻就出9年……
成個三一系列,2,3號從來都少產品,都值一買既
如果佢可以一年出到2隻,會大大提高收藏哂成套既意慾。
條腰仍然唔夠水桶,明明動畫裏面隻一號機係死肥仔一名
taifat 發表於 2-5-2024 12:16 PM
條腰仍然唔夠水桶,明明動畫裏面隻一號機係死肥仔一名

同埋其實我覺得係個頭大咗d,對比番呢張圖嘅玩具實物同背後嘅設定圖,明顯實物個頭係大d,可能係因為咁而顯得條腰細條咗

依隻順眼過果隻裂甲三一,不過已患三一疲勞症,可以pass。
5月開定9月出貨?

咁有信心?

希望唔好得個up字。
根本呢個係漫畫樣同身形,唔係世最
馬仔 發表於 2-5-2024 05:09 PM
5月開定9月出貨?

咁有信心?

I agree with you. Pose+ and Action Toys are the King of Delays. I appreciate them for giving us good products, but the delay is a major production issue they need to take care of. May pre-order then release it in September? Not that convincible from them.
希望能準時出,期待中
Pose+唔解決出貨慢同代工廠質素,真係晒咗個design