Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年4月 超合金魂 GX-75SP 帝皇萬能俠 20th Anniversary Ver.

馬仔 發表於 7-6-2022 12:15 PM
17號唔知佢太好賣定太小貨,action toys 同其他廠都出左好多年,我個人覺佢太小貨。 ...

比起萬能俠或高達果d,17號唔算太多同類型產品,市場重消化到。
反而永井豪果堆萬能俠/三一,市場上太多同類型產品,要買既人一早已經買左幾隻,就算再買我都會買魔改版,例如CCS Toy果幾隻。
小喇叭, 看過實物, 太細囉!嚇親!絕對不值一千元!
熱狗OO 發表於 7-6-2022 08:19 PM

其實和Riobot差不多大,係手腳無Riobot咁粗
redfish 發表於 7-6-2022 09:28 PM
其實和Riobot差不多大,係手腳無Riobot咁粗

CC胎的Zero差不多$, 又大又著燈又多嘢玩, Bandai食C喇, 人地差不多高兩個頭; 只計本體的頭頂高好似不及1/100的RX78, 呃$。999唔得, 899
熱狗OO 發表於 7-6-2022 08:19 PM

合金魂果堆萬能俠/三一全部都係約18cm高,所以依隻帝皇都係甘上下高一d都唔意外,至於佢值唔值千三就見仁見智....
所以買Bandai野唔屎急,慢慢等,遲早跳。

大鐵人17的出貨量應該不多(指Bandai那邊,不是指批發), 亞版彷彿無存在過, 可能對新機體無信心(之前的最想出合金魂選舉都無份), 但不知為何, 永井豪系列必定出勁多貨,又不斷再版, 好難不插水...可能日本真的有好多永井豪fans? 插水不一定是品質差, 但一定是供過於求......GX 102又是萬能俠, 唉
馬仔 發表於 8-6-2022 01:56 PM
所以買Bandai野唔屎急,慢慢等,遲早跳。

插水了. 「鲍美」"狗伯凌”
低過1000,其實都算抵買
上左去朗豪坊十樓,依家d展品十居其九唔係Metal Robot魂就係Metal Build, 依隻帝皇係唯一一隻有放出來既合金魂展品,合金魂真係有種一個時代結束既感覺。
早一,兩日入左隻gx75sp,見平,一千左右,返家開盒睇其他野冇問題,唯獨有一邊飛翼緊到轉唔到,我諗中左sad了,我想問有冇ching入左又係咁,同埋有冇得搞售後?我見搞售後好似要當日係間鋪買果張單,但當日我一拎返家未開盒就丟左張收據
隻翼已經見到白痕,我諗係裂油了,但冇斷,好在左右角度係對稱,唔係真係喊岀黎
其實聽左好多朋友講合金魂質量問題,好明顯用料係有問題,成日都聽到有白化,裂既問題。設計,用料,定價,樣樣都進取過人,我對上一隻買既合金魂都係跳樓貨。
其實bandai啲品管愈做愈差,我上一隻岀問題都係bandai嘅metal build arx7,成隻右腳自動斷開左,因為係買返黎半年後先發生,所以最後冇搞到售後,千八蚊就咁比我永遠收埋左,呢次我諗應該可以換件,岩岩我打返去鋪頭,佢地肯幫我印多張單,腥左過黎了,今日腥email去瑞華行要求換左隻翼佢,希望成功,不過聽講換件都要兩,三個月
以前玩過SR合金,個對翼其實真係玩得好唔舒服,唔鍾意呢種設計