Toysdaily 玩具日報

查看: 3579|回復: 22

[玩具報告] CCToys Cybaster Possession Ver. 小報告

哩隻嘢攪咗我成晚,真係又愛又恨。

先講優點: 外型冇得輸,騎士感濃厚,夠重夠墮手,背翼及膊頭連動部件表現唔錯,發光部件多而清晰,用磁石組裝亦相對容易,另外地台亦配有2段發光模式選擇。

再講缺點: 顏色偏深灰,和劇中不太同,背部兩翼大而重,兩邊膊頭位比較鬆,但膝頭位就[超超超實],直接影響遊玩體驗,就係因為太實令到我連雀模式都放棄變,另外小腿下部連動件亦非常實。 玩具由於背翼太重太大舊,要企得穩最好用番地台,但地台支架連接機體既部件卻非常兒戲,要小心對位平衡。

我再講下把玩心得: 開盒後先了解下個素體,幫佢鬆下骨,研究下啲關節先,特別係膝頭,睇下係咪又係超實。 開始裝甲時,心口前後4條長條件最後至裝,因為經常會阻到你裝其他甲,另外建議先將心口下面既磁石件拎開,裝哂腰甲後至裝番。 jer甲既ball joint又係超實,我要用刀片刮幾下至裝到,兩邊大腰甲其實係分得開的,至於後面兩條長甲駁唔駁雀頭隨意,因為都易甩番開。
變精靈憑依時,膊頭連動位,要係中間部件慢慢拉出嚟都實實地,而小腿後則裝藍色透明果度,下面有個連動位但又係好實,慢慢拉吧。

作為第1隻機戰魔裝機神合金,大隻有着燈有變形,外型亦討好,價錢亦唔算貴,雖然膝關節過實影響把玩,同埋偏深色,但整體仍然算中上作品。 期待廠方下隻好物~
Hawk 發表於 29-10-2023 01:29 AM
哩隻嘢攪咗我成晚,真係又愛又恨。

先講優點: 外型冇得輸,騎士感濃厚,夠重夠墮手,背翼及膊頭連動部件 ...

講起cybaster隻色,記得以前有人講過本身設定唔係天青色嘅,只係當年機能表現唔到原本想要嘅灰銀色,所以喺畫面上先變咗天青色,不過ccs呢隻灰銀色確實係深咗少少,實物都還好d,鏡頭下好易變到好沉咁
本體太重的話, 都無法唔增加下盤關節強度
你影得隻嘢好靚喎!我看過實物, 感覺你影到咁好出奇!
如將佢同近年啲MB擺埋一齊就知咩叫設計,份量同誠意!比起B記嘅hea,千記嘅爛,呢隻根本冇缺點
師兄你次次影d相都好高汁!
其實我覺得佢既 燈效 設計係有 d 走火入魔。冇錯 全身 有發光位係 靚 既,但每一粒燈要一粒電,每玩一次要每一粒燈按一次開關,玩完又要每一粒燈按一次開關。
最大問題,用餅電,咁本就唔預你長開做 display …
所以 d 個所謂 gimmick 只係 聊勝於無 …

But,d 隻 cybaster 我同意係 正 既。只係佢太大盒,15/16 唔知買唔買好。
wwwkcc 發表於 29-10-2023 10:25 AM
如將佢同近年啲MB擺埋一齊就知咩叫設計,份量同誠意!比起B記嘅hea,千記嘅爛,呢隻根本冇缺點 ...

笨大都唔係次次揸流灘既,同期出既雪霸都好正。
缺點係:

1.隻色太深;
2. 前JJ甲超難裝;
3. 後腳指太鬆,令到易向後跌,佢如果整齒輪關節可以解決呢個問題;
4. 成隻野太重,把玩困難。

總體都係正野,買得過,好過入隻問題多MB.
go-go321 發表於 29-10-2023 10:12 AM
本體太重的話, 都無法唔增加下盤關節強度

佢係2個背翼太大舊又重,剩係膝頭硬根本冇用,一樣好易反轉,哩啲機設係要靠1個好地台去應對,偏偏佢個地台支架好屎,冇得調較亦唔實淨……
Vince 發表於 29-10-2023 11:03 AM
其實我覺得佢既 燈效 設計係有 d 走火入魔。冇錯 全身 有發光位係 靚 既,但每一粒燈要一粒電,每玩一次要 ...

版主咁睇啦,逐粒開關你可以鐘意開邊粒咪開邊粒囉,如果1次着哂走電線都有問題,佢而家啲件全部分開,一嚟易啲做二嚟壞咗拎去換都易啲。
如果你有玩機戰我梗係叫你買,經過咁多年先至出1隻魔裝喎? 重要唔差,賣得好我希望佢繼續出其他機戰產品,古蘭修有望呀!
fallout8 發表於 29-10-2023 11:26 AM
笨大都唔係次次揸流灘既,同期出既雪霸都好正。

我諗緊佢隻色如果好似雪霸咁都幾靚~
馬仔 發表於 29-10-2023 12:21 PM
缺點係:

1.隻色太深;

其實佢係得膝頭超實,其他都普普,腳眼關節伸開腳趾後就可動變低,又冇做拉出關節增加貼地性,最失敗係冇一個好既支架放心玩……
好有型,但係空間問題最後都係冇出手…唔知幾時輪到雷鳳~