Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 劇場版『機動戰士 GUNDAM SEED FREEDOM』2024年1月公開!

Vince 發表於 19-2-2024 01:39 PM
最大問題 ... 香港幾時有得睇 ...

大6和台灣都傳4月,我估我哋都差唔多掛。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

細字寫:82年劇場版高達23億, 21年凱撒衛22.3億, 票房多過呢2套,
但82年通脹唔同依家
stonekeung01 發表於 20-2-2024 04:01 PM
細字寫:82年劇場版高達23億, 21年凱撒衛22.3億, 票房多過呢2套,
但82年通脹唔同依家 ...

這種計法都係全世界咁計, 係唔公平, 但若計人次, 我想好多舊片會永恆地保持頭十位內

美國都有以人次計的票房紀錄, 第一名的亂世佳人無可能被後世破到, 上映超過十年, 橫跨整個第二次世界大戰, 可見以前的人在娛樂上幾無選擇

但不計通脹形式的比較也是有參考價值, 因為電影要跟其他娛樂媒介競爭, 而以前並沒有手機, 遊戲機, 電視, 互聯網等, 而未來視像媒體只會愈來愈多元, 固此電影保持生存到站得住腳俾你計到數也已很厲害
香港上映

本帖子中包含更多資源

x

呸! 3月25日上就差唔多!

ANYWAY, 作為廢老的認證或完全楊偉前的驕陽, 定必入場觀看

除非.... 像小島版高達般在上映前出現清晰的YOUTUBE盜版喇 ....
官方發布新劇照

https://www.gundam.info/news/video-music/01_14002.html

本帖子中包含更多資源

x
熱狗OO 發表於 23-2-2024 01:32 PM
呸! 3月25日上就差唔多!

ANYWAY, 作為廢老的認證或完全楊偉前的驕陽, 定必入場觀看

師兄, 冇計啦, 動漫不嬲都唔係市場主流, 4月復活節檔期雖然可能都會有卡通片, 但頂盡都可能係PIXAR或者DISNEY嗰D, 另外剩返就留比商業電影, 4月尾復活檔期電影落畫咪輪到呢套囉
34.8億yen

本帖子中包含更多資源

x

論高達FANS比例, 香港一定比日本高

日本億幾人口得二百萬人次睇, 香港只7.5百萬人口卻輕易超十萬人次睇的

條數好易計, 呢套臭作在今日應該怎也收到一千萬票房, 計平均70蚊一張飛, 都十四萬幾人次;

即若以上我太樂觀, 最後真係只得十萬條孤寒廢老肯入場支持, 票房是7百萬, 真係今日點差都有7百萬票房掛?

人口來說, 億對百萬 VS 百萬對十萬, 你地話香港高達迷的百份比多過日本幾多? 根本無得比
去咗日本睇了,好正,而且有笑位。香港上既時候會睇多次
希望有4DX

本帖子中包含更多資源

x
37億yen

本帖子中包含更多資源

x

有無機會超過真拉打的40億YEN呢?
38.8億yen

本帖子中包含更多資源

x
stonekeung01 發表於 11-3-2024 10:56 AM
38.8億yen

都持續保持到兩周末第三名,日本本月的對手太差了吧。