Toysdaily 玩具日報

[新品消息] METAMOR-FORCE 勇者指令 Dagwon / 達古奧

Hawk 發表於 29-3-2023 02:51 PM
笨大之前咪出過幾隻玩高可動但不可變合金系列,冧哂價啦……

真係玩不可變既話,我覺得要好平玩爛都唔肉 ...

相當同意,細隻同平,就令好多非核心玩具消息者買隻過下手引
中文介紹 updated

勇者系列就是不太懂欣賞勇者指令。如這達古奧的合體設計,根本只是飛機變形,警車、消防車和救護車的存在根本可有可無⋯⋯
勇者系列主角機都這樣⋯
其實警車變唔到機械人出嚟有咩意思,幾多錢都唔會買,除非好平,千值不嬲都係貴再加受氣,所以呢隻skip得
buddylee 發表於 1-4-2023 10:41 PM
其實警車變唔到機械人出嚟有咩意思,幾多錢都唔會買,除非好平,千值不嬲都係貴再加受氣,所以呢隻skip得 ...

如果警車要變得,size 就要加大,再加上 千記 既定價 … 到時一樣會有人話 太大隻,定價太貴 等。
kyostanley 發表於 27-3-2023 07:20 PM
我都好鍾意勇者聖戰, 可惜佢只有GAME無卡通, 變相少左人認識, 所以通常都唔會出佢, 而家幻後悔當初無買佢 ...

超合金....我記得是十幾年前的產物.....個陣個價是普通打工仔一半人工= =
hinaoi 發表於 29-3-2023 02:31 PM
所以其實應該分兩個系列,可變嘅for會反覆變形嘅玩家,好似隻不可變嘅無敵超能加爾就for番display黨
...

感覺千值鍊 遲早踩進模型路線....(較低價)

一雞兩吃.....
Vince 發表於 2-4-2023 10:17 AM
如果警車要變得,size 就要加大,再加上 千記 既定價 … 到時一樣會有人話 太大隻,定價太貴 等。
{:8_64 ...

咁其實你都睇到好微笑出個兩隻勇者,基本泰丹同隻加爾都變到形㗎,又唔算大隻,價錢又唔太貴,呢隻達古奧純粹得個靚字,買返舊版dx嚟玩都無咁嬲,起碼人地警車變到形
buddylee 發表於 2-4-2023 01:44 PM
咁其實你都睇到好微笑出個兩隻勇者,基本泰丹同隻加爾都變到形㗎,又唔算大隻,價錢又唔太貴,呢隻達古奧 ...

問題係 good smile 應該有排都未出到 勇者指令 ….
正如之前有版友講過,今時今日,應該好難有一間廠會出齊勇者。
buddylee 發表於 2-4-2023 01:44 PM
咁其實你都睇到好微笑出個兩隻勇者,基本泰丹同隻加爾都變到形㗎,又唔算大隻,價錢又唔太貴,呢隻達古奧 ...

問題係 good smile 應該有排都未出到 勇者指令 ….
正如之前有版友講過,今時今日,應該好難有一間廠會出齊勇者。

如果要對比都要搵返樣差唔多既產品,用smp做對比好啲.
隻火炎達古奧用黎合体既車仔仲細過前臂,人地隻加爾係成隻手.
smp火焰達古奧都應該有15-16cm高,千練值都係得20-24cm,咁佢隻車仔可以做到幾大呢?比部smp車仔放大一倍啦,咁有大得去邊?
重有加爾係手臂唔係人手咁,一條直線落,佢係有肩膀,成隻嘢又可以做大啲.泰丹都係一樣,係成部機既腰.
如果覺得DX可以做到,點解宜家會唔得,咁可以睇下隻火焰達古奧係有幾高先,係38cm高,重要未計係冇可動情況下放部車入心口,宜家要加返所有關節入去.
強襲 發表於 2-4-2023 06:29 PM
如果要對比都要搵返樣差唔多既產品,用smp做對比好啲.
隻火炎達古奧用黎合体既車仔仲細過前臂,人地隻加爾 ...

smp是14.5公分 千值mf頭頂高20公分

DX玩具同動畫合體演出
身體打開有二重關節可以打開腹部到裙甲處

看過日站討論是為了可動跟身材所以放棄車子 SMP也是這樣作的
照動畫演出去作 腰部跟腳部就不用動了
這隻主打的是可動跟外型
要還原設的話還是等等看THE合體跟超合金魂
til520102 發表於 2-4-2023 08:07 PM
smp是14.5公分 千值mf頭頂高20公分

DX玩具同動畫合體演出

DX係警車大過消防車同救護車,已經唔還原定.
其實好簡單既數字問題,就算係SMP隻可變警車既size,要合理放入口心,重要保持雙臂同腰可動,部飛機要做幾大部?
用SMP部細警車放大5倍計?咁部飛機一樣放大5倍?咁會係咩size?咁勁力會點?
其實廠商都係攞個平行去做,而且勁力應該會跟隻可動達古奧,變唔變到就唔知.近次SMP個方式已經算係唔錯.
點解好似好多人冇玩過smp咁 真係照足原設條腰仲邊有得郁吖  宜家啲玩具模型都係可動最優先  咬住部車仔唔放其實好無謂