Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

強襲 發表於 1-2-2023 11:38 PM
SMP公佈新設定真係冇留意,不過為左SMP改設定,BD真係好嘢
只係睇機戰OG既設定集.就算改唔改都好,我 ...

不過就算改設定都係講唔通,smp實物兩隻差唔多高度,頭嘅size都接近,但r-1對手臂又長過r-gun變咗長臂猿...
tsoi3523 發表於 2-2-2023 02:08 AM
po埋網比你睇,入面有相有高度,其實都係高5mm,5mm跟本冇成個頭,r1係150mm,r gun係155mm,前面亦有chi ...

嗯,你說得對
hinaoi 發表於 2-2-2023 05:49 AM
不過就算改設定都係講唔通,smp實物兩隻差唔多高度,頭嘅size都接近,但r-1對手臂又長過r-gun變咗長臂猿. ...

千值都係一樣,為咗遷就變飛機,條腰太短,長番3MM就順眼好多
tsoi3523 發表於 2-2-2023 01:08 AM
我po唔到相,但網上大把片,我搵埋比你,結尾有齊大合照,高度上同食玩版入面最新寺田果條片差唔多,四機 ...

看過兩條片後,老千的R2的確特別矮d喎,只要對返各自的R1就看到了.
powis 發表於 2-2-2023 09:44 AM
看過兩條片後,老千的R2的確特別矮d喎,只要對返各自的R1就看到了.

咁實際數字,千值練r2確實矮過r1,r2頭頂大約係r1嘅肩位再落小小,但我睇返寺田食玩新果條片,佢有將四部機平排咁放,而r2亦係放係r1格黎,片中睇到食玩版r2頭頂亦係大約係r1嘅肩位左右,所以我上面先會話千值練比例同食玩版差唔多,如果唔睇實際數字,點解會有人覺得怪咁
https://youtu.be/w5h_86vWXDY

千值練

SMP
powis 發表於 2-2-2023 02:03 PM
千值練

所以我上面咪話睇落差唔多,但如果你真係計到咁細一定係會有岀入,就好似我上面都有講千值練隻r gun實際數字係155mm,而r1係150mm,但你唔知數字情況,就咁睇其實唔係話高岀好多,你唔會突登玩每件玩具都拎把尺去度掛?
powis 發表於 2-2-2023 02:03 PM
千值練

假若如果你話食玩版r2個頭已經高到過哂r1個肩位,我就唔會話差唔多,因為肉眼一下就見得到好大分別
tsoi3523 發表於 2-2-2023 03:08 PM
所以我上面咪話睇落差唔多,但如果你真係計到咁細一定係會有岀入,就好似我上面都有講千值練隻r gun實際 ...

其實簡直接d講老千版R2特別矮所以特別唔順眼.
就算有設定既數字,都係怪怪地.也不是話SMP R2比例無問題,只是同R1既差距無咁大,順眼d.
tsoi3523 發表於 2-2-2023 03:17 PM
假若如果你話食玩版r2個頭已經高到過哂r1個肩位,我就唔會話差唔多,因為肉眼一下就見得到好大分別 ...

其實你覺得既差少少, 好多人肉眼一下就望見有分別.
powis 發表於 2-2-2023 03:32 PM
其實簡直接d講老千版R2特別矮所以特別唔順眼.
就算有設定既數字,都係怪怪地.也不是話SMP R2比例無問題,只 ...

咁你可以咁講嘅,每個人想法都唔同,而我之前打嘅就係實際感受,對於我黎講岀入唔係超大都叫可以接受,當你隻野合得體黎就要就黎就去,就好似食玩版一樣
唔使呦咁多啦。冇volks或千值SRX,咪等SMP出咗再選擇。有的ching,觀望下咯,如SMP真係出得好,咪買多隻砌分體display咯,最多心裏“小”下千值,冇咩可以做。千值睇住冇競爭對手、開價高,結果現價差不多剩下一半,冇計。(大6隔離原因,踎大陸兩三年,冇香港訂SRX。結果現貨出了幾個月,才8月在大陸淘佬39魚人仔買,以為平咗好多,點知,現在24紅魚有交易,有考慮多買一會分體display溝淡佢,最後,還是睇定d。不是怕SMP出的好,而是擔心千值改dd嘢再出)
其實如果講分散比例靚,可能反而係想當年壽屋岀果隻r1,r2,想當年制作人完全唔需要諗合體問題,就黎就去,但最後都冇岀r3
tsoi3523 發表於 2-2-2023 05:29 PM
其實如果講分散比例靚,可能反而係想當年壽屋岀果隻r1,r2,想當年制作人完全唔需要諗合體問題,就黎就去, ...

無錯, 佢個比例最靚, 但我買左都未砌...
其實如果笨大可以分兩盒賣,一盒係123連基本合體配件,
一盒係RGun加其他特效呀手型呀,成件事就會好d.
e家都諗緊個眼鏡set要唔要入.