Toysdaily 玩具日報

查看: 2314|回復: 23

[玩具報告] Metal Composite 死神降臨

第一日就炒到上天,係咪真係咁正先?

Wing Gundam主要玩嘅佢條(羽)毛,死神就多嘢玩好多,爆甲、爆翼、多變武器、強化型態、同埋最唔知點解嘅MA型態,仲要有兩款添。

先講把組裝式鐮刀,有四款(共6支),可以有12款,其實唔止,仲可以將槍頭組件再拆變雙刀頭,跟住仲有三款(共6支)效果組件,嗰條數已經唔識計,有冇人計到?

另一驚喜係爆甲爆翼,呢度嘅機械設計做得好好,呢個真係要攞上手玩先至知道箇中感覺,嘗試用另一個角度拍咗爆翼,希望大家感受到,爆甲方面,絕對將細緻度昇華!唯一缺點就係肩甲同埋胸甲要爆出嚟有啲麻煩。

最後係MA變形,呢個部份好無聊,冇嘢講自己睇

前踢可動呢?睇咗review好似話受前裙甲所限好低,真唔真?

我就係睇左閣下條片, 反睇番日本仔的平面REVIEW, 就覺得可動性好有問題

你就無乜點郁隻野, 惟我看你條片腳板接地性都唔得

呢款係格鬥機, 郁得唔勁係好差的了,

有人說KA版FIX係咁, 咁你都無理由弱過WING ZERO CUSTOM掛? 格鬥機黎個喎, W0C都勉強做到水星魔女跪呀
好喇你跪唔到八字腳都唔得? 八字咋喎? 好難造? 你八字唔到我點扮空中懶CHOK果個POST呀? 即係MG BOXART果個

還有的就是今時今日雙手向前的BUTTERFLY JOINT就咁成份格肋底拉出我認為係不合格的設計了
熱狗OO 發表於 27-7-2023 05:18 PM
我就係睇左閣下條片, 反睇番日本仔的平面REVIEW, 就覺得可動性好有問題

你就無乜點郁隻野, 惟我看你條片腳 ...

昨天玩了一晚,大字、八字腳冇問題,貼地也足夠,其他活動按現時標準屬中上,當然他不是Flame toys那些超級變態可動,你要佢屈腰爆地冇可能,作為GFFMC佢是合格有餘。
bigbigfriend 發表於 27-7-2023 05:45 PM
昨天玩了一晚,大字、八字腳冇問題,貼地也足夠,其他活動按現時標準屬中上,當然他不是Flame toys那些超 ...

或者可以換個方式講,作為GFFMC佢合格有餘,但作為一款貴價而且係2023嘅出品,佢呢個可動就好唔合格
bigbigfriend 發表於 27-7-2023 05:45 PM
昨天玩了一晚,大字、八字腳冇問題,貼地也足夠,其他活動按現時標準屬中上,當然他不是Flame toys那些超 ...

好!我睇多幾條片後先考慮向閣下道歉吧。
hinaoi 發表於 27-7-2023 06:34 PM
或者可以換個方式講,作為GFFMC佢合格有餘,但作為一款貴價而且係2023嘅出品,佢呢個可動就好唔合格 ...

點解同一公司出玩具要分咁多系列,因為每一系列會有他們風格和賣點,GFFMC追求的並不是甚麼超可動,所以着眼這????去評論品質高低並不正確,我只說,呢隻淨係玩對翼都值回票價!
bigbigfriend 發表於 27-7-2023 06:44 PM
點解同一公司出玩具要分咁多系列,因為每一系列會有他們風格和賣點,GFFMC追求的並不是甚麼超可動,所以 ...

咁但係同同系列隻W0咁多同模同設計,可動反而仲低過佢,真係講得通?
唔係要佢幾出息,但至少維持番同系列嘅基本可動都好合理姐
hinaoi 發表於 27-7-2023 06:54 PM
咁但係同同系列隻W0咁多同模同設計,可動反而仲低過佢,真係講得通?
唔係要佢幾出息,但至少維持番同系列 ...

Wing0 我都有,但我唔覺差過佢,當然要挑骨頭有些位置可能有高低,但兩者不會差好遠,可動大家都合格有餘。如果你話可動,好耐之前嘅GTO元祖咪仲高?
我之前也說過,GFFMC所追求的賣點並不是甚麼高可動,而是還原Katoki Hajime所設計的機體,不論線條、用色、細節、拉花都要忠實立體化,所以甚麽關節高低,重點跟本就不是在這????⋯⋯
bigbigfriend 發表於 27-7-2023 07:35 PM
Wing0 我都有,但我唔覺差過佢,當然要挑骨頭有些位置可能有高低,但兩者不會差好遠,可動大家都合格有餘 ...

我想問下佢係咪100%還原足ka叔嘅設計?又或者咁講,呢隻地死喺ka叔嘅設計中係咪本來就係必需要比前裙甲影響前抬腿嘅設定?
hinaoi 發表於 27-7-2023 07:48 PM
我想問下佢係咪100%還原足ka叔嘅設計?又或者咁講,呢隻地死喺ka叔嘅設計中係咪本來就係必需要比前裙甲影 ...

係咪100%還原咁你要問佢先最清楚,又或者咁講,閣下如仲係咁執着於佢嘅可動,只能說GFFMC並不適合你。
我嘗試誇張點去比喻:”我仟幾二仟蚊買隻電磁俠搪膠,點解唔可以變形合體?關節又唔郁得?”
bigbigfriend 發表於 27-7-2023 08:01 PM
係咪100%還原咁你要問佢先最清楚,又或者咁講,閣下如仲係咁執着於佢嘅可動,只能說GFFMC並不適合你。
我 ...

冇,咁見你講話賣點係還原ka叔嘅設計造型細節等等等等嘛
呢隻係搪膠而唔係可動figure黎?如果係可動figure,咁追求最最最基本嘅可動有乜問題?
hinaoi 發表於 27-7-2023 08:12 PM
冇,咁見你講話賣點係還原ka叔嘅設計造型細節等等等等嘛
呢隻係搪膠而唔係可動figure黎?如果係可動figure ...

咁你應為呢隻死神係咪冇最基本可動?佢嘅可動只係達唔到你要求而己。
bigbigfriend 發表於 27-7-2023 08:24 PM
咁你應為呢隻死神係咪冇最基本可動?佢嘅可動只係達唔到你要求而己。

W0可抬腿90度,同設計改模嘅地死抬腿會比前裙甲檔住
但你呢句真係好無敵,只要有缺點,一句只係達唔到你要求而已就當冇數,呢個世界冇標準,再冇任何嘢係有缺點

對了,MG地死嘅抬腿係冇問題嘅

hinaoi 發表於 27-7-2023 08:30 PM
W0可抬腿90度,同設計改模嘅地死抬腿會比前裙甲檔住
但你呢句真係好無敵,只要有缺點,一句只係達唔到你要 ...

咁呢個對我確實唔係咩缺點,你幅相嘅角度對我來說已足夠,因為我清楚GFFMC呢個系列嘅定位係乜嘢,我也很清楚自己買GFFMC想要什麼。
相反,如果我買Flame toys 嘅鐵機巧系列,這樣的可動就不合格了,因為鐵機巧嘅賣點係超可動,我買佢也是為了超可動。