Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] METAL STRUCTURE 解体匠機 RX-93 ν GUNDAM 再販

我覺得, BANDAI難得一模多用, 可能利用咩N十周年紀念版時出一個解體機匠係轉下色既主體加浮遊炮而無地台, 到時已買者應該會集合去BANDAI總部掟汽油彈

君不見METAL BUILD的00及EXIA等都用各種形式番庵了接近十次
kachun1122 發表於 3-9-2023 05:21 PM
有無師兄都係買咗返嚟玩一次之後入返盒放喺屋企幾年封曬塵

真心。解体匠機(Nu and Sazabi)買返嚟如果唔display,不如唔好急,有位先買,或者睇人開箱當買咗。

Bandai啲嘢不停再版,對玩家而言,咁貴買返嚟其實係賺Display段時間個value。如果你話儲,5年10年後你件玩具都唔知有無機會在盒中自動「解体」,都未計Bandai又再版又改良版咁。

其他玩具幾百幾千由佢啦,解体匠機真心要玩要display。
ToyKnife 發表於 4-9-2023 09:26 AM
真心。解体匠機(Nu and Sazabi)買返嚟如果唔display,不如唔好急,有位先買,或者睇人開箱當買咗。

Band ...

睇得通透就慢慢等訂價匯率, 而家D玩具越出越多, 又越來越靚, 不斷買不斷收藏根本就是挑戰空間考驗, 如果連display都做唔到, 真係睇人地當自己擁有就算了.
可能我要求高,我覺得匠機細緻度不足,內構及外表設計也不好,完全不值這個價,只有一個大字,當年見胸像糸列出得好好,還以為匠機會有這個質素,點知實物出來……
「METAL STRUCTURE 解体匠機 RX-93 νガンダム」
2024年1月再販予定

https://twitter.com/t_features/status/1698561548976099459?s=20

mpp025 發表於 4-9-2023 12:37 PM
可能我要求高,我覺得匠機細緻度不足,內構及外表設計也不好,完全不值這個價,只有一個大字,當年見胸像糸 ...

始終解体匠機係成品合金玩具,同組裝模型有分別。這size在設計時要考慮關節強度、製作、運輸等等作出平衡。細緻度和可玩度我覺得可以。再者,說是內構它又不太像KingArts或Bandai DX合金魂那種,解体匠機是表達整備狀態,好像相同但我又很難解釋那分別。擁有的師兄們或會明白。

Anyway,我會覺得原價入到手的話係值嘅。炒價就真係唔值啦。

我講那個胸像是bandai出,而且不是模型,是完成品,近年再版過一次呢  發表於 4-9-2023 08:43 PM
mpp025 發表於 4-9-2023 12:37 PM
可能我要求高,我覺得匠機細緻度不足,內構及外表設計也不好,完全不值這個價,只有一個大字,當年見胸像糸 ...

咁C兄你要求真係好高,匠機new細緻度已經係量產注塑產品之中好高嘅完成度啦,部分設計審美的確麻麻,但只能夠講佢唔值依家個市價,但肯定對得起佢個日円定價
ToyKnife 發表於 4-9-2023 02:33 PM
始終解体匠機係成品合金玩具,同組裝模型有分別。這size在設計時要考慮關節強度、製作、運輸等等作出平衡 ...

原定價肯定值,冇上色robot魂都拿埋萬萬聲円價,呢隻咁大隻先十萬円,係代理當炒樓咁托價出貨閹玩家,先今時今日搞到咁癲嘅市況
ToyKnife 發表於 4-9-2023 02:33 PM
始終解体匠機係成品合金玩具,同組裝模型有分別。這size在設計時要考慮關節強度、製作、運輸等等作出平衡 ...

師兄我找到了,我比較喜歡這個Formania-EX系列,開頭還以為匠機會以這個規格的精緻度為根基來設計製作,最後可惜完全不是這樣

https://tamashiiweb.com/item_brand/formania_ex/
mpp025 發表於 4-9-2023 08:52 PM
師兄我找到了,我比較喜歡這個Formania-EX系列,開頭還以為匠機會以這個規格的精緻度為根基來設計製作,最 ...

對,我完全知道你說的是Formania-EX。

而我意思是只有自組模型才可能更便宜。要生產 解体匠機 的SIZE、合金量、情報量、Gimmicks等等,官方價格是值的。
我有解體Nu,玩過後我覺得可以再做精密一點,要去到之後的鴨比就合格。
官方發售日
2024年01月26日 再販
某店開左定$4條狗,有愛就沖。
馬仔 發表於 8-1-2024 11:34 AM
某店開左定$4條狗,有愛就沖。

又無話重出浮遊炮? 及之前魂展有SHOW主體連浮遊炮套裝喎....
熱狗OO 發表於 8-1-2024 11:48 AM
又無話重出浮遊炮? 及之前魂展有SHOW主體連浮遊炮套裝喎....

我都記得有set裝,而家得番本體,如果有埋浮游炮可以考慮下。